Read it Later
You did not follow anybody yet.

Ca și creștini care trăim într-o cultură predominant păgână, auzim frecvent cuvinte sau expresii care trădează presupuneri comune, dar false, bazate pe o viziune păgână asupra realității. Filtrăm aceste lucruri zilnic, în aproape orice context, de la prelegeri academice, la informațiile difuzate de media, până la conversații cu familia și prietenii: „miliarde de ani,” „karma,” „urmează-ți inima,” sau chiar bine intenționatul „mult noroc.” Creștinii care au discernământ se găsesc mereu filtrând ceea ce văd și aud prin prisma unei conștiințe formate pe baza Bibliei.

Din păcate, creștinii trebuie adesea să filtreze limbajul chiar și în biserică. Modul în care Îl adorăm pe Dumnezeu și ceea ce spunem în timpul închinării ne modelează în mod inevitabil credința despre Dumnezeu, așa cum ceea ce credem despre Dumnezeu dictează modul în care Îl adorăm. Când mergi la biserică, fii atent la ceea ce cânți, deoarece ceea ce cânți îți va spune multe despre ce crede cu adevărat biserica ta. Așa cum un pom este recunoscut după fructele sale, teologia unei biserici va fi recunoscută după modul în care se închină și după cântările pe care le cântă.

 

Dacă nu ești atent la ceea ce cânți, s-ar putea să ratezi unele dintre cele mai bogate momente spirituale din viața ta. Când suntem înconjurați de Cuvântul lui Dumnezeu și de cântări cu mesaj teologic bogat, nevoia de a ne exersa mintea în închinarea înaintea lui Dumnezeu devine și mai importantă.

 

Ce se întâmplă atunci când suntem atenți la ceea ce cântăm? Plecând de la premisa că versurile au un mesaj valoros, iar melodia este potrivită, se întâmplă multe lucruri: îndeplinim o poruncă biblică care unește inimile și mințile noastre într-un mod inexplicabil de puternic pentru a-L adora pe Dumnezeul cel viu, acesta fiind scopul suprem al existenței noastre.

 

Dacă te surprinzi că, în timpul cântării, te desprinzi de închinarea colectivă, cântând mecanic sau deloc, te încurajez să adopți un exercițiu care îți va antrena mintea să gândească la un nivel mai profund. La cursul de imnologie din facultate, ni se cerea să analizăm un imn dat prin identificarea tuturor referințelor sau aluziilor biblice prezente în versurile imnului respectiv și să parafrazăm imnul folosind propriile noastre cuvinte. Acesta a fost un exercițiu memorabil, care ne-a forțat să înțelegem în profunzime semnificația versurilor, ceea ce nu era posibil în timp ce le cântam în timpul slujbelor de închinare. Pe lângă faptul că a fost un exercițiu devoțional plin de semnificație, m-am trezit cântând aceste imnuri cu mai multă apreciere și cu o mai mare înțelegere. Când un creștin cântă cu atenție, mintea, voința și emoțiile sale se conectează la mari adevăruri.

 

Ce se întâmplă atunci când suntem atenți la ceea ce cântăm? Plecând de la premisa că versurile au un mesaj valoros, iar melodia este potrivită, se întâmplă multe lucruri: îndeplinim o poruncă biblică care unește inimile și mințile noastre într-un mod inexplicabil de puternic pentru a-L adora pe Dumnezeul cel viu, care este scopul suprem al existenței noastre.

 

Mințile noastre sunt reînnoite conform valorilor lui Dumnezeu, înțelegerea noastră teologică este aprofundată, inimile noastre sunt mișcate, limbajul nostru de rugăciune este îmbogățit, privirea noastră este fixată spre cer, iar problemele noastre pământești capătă o perspectivă eternă. Pe scurt, experimentăm o anticipare a cerului.

 

Desigur, nu trebuie să ne apropiem de închinarea adusă lui Dumnezeu pentru ceea ce poate face pentru noi. Acest tip de greșeală idolatră este responsabilă pentru faptul că multe biserici și-au pierdut direcția legat de închinare.

 

Beneficiile menționate anterior atunci când e vorba de atenția la ceea ce cântăm sunt doar consecințe secundare ale unei închinări autentice—beneficiile pentru ființa umană de a-L întâlni pe Dumnezeu și de a răspunde acelei întâlniri în mod corect. Dar cum ne putem aștepta să-L întâlnim pe Dumnezeul cel viu și să rămânem la fel? Nu putem. Mai degrabă, ne găsim, după cum spunea Charles Wesley, „pierduți în uimire, dragoste și laudă.”

 

Articol scris de Todd Alexander pentru ligonier.org

https://www.ligonier.org/learn/articles/pay-attention-to-what-you-are-singing

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close