Read it Later
You did not follow anybody yet.

Continuare de AICI

Dacă admitem că sîntem creați de o Ființă superioară nouă, care are un plan, care are o lucrare, care posedă Atotcunoaștere, pentru că este Atotputernic, Omniprezent și în afara spațiului și timpului, dar lucrează în spațiu și timp, iar în această lucrare a Sa are un rost și un rol pentru fiecare dintre noi, dacă așa stau lucrurile, atunci Îi cerem să aflăm locul și rostul în acestă lucrare spre cea mai eficace poziționare, cea mai înaltă satisfacție și cel mai eficient rol al nostru în tot acest proiect.

De aceea este important să te laşi călăuzit spre ceea ce Domnul te cheamă. Cum?

Psalmul 32:8. Eu, zice Domnul, te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.”

Dumnezeu este gata să ne devină învățător, ne scoate la tablă să ne învățăm lecțiile ratate; este gata să ne arate practic, și ne-a arătat întrupîndu-Se; este gata să ne devină Prieten și Sfătuitor. Apoi, are privirea îndreptată asupra noastră, precum un Părinte iubitor, care veghează și te supraveghează ca să ne urmăm calea deja arătată.

Ce anume sau cum anume am putea avea acest dialog?

Psalmul 32 în întregime este răspuns la o interogație legată de obstacolul care stă în calea dialogului cu Dumnezeu. Păcatul!

Isus Cristos a venit în lume pentru a rezolva această problemă a păcatului și să ne recheme în dialog cu al nostru Creator.

Date fiind aceste afirmații, cei care sînteți și sîntem creștini ar trebui să ne găsim locul cel mai potrivit în lume. Adesea nu se întîmplă asta pentru că ne lăsăm presați de context, de prieteni, de marketing, de presiunea socială, de oferta din piața muncii …

Ne putem trezi într-un mijloc de viață că facem cariere și avem meserii, ne ținem ocupați în loc să facem ceea ce profesiunea noastră de credință pretinde, în loc să luăm în stăpînire creația, în loc să cultivăm, crescînd, înmulțind, multiplicînd, așa cum am primit mandat de la Adam și Eva încoace.

De-a lungul ”carierei” mele, am descoperit adevărata miză și adevărata chemare din spatele tuturor examenelor de doctorat, de asistent, lector, conferențiar și profesor.

În momentul în care eram în culmea carierei mele și deja, încă foarte tînăr, devenisem profesor plin, eram praf emoțional. Fiul meu se îndepărtase de mine și aș fi dat orice să întorc timpul înapoi să îmi împlinesc CHEMAREA de a face ucenici, vocația PASTORALĂ cu el și față de el, astfel că am devenit cu totul demotivat față de meserie și mai ales față de aspectul carierist al acesteia. Am încercat din răsputeri să cumpăr timp, să mă apropii din nou de el, să îi recîștig iubirea, admirația și prietenia. Din păcate timpul investit în proiecte, programe, instituții și delegații nu se mai întoarce înapoi. În toate acestea, pierdem relațiile, pierdem persoane. Așa cum spunea regretatul pastor Vasile Taloș, am ajuns “să păstorim proiecte și programe, nu vieți și persoane.”

Renunțînd la carieră, am început să investesc în oameni, în ucenicie, în relații, mai mult decît în cărți, predare, conferințe, simpozioane, articole ISI. În lumea academică este o vorbă: publish or perish. Probabil voi pieri ca profesor universitar, dar, atît timp cît Dumnezeu îmi mai împrumută pe acest pămînt, prefer să urmez mai degrabă vocația învățătorească a Bisericii și chemarea la ucenicie, în loc să fiu un meșteșugar al cuvintelor.

În urmă cu cîteva luni m-am întîlnit într-un magazin întîmplător cu un fost student. Mi-a fost student acum mai bine de 25 de ani. L-am întrebat ce mai face? Fusese un student care la un moment dat s-a descurajat. N-a mai vrut să continue studiile. Avusese la un moment dat probleme personale care l-ar fi împiedicat să continue școala. Atunci am stat, ne-am rugat și am încercat să pun o cărămidă la zidul vieții lui. Acum?

Are 10 copii. Primul este căsătorit. Slujește ca diacon într-o biserică. Este profesor de religie la 5 școli din Oradea și copiii de la alte culte sau cei pe care părinții i-au declarat atei sau liberi cugetători insistă să vină la orele lui și îl întreabă cum se pot transfera.

Știți cum mă simt? Bătrîn! Dar într-un anumit sens … presbiter. Știți ce simt? Bucuria roadelor! E mai de preț și resimt o mai mare bucurie acum decît la publicarea studiului meu pe Augustin de cîteva sute de pagini, pe care l-au citit încă 9 oameni în afară de mine.

Am simțit că am făcut o LUCRARE, nu o MUNCĂ.

Sîntem creați ca să LUCRĂM, nu “să ne muncim. Sîntem creați să luăm în stăpînire lumea în diferite feluri și în diferite moduri.

În fond, “Faceți ucenici din toate neamurile” … este o chemare la extindere, la cucerire, stăpînire, cultivare, schimbarea lumii și fiecare dintre noi putem face lucrul acesta, care ține de CHEMAREA CREȘTINĂ, prin meseriile noastre, profesiile noastre, chiar prin carierele noastre.

Sînt două opțiuni: să bîjbîi singur, căutîndu-ți rostul în viață, eventual pierzînd ani buni pentru a alege să faci o meserie care eventual te va chinui cîțiva zeci de ani, pentru ca în cel mai bun caz cîndva să ai curajul de a te reprofesionaliza … sau să încerci să stai de vorbă cu al tău Creator, să vezi ce a intenționat pentru tine în felul în care te-a ”cablat” încă din pîntecele maicii tale.

Găsirea unei ocupații pentru viața care ne este dată să o trăim nu are legătura în primul rînd cu banii, contractele și remunerația, ci, pentru creștini, este legată cu ideea că sîntem creați de un Creator care lucrează și viziunea noastră escatologică este pătrunsă de ideea că vom lucra și vom crea, vom munci în mod paradisiac, dar fără chinul, oboseala și sudoarea muncii.

Ocupațiile noastre de peste zi și de o viață întreagă pot fi o binecuvîntare sau un blestem, asta în funcție de modul în care ne-am înțeles rostul deja gîndit pentru noi.

Ați auzit probabil: “e făcut pentru asta…” sau “nu e făcut pentru asta!”

Nu există nicio persoană fără rost, inutilă! Fiecare dintre voi sînteți făcuți pentru ceva, problema este că încă n-ați descoperit pentru ce și de ce. Sper să găsiți răspunsul la întrebarea “pentru ce sînt făcut … cît mai curînd!

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close