Nu este surprinzător faptul că atunci când părinții au un conflict, copiii suferă. Și totuși, cercetări detaliate asupra modului în care copiii sunt afectați și ce aspecte ale conflictelor parentale sunt cele mai dăunătoare pot fi de ajutor familiilor și comunităților în adresarea acestor probleme în mod eficient. “Parental Conflict: Outcomes and interventions for children and families” este un studiu succint, efectuat de grupul de experți al Marii Britanii “One Plus One” și prezintă cercetările a patru specialiști, oferind o perspectivă accesibilă, dar detaliată asupra acestor subiecte. Enumerăm câteva din ideile principale pe care le prezintă aceștia.
Care aspecte ale conflictului parental contează?
Nu există nicio relație total lipsită de orice fel de conflict sau dezacord și cu siguranță copiii îi vor vedea pe părinții lor certându-se la un moment dat. Când părinții se poartă calm și pozitiv unul cu altul chiar și în mijlocul unui conflict, când rezolvă problema împreună și când le arată copiilor prin interacțiunile lor că au soluționat conflictul, atunci copii nu vor fi afectați (anumite studii sugerează chiar că aceștia vor deprinde aptitudini de soluționare a conflictelor din astfel de situații).
Cu toate acestea, conflictele dintre părinți îi afectează pe copii atunci când sunt frecvente, cand sunt aprinse și ostile, când implică insulte verbale și ton ridicat, când părinții sunt agresivi fizic, când părinții se retrag dintr-o ceartă sau când nu vorbesc unul cu altul, când conflictul pare să amenințe integritatea familiei sau când este implicat copilul (impactul asistării la violența domestică asupra copiilor nu este studiat pe larg în carte, însă bineînțeles, s-a dovedit că acesta este foarte dăunător). Conflictul dăunează indiferent dacă părinții sunt căsătoriți sau doar locuiesc împreună.
Cum suferă copiii din cauza conflictelor părinților lor?
De la o vârstă foarte fragedă – unii cercetători spun că de la șase luni -, copiii suferă atunci când părinții lor se ceartă. Reacția lor poate consta în frică, mânie, anxietate și tristețe și prezintă un risc crescut de a experimenta o varietate de probleme de sănătate, tulburări de somn și deficit de atenție și performanță școlară. Își pot “externaliza” suferința sub forma “agresiunii, ostilității, comportamentului anti-social și neascultător, delicvență și vandalism” sau pot “internaliza” ceea ce li se întâmplă sub forma “depresiei, anxietății, izolării și disforiei”.
În plus, “copiii proveniți din cămine extrem de conflictuale au mai multe șanse de a avea abilități interpersonale și de soluționare a problemelor reduse, precum și o competență socială scăzută.” Aceste probleme afectează negativ relațiile romantice din adolescență și maturitate, conflictele făcându-i pe copii să se “perceapă pe sine și lumea socială din care provin într-un mod mai negativ” și “să aibă imagini sau reprezentări interne ale relațiilor familiale negative”. Astfel, relațiile foarte conflictuale ale unui cuplu pot produce alte relații negative în generația următoare.
De ce are conflictul parental aceste efecte?
Conflictul dintre părinți îi afectează negativ pe copii pe de-o parte datorită interdependenței: părinții din relații foarte conflictuale au mai multe șanse să fie părinți mai răi, mai critici, mai agresivi, să amenințe, să strige sau să lovească. Relațiile foarte conflictuale pot, de asemenea, să îi determine pe părinți să fie foarte permisivi sau neconsecvenți, să nu le acorde prea multă atenție copiilor. În fiecare situație, copiii nu pot forma un atașament sigur față de părinți.
Însă conflictele dintre părinți îi afectează pe copii în afara efectelor directe asupra creșterii lor. Cercetătorii au găsit o varietate de contexte și mecanisme care pot explica acest proces. De exemplu, în strădania de a întelege conflictele părinților lor, copiii pot ajunge să dea vina pe ei înșiși sau să găsească metode greșite de a face față conflictului. În plus, pe lângă emoțiile lor negative, copiii experimentează reacții fiziologice legate de stres care pot afecta dezvoltarea cerebrală.
De ce unii copii sunt afectați în mod diferit față de alții?
Un mare număr de variabile modelează impactul conflictului parental: vârstă, sex, temperamentul copilului, strategiile de coping și reacția fiziologică a copilului la stres. Caracteristicile familiale contează, de asemenea: relațiile dintre membri, atașamentul față de părinți, sănătatea mintală a părinților și abuzul de substanțe, presiunea socio-economică – toate afectează felul în care copilul reacționează la conflict.
În timp ce presiunea socio-economică tinde să agraveze sănătatea mintală a părinților și să crească conflictele parentale, legătura dintre conflict și rezultatele copiilor rămâne semnificativă chiar dacă presiunea socio-economică este justificată (cu alte cuvinte, “copiii sunt vulnerabili la impactul unui mediu cu conflict ridicat, indiferent de situația socio-economică a părinților”). De asemenea, deși genetica poate contribui la unele aspecte ale conflictului parental și ale reacțiilor copiilor, cum ar fi formarea temperamentelor, a stării de sănătate mintală și a reacțiilor fiziologice la stres, unele studii sugerează că conflictul parental este asociat cu rezultate negative pentru copii, chiar și în cazul copiilor adoptați, care nu au legături genetice cu părinții lor.
Anna Sutherland, IFStudies
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează