Două treimi dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani părăsesc biserica timp de cel puțin un an, mulți dintre ei nu se mai întorc niciodată. Procentele de abandon cresc pe măsură ce membrii Generației Z ajung la vârsta de 20 de ani și intră în lumea facultății și a carierei, doar o treime dintre ei participând în mod regulat la biserică.
Statisticile sunt uluitoare și destul de clare. Generația mea, Generația Z, abandonează biserica. Cultura noastră ne ademenește cu minciuna autosuficienței. Ne spune că putem trăi viața pe cont propriu. Ne hrănește cu mitul că satisfacția poate fi găsită în afara lui Dumnezeu și a poporului Său.
Pe măsură ce Generația Z părăsește treptat biserica și apatia ne invadează, suntem forțați să ne punem câteva întrebări cruciale. Avem nevoie de slujbe religioase mai atractive, de o clădire renovată sau de programe noi? Trebuie biserica să facă compromisuri cu privire la doctrinele de bază pentru a atrage generațiile mai tinere? Ar trebui ca bisericile să fie mai tolerante și să accepte mai mult?
Nu, la rădăcina ratei de părăsire a bisericii se află o viziune nebiblică asupra bisericii și a poporului lui Dumnezeu. Generația Z are nevoie de o înțelegere corectă a bisericii, a scopului acesteia și a nevoii noastre de trupul lui Hristos.
Ce este biserica?
Când ne gândim la biserică, cel mai probabil ni se formează în minte o imagine stereotipică a unei biserici cu o clopotniță și o cruce mare care iese din acoperiș. Poate că ne gândim la oameni cu haine elegante care stau în bănci și cântă împreună cu un cor. Sau poate ne gândim la o viziune mai modernă a bisericii, unde se cântă cântece pe care le-am auzit la radio și se poartă blugi la modă.
Dar aceste viziuni nu ajung la esența a ceea ce este o biserică. Privește în jur la aproapele tău de credință. Gândiți-vă la frații și surorile voastre din întreaga lume și din întreaga istorie. Nu, biserica nu este definită de o clădire sau de un stil vestimentar. Biserica este formată din cei ale căror vieți au fost transformate de Isus Hristos și care sunt uniți împreună cu El ca Mireasă a Sa.
Ca familie de credincioși, biserica este un „stâlp și o temelie a adevărului” (1 Tim. 3:15). Stâlpii și contraforturile sunt folosite pentru a susține greutatea clădirilor, astfel încât acestea să nu se prăbușească. Într-un mod similar, biserica susține și întărește adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, rămânând fermă în fiecare generație, zidită pe Hristos Isus ca piatră de temelie (Ef. 2:20).
De ce Generația Z are nevoie de biserică
„Te construiești singur”, „găsește-ți adevărul” și „urmează-ți inima” sunt mantrele care au modelat cultura individualistă în care a crescut Generația Z. Disprețul pentru autoritate și lege nu este doar obișnuit, ci și celebrat. Nu vrem responsabilitate sau ca alții să ne spună ce să facem într-o lume care ne hrănește cu minciuna că putem fi oricine vrem și putem face orice vrem.
Dar Generația Z are nevoie disperată de biserică. Evrei 10:24-25 ne spune: „Să fim preocupaţi cum să ne îndemnăm unii pe alţii la dragoste şi la fapte bune! Să nu renunţăm să ne adunăm laolaltă, aşa cum obişnuiesc unii, ci să ne încurajăm unii pe alţii, cu atât mai mult cu cât vedeţi că Ziua se apropie!” Ni se poruncește să fim împreună, să ne încurajăm și să ne zidim unii pe alții în Hristos pe drumul spre veșnicie.
De-a lungul Bibliei, există multe porunci comunitare: „[adresați-vă] unii altora în psalmi, imnuri și cântări duhovnicești” (Ef. 5:19), „mărturisiți-vă păcatele unii altora și rugați-vă unii pentru alții” (Iacov 5:16), „iubiți-vă unii pe alții” (Rom. 12:10) și „trăiți în armonie unii cu alții” (Rom. 12:16), printre multe altele. Cum să ascultăm de aceste porunci dacă nu suntem în părtășie cu alți credincioși din biserica locală?
Ce va atrage Generația Z la biserică?
Cu intenții bune, mulți lideri de biserici fac eforturi mari pentru a atrage Generația Z. Dar aceasta va rămâne în biserică doar dacă dorințele noastre o transcend pe cea a acestei lumi. Încercarea de a ne atrage făcând slujbele cool, programele interesante și oportunitățile sociale abundente poate comunica greșit scopul bisericii. Scopul nu este acela de a-i atrage pe cei care sunt atât de atrași de lume încât vor ca biserica locală să o reflecte, ci de a-i invita pe cei care doresc să fie diferiți, să fie transformați de Evanghelia lui Isus Hristos.
Este util să ne gândim cum să atragem Generația Z, dar, în cele din urmă, biserica va fi atrăgătoare pentru Generația Z doar atunci când vom îmbrățișa lucrurile pe care le îmbrățișează Dumnezeu. Vom iubi biserica locală atunci când vom iubi ceea ce Dumnezeu iubește și vom prețui ceea ce el prețuiește.
Deci ce mă face să mă întorc la biserică? Mă duc din ascultare bucuroasă față de Dumnezeu, dar și într-o atitudine de slujire smerită. A fi membru al bisericii nu înseamnă doar să asculți o predică și să pleci ca un străin. Mai degrabă, avem privilegiul de a fi membri ai unei familii. Participăm la părtășia bisericii prin folosirea darurilor noastre date de Dumnezeu pentru a zidi adunarea credincioșilor (Rom. 12:3-8).
Este tentant să privim biserica ca pe o altă corvoadă de îndeplinit sau ca pe un loc de evitat. Dar ce s-ar întâmpla dacă Generația Z ar începe să intre în biserică întrebând cum își pot încuraja frații și surorile? Ce s-ar întâmpla dacă am începe să ne împărtășim păcatele cu alți credincioși, rugându-ne unii cu alții și ținându-ne răspunzători unii pe alții? Ce s-ar întâmpla dacă am folosi darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu pentru a sluji biserica noastră pentru gloria lui Dumnezeu?
Arătați-vă în smerenie. Arătați-vă cu dorința de a vă închina lui Dumnezeu. Arătați-vă dornici să slujiți.
Aveți nevoie de biserică, Generație Z. Și biserica are nevoie de voi.
Un text de Kyla Hardee pentru Gospel Coalition
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează