După părerea a trei specialiști
Părinții încearcă de mult timp să-și dea seama când e momentul să-i lase pe copii să încerce pentru prima dată anumite lucruri, pe măsură ce aceștia cresc. Prima dată când merg neînsoțiți spre stația de autobuz. Prima dată când merg singuri cu bicicleta la magazin. Prima slujbă. Permisul de conducere.
Părintele trebuie să decidă, în fiecare situație, dacă prin acordarea unui privilegiu copilului, acesta este gata să-și asume și responsabilitatea care vine odată cu el. Trebuie să cântărească dacă riscurile care însoțesc noua libertate nu depășesc beneficiile pe care le va câștiga copilul. Cu excepția permisului de conducere, nicio autoritate exterioară nu a hotărât o anumită vârstă pentru când un moment prielnic este atins, în general. Părinții trebuie să-și folosească înțelepciunea și să improvizeze.
Natura improvizată a acestor decizii este pronunțată, mai ales că avem de-a face cu o chestiune care nu a existat pe vremea când majoritatea părinților de azi erau copii: când ar trebui să primească un copil primul smartphone?
Care este vârsta potrivită să-i cumperi un smartphone copilului?
Când ar trebui să-i permiți unui tânăr să-și cumpere un smartphone este o întrebare tensionată. Pe de o parte, sunt studii care corelează timpul petrecut de o persoană în mediul online cu rate mai ridicate de depresie și anxietate, iar fiecare adult știe câtă distragere creează propriile lor telefoane – iar adulții nu sunt atât de interesați și conectați social precum copiii lor!
Pe de altă parte, deținerea unui telefon este un lucru crucial pentru relaționarea tinerilor cu prietenii lor în zilele noastre (precum și pentru a facilita munca legată de școală și cea extracurriculară). Împiedicându-i să beneficieze de oportunitățile de integrare printre colegii lor, ar putea cauza același fel de depresie pe care, ca părinte restrictiv, încerci să o previi.
Vârsta medie la care un copil primește smartphone este 10 ani în zilele noastre. Dar este aceasta o vârstă potrivită pentru introducerea unei tehnologii atât de puternice în viețile copiilor? Există o vârstă adecvată de introducere a smartphone-ului, care le permite copiilor să profite de crearea de conexiuni, în timp ce atenuează potențialele efecte negative?
Răspunsul la această întrebare nu ține de știință, însă ne întrebăm cum ar cântări problema niște oameni care au petrecut mult timp studiind impactul pe care tehnologia digitală îl are asupra minților și culturii noastre. (Bill Gates, de exemplu, nu le-a permis niciunuia dintre cei 3 copii ai săi să aibă telefon până la 14 ani). Am contactat 3 specialiști în domeniul tehnologiei pentru a auzi părerea acestora.
Dr. Larry D. Rosen este profesor emerit în Psihologie și unul din autorii cărții ”Mintea distrată: Creiere vechi într-o lume puternic tehnologizată”. “Obișnuiam să spun că 12 ani este vârsta magică a descoperirii rețelelor sociale și a comunicării virtuale cu prietenii. Însă, odată cu pandemia și cu folosirea intensă a telefoanelor de către preadolescenți, pot să spun că 10 sau 11 ani este o vârstă potrivită, dacă copilul nu socializează mult.
Totuși, sunt absolut împotriva folosirii de către copil a unui telefon fără niciun fel de limită sau regulă. Trebuie să fie foarte clar, de la bun început, că telefonul aparține părinților și copilul are privilegiul de a-l folosi atâta timp cât respectă aceste reguli. Asta înseamnă multe discuții între părinți și copii pentru a descoperi aceste limite. Una dintre ele ar trebui să fie interzicerea telefonului până temele sunt finalizate. Alta este setarea unei limite de timp și folosirea aplicațiilor noi doar cu acordul părinților.”
Dr. Adam Alter este profesor de Marketing și Psihologie și autorul cărții: “Irezistibil. Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei”.
“Secretul este să le permiți copiilor folosirea ecranelor cât mai târziu cu putință – însă nu atât de târziu încât decizia ta să îi pună într-o poziție socială dificilă. Este o linie subțire. Nu cred că aceeași vârstă este universal valabilă pentru toată lumea; dar nu mi-aș lăsa copiii să folosească telefonul până când nu ar fi destul de maturi pentru a avea o conversație despre problemele majore: când și cât timp este potrivit, de ce nu folosim nelimitat telefonul, la ce să fim atenți (bullying, abuz etc.), care platforme sunt potrivite și care nu sunt (acestea se vor schimba pe măsură ce copilul crește). Eu cred că mulți copii nu sunt suficient de maturi pentru a putea trece cu vederea stresul care însoțește ecranele, până la vârsta de 15-17 ani; cu toate că puțini copii încep să folosească rețelele de socializare atât de târziu.”
Cal Newport este profesor de Automatizări și Calculatoare și autorul a 7 cărți, dintre care menționăm “Minimalism digital. Concentrează-te pe propria viață într-o lume plină de zgomot”.
“Înclin spre așteptarea până la vârsta de 16 ani, cel mai devreme, pentru a le oferi adolescenților acces nerestricționat la telefon. Până atunci, vor putea folosi un telefon neperformant pentru a putea comunica cu prietenii și familia. Dovezile privind efectele dăunătoare ale jocurilor video și rețelelor sociale asupra creierului hiper social și volatil al adolescenților, sunt îngrijorătoare. În cele mai multe cazuri, este mai ușor să rezolvi problemele sociale ale unui copil fără smartphone la această vârstă, decât problemele cauzate de deținerea unuia.”
Se spune adesea, în acest gen de discuții, că nu există o vârstă potrivită, ci depinde de nivelul de maturitate al fiecărui copil în parte. Și, în timp ce poți alege un interval de vârste de la care să-i dai copilului un telefon mobil, totuși, e dificil de stabilit vârsta minimă de la care să-l primească. Părinții ar trebui să stabilească această vârstă înainte să permită ca mintea și viața copilului (și a familiei, ca întreg) să se schimbe drastic. Pentru că exact asta va face smartphone-ul. Capul le va fi mereu îndreptat spre ecran și nu spre părinți sau lumea din jurul lor.
Niciun scriitor sau profesor nu vă va putea dicta vârsta potrivită a introducerii smartphone-ului în viața copiilor, însă este bine să păstrăm în minte următoarele precauții: începeți cu un telefon care permite doar folosirea mesajelor și apelurilor și vedeți cum se va adapta copilul. Când faceți trecerea spre un telefon performant, discutați despre repercusiunile care îi vor urmări o viață întreagă (“Nu împărtășiți nimic din ce nu ați vrea să afle o lume întreagă”). Accentuați importanța echilibrului dintre comunicarea digitală și cea în persoană, arătând valoarea unei interacțiuni față către față atât prin cuvinte, cât și prin exemplul vostru. Stabiliți limite clare pentru când se poate folosi telefonul (după finalizarea temelor) și când nu se poate (la masă). Unii părinți concep ”contracte” mai oficiale în care trec aceste clauze (și consecințele nerespectării acestora).
Pentru obținerea permisului de conducere, legea stabilește o vârstă minimă și cerințe care includ teorie și practică, totodată; deseori (n.t. în unele țări) adolescentul trebuie să obțină prima dată un permis temporar, care va limita când și cum va putea conduce – de asemenea, se cere prezența unui șofer experimentat pe locul pasagerului. Conducerea unui vehicul este asociată cu pericolul de accidente; la fel, folosirea telefonul are capcanele ei. De aceea, privilegiile care însoțesc telefonul ar trebui să fie precedate de tot atâta instructaj ca și pentru permisul de conducere.
https://www.artofmanliness.com/articles/when-to-give-kid-smartphone/
Sursa foto: Photo by Charles Deluvio on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează