Read it Later
You did not follow anybody yet.

Anul viitor împlinesc 30 de ani de cînd lucrez într-o școală confesională ca profesor. Am lucrat și în liceu, ca profesor suplinitor, dar am sfîrșit predînd limbi clasice, hermeneutică și literatură patristică într-o școală de teologie. Am fost un alintat. Am făcut ce m-a pasionat din tinerețe și am făcut-o cu plăcere și bucurie. Dincolo de activitatea didactică, am văzut mii de tineri care au trecut prin viața noastră și pe care i-am învățat cîte ceva și, la rîndul nostru, am învățat de la ei, într-o relație de ucenicie, față către față.

De aceea acum aș vrea să mă îndrept spre liceeni, spre cei care încă nu au decis cum își vor petrece următorii 3 sau 4 ani din viața lor, viața de student. Este începutul anului și mai sînt cîteva luni pînă la admiteri.

Probabil nu veți alege școala în care eu lucrez, dar aș dori să vă pun cîteva întrebări care să vă dea de gîndit, înainte de a vă alege școala care vă va forma profesional și nu numai. O școală face mai mult decît să vă dea informații și să vă cioplească din punct de vedere epistemic. De aceea numim școala în care am terminat alma mater.

Iată așadar cîteva întrebări incomode:

Ce veți face cel puțin 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămînă, 40 de ore din 112 ore care vă rămîn, după ce dormiți aproximativ 56 din totalul de 168 de ore dintr-o săptămînă, pe care în mod „democratic” le-am primit cu toții? Este un calvar să faci ceva ce nu îți place. Ideal este să faci ce îți place și să mai fi și plătit pentru asta. Pentru a ajunge aici, trebuie să faci ce nu-ți place și să plătești. Asta se numește școală. Nu scăpați de școală. Este un drum pe care trebuie să treceți oricum. Ori faceți școală în bancă, ori faceți „școala vieții”, dar de învățătură nu scăpați.

Aveți acum ocazia să vă PROIECTAȚI VIITORUL ca să arate cam cum ați dori să fie. Nu există scurtături, nu există ocolișuri, nu există posibilitatea de a trișa. Viața este neiertătoare, piața este crudă, angajatorii sînt nemiloși. Să nu vă imaginați că emigrînd vă va fi mai ușor. În fiecare loc veți fi întrebați CE ȘTIȚI SĂ FACEȚI? Nu știți să faceți ceva, dacă nu învățați. Nu aveți talent care să fie util fără să fie cultivat mai întîi. Ce vă imaginați făcînd?

Dacă iubiți o anumită meserie și vă imaginați făcînd acel lucru, mergeți la fața locului și vedeți cum arată o zi din viața profesională pe care o doriți. Vă va fi foarte util. Visam în tinerețe să fiu tîmplar. M-am dus într-un atelier de tîmplărie. Mi-a trecut! Visam să fiu constructor. M-am dus pe șantier și mi-am dat seama că nu sînt „cablat” pentru acele tipuri de muncă. Am două mîini stîngi.

Ce ar trebui să facă pentru voi o școală în secolul XXI? Ce face o școală în general?

Ce face o școală de cînd s-au inventat școlile, asta ar trebui să facă o școală bună!

Ce ar trebui să așteptați de la o școală? Mediu bun? Cazare bună, mîncare decentă? Cămin cu liniște? Condiții de plată bune? Profesori buni?

Trăim într-o lume în care conceptul de școală s-a modificat fundamental, mai ales după pandemie. Puteți face școală on line. De ce mai vreți cazare și masă bună, cînd puteți sta acasă? Găsiți pe Youtube o grămadă de profesori buni, o grămadă de informație pe Google.

O școală este puțin altceva decît doar informație și atmosferă, sesiuni, party-uri studențești, discotecă, scăpat de acasă din preajma părinților; o școală ar trebui să facă următoarele lucruri pentru voi:

1. O școală bună trebuie să creeze o diferență epistemică, să vă dea informații pe care nu le găsiți în altă parte. Dacă o școală nu vă oferă mai mult decît puteți găsi singuri pe Google sau Youtube, atunci nu merită să plătiți taxele școlare. Google este gratuit (deocamdată).

2. O școală bună trebuie să vă formeze o paradigmă hermeneutică de înțelegere a realității, o perspectivă despre lume și viață coerentă, consistentă, consecventă cu niște principii afirmate. Profesorii nu sînt doar cei care vă citesc niște pagini cu voce tare de la catedră, sînt oameni care vă vor influența, că vreți voi sau nu vreți, că sînteți conștienți de asta sau nu.

3. O școală bună trebuie să vă învețe niște reflexe gnoseologice: unde să căutați, unde puteți găsi informație de calitate, cum puteți deosebi fake-news de realitate? Unde în altă parte ne putem dezvolta „instinctele” adevărului științific?

4. O școală de calitate trebuie să vă învețe să gîndiți critic. Din păcate, școala românească nu mai face asta de vreo 50 de ani. Se dictează, nu vă pune să analizați, să dezbateți, să faceți compuneri. Vă amintiți vremea dictării comentariilor literare, cu care eram îndopați la cursuri, pe care apoi trebuia să le „vomităm” la teză? Acum există referate.ro. Elevii nu mai învață să gîndească și să își articuleze gîndurile în scris. Dacă nici la facultate nu învățați acest lucru, ratați șansa de a gîndi cu propriul creier pentru restul vieții.

5. O școală bună trebuie să vă învețe cum să transmiteți mai departe ce ați învățat, să faceți mentorat. Dacă nu poți duce mai departe ce ai învățat, ai făcut o școală proastă.

Așadar, gîndiți-vă bine înainte de a vă înscrie la admiteri. Nu faceți greșeala de a vă lăsați duși de valul colegilor de clasă: „ei rămîn la Oradea, rămîn și eu, ei merg la Cluj sau Timișoara, merg și eu!”. Asta se numește „turmă”.

În cîteva săptămîni vor începe săptămînile „porților deschise” în universități. Veți putea vizita marile centre universitare, veți putea asista la cursuri împreună cu părinții, puteți vizita campusurile, cantinele, căminele. Gîndiți-vă bine! Sînt trei sau patru ani din viața voastră… cine știe, poate chiar mai mulți ani ratați, dacă veți fi pornit pe un drum greșit!

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close