Read it Later
You did not follow anybody yet.

5. Orientează-ți copilul spre conținuturi care stârnesc curiozitatea.

Nu minimaliza valoarea întrebărilor și a imaginației pentru dezvoltarea spirituală a copilului tău. La fel cum romanele fantastice precum Narnia sau Stăpânul inelelor sunt valoroase pentru că ne transportă în lumi fantastice, la fel de valoroase sunt și mediile care extind imaginația copilului tău și îi stârnesc curiozitatea. Divertismentul și escapismul nu sunt lucruri rele – mai ales pentru copii. Este bine pentru ei să fie cu ochii larg deschiși și uimiți atunci când se uită la televizor sau în sala de cinema, mai ales dacă acest lucru îi conduce la o mai mare cunoaștere și apreciere a lumii misterioase și maiestuoase pe care a creat-o Dumnezeu.

6. Orientează-ți copilul spre conținuturi care cultivă dragostea pentru Dumnezeu și pentru oameni.

Ceea ce consumăm modelează ceea ce iubim. Iată de ce alcătuirea dietei noastre mediatice contează (nu doar pentru copii, ci și pentru noi, adulții). În timp ce discuți cu copiii tăi despre ce media consumă, ajută-i să se gândească la acest lucru. Ce iubesc ei mai mult sau mai puțin ca urmare a vizionării unui anumit film sau spectacol? Iar, pentru creștini, chemați să-L iubim pe Domnul Dumnezeul nostru și, de asemenea, pe aproapele nostru (Matei 22:36-40), cum alegem conținutul care ne ajută să ne supunem acestor porunci importante?

Multe filme sau emisiuni pentru copii, de exemplu, au ca principal mesaj iubirea de sine: îmbrățișează-ți identitatea și iubește-te pe tine însuți. Dar dragostea creștină este îndreptată în primul rând în sus și spre exterior. Ce povești ne pot ajuta să ne antrenăm iubirile în aceste direcții?

7. Nu lăsa algoritmul să aleagă pentru copilul tău.

Algoritmii de streaming media sunt foarte sofisticați. Lasă-i singuri pe copiii tăi pe Netflix sau YouTube, iar recomandările de la „Următoarea vizionare” vor deveni din ce în ce mai irezistibile pe măsură ce vor arăta exact ceea ce îi place copilului tău să vadă. Dar oricât de mult ar putea inteligența artificială să descopere tiparele de consum ale copilului tău, nu poate determina ce este bun pentru înțelepciunea acestuia. Evită să lași călătoria lor de vizionare să meargă oriunde sugerează algoritmul, fără supravegherea părinților. Ia în considerare utilizarea YouTube Kids sau a controalelor parentale pe Netflix, Disney+ etc. Implică-te mai mult decât algoritmii în curatoriatul conținutului pentru copilul tău.

8. Evaluează vârsta și maturitatea copilului tău.

Caracterul adecvat al conținutului media variază în funcție de vârsta și maturitatea copilului tău. Mai mult decât să te bazezi pe clasificările de tip AP sau PG-13, mergi pe ceea ce știi despre cât de pregătit este copilul tău. Care sunt tentațiile lor și ceea ce le declanșează? Ce le provoacă coșmaruri? Ia în considerare și maturitatea lor spirituală și alfabetizarea biblică. Cu cât ești mai încrezător în înțelegerea de către copilul tău a ceea ce este bun și adevărat – așa cum este revelat în Cuvântul lui Dumnezeu – cu atât mai multă libertate ai putea acorda în ceea ce privește ce urmărește, știind că este capabil să invoce înțelepciunea biblică în evaluarea mesajelor pe care le întâlnește. În schimb, dacă copilul tău are o înțelegere slabă a adevărului biblic, fii mai precaut cu privire la ce poate viziona. Nu-l trimite în luptă fără armură.

9. Găsește conținut de care să vă bucurați împreună.

În această epocă a consumului media privatizat (nu degeaba se numește iPhone/iPad), ne punem căștile pe urechi și dispărem în camera noastră. Acest lucru este rău pentru noi toți, dar este deosebit de periculos pentru copii. Stabilește un precedent în casa ta pentru a viziona conținut împreună. Organizează seri de film. Alege conținut care se conectează cu fluxul obișnuit al vieții familiei tale. Mergeți într-o excursie de familie într-un parc național? Urmăriți o serie de documentare ca pregătire. Îți place să gătești împreună cu copiii tăi? Urmăriți emisiuni despre mâncare, gătit și patiserie. În loc ca fiecare membru al familiei să meargă pe drumuri separate pe propriile dispozitive, găsiți lucruri pe care să le puteți urmări împreună.

10. Limitați timpul petrecut în fața ecranului.

Chiar dacă consumăm conținut de calitate, în exces, acesta poate fi rău pentru noi. Prea mult dintr-un lucru bun devine un lucru rău. Avem nevoie de pauze. Încurajează perioade de timp fără ecrane în casa ta. Dar, în loc să te concentrezi pe mesajul negativ (pune telefonul deoparte!), ajută-ți copilul să vadă valoarea altor activități: cititul cărților, ieșirile afară, timpul pentru arte și meșteșuguri, biserica, citirea Bibliei, odihna, tăcerea, rugăciunea. Uneori, cel mai bun răspuns la întrebarea „Este în regulă să ne uităm la asta?” este: „Sigur, dar de fapt sunt lucruri mai bune pe care le-am putea face cu timpul nostru”. Învață-ți copilul să știe care sunt acele lucruri mai bune și, în cele din urmă, să le aleagă mai întâi pe acestea, de bună voie.

Un text de Brett McCracken pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close