De altă parte,
știm că toate lucrurile lucrează împreună
spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu,
și anume
spre binele celor ce sînt chemați după planul Său.
Romani 8:28
Ne apropiem de aniversare. Se vor împlini curînd mai bine de doi ani de cînd molima a fost lăsată să cadă peste lume.
Pentru mulți dintre noi viața s-a schimbat parțial sau radical. Pentru toți s-a schimbat cumva. Sîntem afectați social, cultural, profesional, medical. Ne-am distanțat, am pierdut sălile de concerte, lucrăm de acasă, oximetrele au devenit la fel de populare precum foarfeca în case.
Ce vrei să îți aduc cadou? Un oximetru! Le vom dărui probabil chiar drept mărțișoare curînd.
Ce ne-a schimbat în familii pandemia?
Primele luni ale ale primului an de pandemie ne-au aruncat în case, acolo unde tînjeam înainte de martie 2020 să ajungem mai devreme. Acum avem tot timpul aici. În familie.
Astfel s-a creat efectul de pendul. Acum ne dorim să ieșim, să evadăm. Mai ales noi, bărbații… dorim și sîntem creați, se pare, să trăim cel puțin o treime din timp în afara caselor. Avem în noi scris programul vînătorii… trebuie să adunăm resursele pentru casă. Bărbații, mai ales, nu pot fi ușor domesticiți în sensul etimologic al cuvîntului.
Este bine, este rău că ni s-a schimbat viața atît de mult și unele schimbări se vor permanentiza? Viața noastră profesională și socială a încasat niște gloanțe, ale căror cicatrici vor rămîne acolo pentru totdeauna. Dar viața de familie?
Există lucruri bune în tot acest proces? Ce-am pierdut și ce am cîștigat în această perioadă? Cum ne legăm rănile pentru ceea ce am pierdut și cum putem conserva ceea ce am cîștigat?
1. Răscumpărarea timpului în familie. Am cîștigat mult timp în case, cu cei despre care presupunem că ne sînt cei mai dragi: soțiile, copiii. Bunicii și-au recăpătat iar rolul tradițional, de baby-sitteri neplătiți, odată cu închiderea școlilor și continuarea unor activități economice în care anumiți părinți erau implicați. Numai că .. bolile vechi, bubele relaționale acoperite și cicatrizate la căldură au copt și puroiul a dat pe afară. Avem o creștere exponențială a divorțurilor, copii care au devenit nevrotici, adolescenți care abia așteaptă să plece de acasă. Timpul din familie a avut o parte benefică și o parte rea pentru unii dintre noi, dar pentru fiecare a scos la iveală și eventual a accelerat o patologie deja existentă. Eu, spre exemplu, oricît am tînjit să fiu acasă, la un moment dat mi-am luat cîmpii, cum se spune, pentru că mi-am descoperit limitele răbdării. Mai ales atunci cînd în viața familiei a intervenit durerea, suferința, atunci am simțit nevoia egoistă de a jeli singur. Am fost biruit și a trebuit să mă smeresc. Noah este hiperactiv cerebral, are tot timpul mintea în lucru, este extrem de creativ. La un moment dat am descoperit că sînt atît de slab și egoist, încît, sub pretextul muncii de birou, am evadat. Timpul în familie este o mare binecuvîntare pentru familiile sănătoase, a fost însă un trigger pentru probleme mari în familiile care și-au ținut la rece bolile relaționale. Aceasta a fost o perioadă în care am fi putut răscumpăra relații răcite, relații pierdute, petrecînd timp cu cei ai dragi dintre cei dragi, cu aceia la înmormîntările cărora nu vom putea nicicum lipsi. Probabil că va urma și al treilea val, se pare că lunile ianuarie și februarie nu ne aduc nimic bun. Să prețuim ceea ce vom pierde foarte curînd oricum: familia.
2. Restaurarea unei comunicări mai intense și a unei cunoașteri mai adînci. Odată cu timpul petrecut acasă împreună, am avut ocazia (deși unii dintre noi sînt căsătoriți de 30 de ani, am crescut copii împreună și aceștia sînt deja căsătoriți) să ne re-cunoaștem. Această vreme ne-a oferit prilejul de a comunica mult mai mult, de a ne cunoaște mult mai bine. Amîndoi ne-am schimbat enorm de mult în acești 30 de ani, dar pierduserăm șirul schimbărilor. Nu ne-am dat seama cît de mult am crescut, cît ne-am maturizat, ce a lucrat Dumnezeu în fiecare dintre noi în acest timp. Rămăsesem la anumite pietre din timpul din urmă, la poze mai vechi cu portretul Nataliei. Am redescoperit-o și în general am redescoperit viața de familie în noi dimensiuni, mai ales că ne-am schimbat și habitatul. Trăim la țară. Ea a descoperit că știu să fac focul, deși sînt crescut la oraș, eu am văzut că zvonurile despre sudiști sînt adevărate: sînt excelenți grădinari. Ne-am adus la zi pozele mentale cu fiecare dintre noi. Am descoperit activități noi, am reînvățat să jucăm șah împreună. Viața a devenit dintr-o dată mai plină, mai colorată, mai veselă, deși toată lumea era tristă împrejur. Am început să mergem pe jos în natură și să explorăm împrejurimile cu aceeași bucurie pe care unii o afișează cînd își fac concediile în cele mai frumoase și dorite locuri.
3. Restructurarea ethos-ului familial. Odată cu închiderea în case, cu o cunoaștere mai bună a celor intimi, a trebuit să schimbăm și preajma, atît în cele văzute, cît și în obiceiuri, stil de viață, reguli de conviețuire. Tot ansamblul activităților noastre interioare este guvernat de ethos, iar ethosul, de etică. Această perioadă a fost extrem de utilă ca să ne restructurăm modul de viață, alimentație, dar, de asemenea, să rediscutăm felul în care lucrurile ne dau de lucru. Ne aglomerează viața. Anumite borcane pot sta liniștite în casă, cînd ești plecat, dar cînd trebuie să îți faci mai mult loc în bîrlog, anumite lucruri se dovedesc cu totul inutile. Astfel că ne-am mutat și, la fel ca în urmă cu patru ani, am aruncat, am renunțat la o mulțime de lucruri, deși acum spațiul este mai mare. Iarna este o mare încercare să locuiești într-un spațiu în care lucrurile te înghesuie. Ne-am simplificat viețile personale și pe cea de familie, începînd de la rearanjarea și plasarea la îndemînă a anumitor lucruri, spații, lumini, pentru că ne pregătim de îmbătrînire și boală. Avem lucruri noi, am scăpat de lucruri vechi, am făcut reguli noi, obiceiuri noi, am scăpat de cele vechi. Resetarea întregii lumi a fost un prilej bun să ne reașezăm propria viață pe alte temelii.
Va urma …
Marius David Cruceru pentru Edictum Dei
Sursa foto: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează