Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Știu de unde vin copiii!” Acestea au fost cuvintele spuse de fiul meu de opt ani în timpul unei cine în familie, în 1994. Înainte să îl întreb ce a aflat despre subiect, am înghițit stânjenit îmbucătura de mâncare și l-am întrebat de unde știe. Cu un entuziasm sincer, mi-a răspuns: „Mi-a spus Donnie… pe terenul de joacă!”

 

Voi sări peste detaliile lecției de educație sexuală greșită ale lui Donnie, însă lecția lui eronată ne-a oferit o oportunitate perfectă, ca părinți, pentru a începe conversații cu copiii noștri mai mici despre planul bun și glorios al lui Dumnezeu legat de darul sexului și al sexualității.

 

Acea conversație a avut loc acum treizeci de ani. Astăzi, nu este doar „Donnie” pe terenul de joacă. Copiii au parte de o educație periculoasă și greșită despre de sex și sexualitate care este transmisă fără întrerupere la volum ridicat prin intermediul smartphone-urilor, rețelelor de socializare, televiziunii online și altor canale. Adevărul e că acest subiect omniprezent ne copleșește copiii, deformându-i  începând cu grădinița și până la vârsta adultă.

 

Când mă gândesc la obsesia culturii noastre legată de sex, nu pot să nu reflectez la cuvintele înțelepte din Proverbe 14:12: „Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.”

 

Ca părinți suntem chemați de Dumnezeu să folosim cuvintele și exemplul personal pentru a-i învăța pe copiii și adolescenții noștri despre planul bun și glorios al lui Dumnezeu legat de darul sexului și al sexualității, corectându-i pentru a-i ajuta să-și găsească drumul prin minciunile culturii de azi. Iată trei elemente esențiale pentru a-i ghida să audă, să creadă și să urmeze voia și calea lui Dumnezeu legate de sex care sunt potrivite pentru toți cei care poartă chipul Său.

 

1. Trebuie să-i învățăm despre planul creației lui Dumnezeu

 

Dacă cultura sexualizată în care trăim are o viziune greșită despre sex, unde putem să găsim o abordare corectă? În Biblie.

 

Ordinea și planul lui Dumnezeu legate de sexualitate sunt clar exprimate în creație (Geneza 1–2), reflectate apoi în învățăturile lui Isus (Matei 19:4–6) și păstrate în mod consecvent de-a lungul Bibliei. Planul lui Dumnezeu „la început” (Geneza 1:1) reflectă modul în care lucrurile ar trebui să fie. Din cauza răzvrătirii oamenilor împotriva lui Dumnezeu și a căderii în păcat (Geneza 3), totul este corupt. Din cauza păcatului, tendința noastră naturală este de a ne revolta împotriva ordinii și planului bun al lui Dumnezeul legate de sexualitatea noastră. Narațiunea culturală este una dintre marile arme de înșelăciune pe care dușmanul nostru le folosește pentru a-i îndepărta pe copiii noștri de la înțelegerea locului și scopului lui Dumnezeu pentru sex.

 

Responsabilitatea noastră este să-i învățăm că Dumnezeu a gândit sexul în cadrul căsătoriei. Planul lui Dumnezeu pentru căsătorie este că aceasta trebuie să fie o uniune asumată, pe tot parcursul vieții, monogamă, heterosexuală și de natură fizică între un bărbat și o femeie.

 

De asemenea, Dumnezeu a dat acest dar bun și frumos al sexului ca el să fie împărtășit și experimentat numai în cadrul căsătoriei cu un scop. Scopul sexului așa cum ni l-a dat Dumnezeu este de a confirma și a desăvârși relația de căsătorie dintre un bărbat și o femeie, de a promova intimitatea reciprocă și continuă, de a permite plăcerea reciprocă, de a asculta de porunca lui Dumnezeu de „a crește și a ne înmulți” (procreație) și de a reflecta relația lui Cristos cu mireasa Lui, biserica (Efeseni 5:22–33).

 

2. Trebuie să-i învățăm continuu planul lui Dumnezeu

 

Majoritatea dintre noi cei care am crescut în familii creștine am avut părinți care s-au străduit să știe ce, când și cum să ne învețe legat de sex.

Exista o anumită stinghereală care făcea ca discuția despre sex să fie ceva abordat cu teamă și frământare. Fie că discuția dura câteva minute, fie că dura câteva ore, atât părinții, cât și copiii răsuflau ușurați la final și se gândeau, „Mă bucur că am scăpat de această discuție.” Însă, să nu vă imaginați că responsabilitatea dumneavoastră de a-i învăța despre planul lui Dumnezeu legat de sex este să abordați subiectul o singură dată și gata. A fi părinte într-o cultură sexualizată ne obligă să abordăm subiectul din timp și des.

 

E nevoie să abordăm acest subiect din timp, deoarece copiii noștri sunt îndoctrinați de o cultură care se pare că vorbește despre sex în fiecare mediu. Copiii văd și aud mesaje cu conținut sexual încă din anii preșcolari, iar noi trebuie să ne amintim această realitate fundamentală: cine vorbește primul unui copil despre sex a stabilit standardul adevărului. Cu alte cuvinte, toate informațiile la care vor fi expuși mai târziu în viață vor fi raportate la ceea ce au auzit pentru prima dată. Acest lucru înseamnă că noi cei care creștem tineri adolescenți, chiar dacă pare prea târziu, deoarece au fost deja expuși la atât de multă informație, trebuie să ne dăm seama de nevoia lor disperată de o educație sexuală biblică adecvată.

 

De asemenea, e necesar să abordăm des acest subiect, deoarece tinerii noștri sunt îndoctrinați de o cultură care vorbește despre sex neîncetat. Trebuie să înțelegem că „o discuție” nu va fi niciodată suficientă. Mai degrabă, trebuie să ne implicăm în „discuții”. A-i ajuta pe copii să navigheze o cultură sexualizată este o activitate continuă, mai degrabă decât o activitate izolată pe care o bifăm pur și simplu de pe lista noastră de părinte. Și ca orice altceva în viață, cu cât vorbim mai mult, cu atât devine mai ușor să continuăm să vorbim, iar copiii noștri vor simți mai multă libertate să vină la noi cu întrebările lor.

 

3. Trebuie să profităm de „indicațiile culturale”

 

Dacă ar fi să rezumăm narațiunea culturală despre sex, ea ar suna cam așa: „Când vine vorba de sex, poți face orice vrei, oricând vrei, oriunde vrei, cum vrei și cu cine vrei.” Pe măsură ce petreci timp cu copiii și adolescenții tăi, vei auzi și vedea nenumărate mesaje care comunică înțelegerea eronată a culturii despre locul (oriunde) și scopul sexului (plăcerea personală). Emisiunile de televiziune, filmele, muzica, site-urile de socializare, panourile publicitare, reclamele, știrile, toate transmit narațiunea culturii atât explicit, cât și implicit. Dacă ești atent și asculți, nu poți să ratezi aceste mesaje. Scoate în evidență aceste mesaje, folosindu-le ca o oportunitate pentru un moment educativ în care să poți oferi discernământ prin discuții cu copiii tăi, analizând ceea ce văd și aud. Pornește de la o serie de întrebări: Ce se spune aici despre sex? În ce măsură acest mesaj este în acord sau se împotrivește Cuvântului lui Dumnezeu despre sex? Este acesta un mesaj în care ar trebui să credem sau un mesaj greșit?

 

Părinților, nu vrem doar ca tinerii noștri să știe de unde vin copiii, ci vrem să Îl cunoască pe Creatorul Divin al sexului și al sexualității. Nu lăsa educația lor sexuală la voia întâmplării, gândindu-te că într-o zi vor înțelege. „Donnie” și cultura noastră sexualizată vor interveni în mod implicit. Amintește-le în mod constant adevărul despre Dumnezeul iubitor care i-a făcut și adevărul despre darul Său bun al sexualității.

 

Walt Mueller, Ligonier Ministries

https://www.ligonier.org/learn/articles/helping-teens-navigate-a-sexualized-culture

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close