Read it Later
You did not follow anybody yet.

Trăim într-o epocă în care a devenit la modă să nu mai știm ce înseamnă a fi bărbat sau femeie. Conform teoriei moderne, depinde de felul în care te identifici. Teologii vorbesc despre conceptul harului comun. Dumnezeu a creat oamenii după chipul Său, ceea ce înseamnă că deținem o cunoaștere înnăscută despre cine suntem. Biblia spune: „Dumnezeu a creat omul după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat”(Geneza 1:27).

De-a lungul istoriei și în diverse culturi, putem observa asemănări legate de caracteristicile bărbaților (la fel și în cazul femeilor). Cu siguranță, în culturile influențate de creștinism, precum cele din America de Nord, bărbații valoroși sunt recunoscuți prin calități precum curajul, autocontrolul, bunătatea, ambiția, responsabilitatea, onestitatea, altruismul, hărnicia, modestia, generozitatea și îndemânarea. În mod tradițional, femeile căutau astfel de bărbați ca soți. Băieții îi priveau pe acești bărbați ca modele de urmat.

În contextul actual, al confuziei dintre bărbați și femei, cum putem crește băieți care să nu devină fragili, delăsători sau mereu distrași? Deși părinții nu pot garanta caracterul copiilor lor, există diverse metode care pot contribui la promovarea rezultatelor pozitive și la descurajarea celor negative.

Împreună cu soția mea, am crescut doi băieți (care au acum 34, respectiv 40 de ani). În continuare, voi prezenta o serie de aspecte din experiența mea legată de creșterea băieților pentru a deveni bărbați.

 

  1. Împacă-te cu Dumnezeu

 

„Iată, fiii sunt o moștenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El” (Psalmul 127:3). Un fiu este un dar care poate fi crescut eficient doar cu ajutorul divin. Îl cunoști tu pe Dumnezeu? Te încrezi în Cristos, perseverezi în viața de credință? Cei mai buni tați înțeleg călăuzirea și disciplina Tatălui ceresc în viețile lor (Evrei 12:5–11). Ei învață să transmită aceleași principii fiilor lor într-un mod plin de bunăvoință.

 

  1. Reflectă asupra sinelui tău

 

Ce fel de bărbat ești? Uneori, bărbații de valoare provin din medii familiale dificile, dar este o nebunie să păcătuiești în speranța că harul va fi și mai generos (Romani 6:1–2). Dacă ești aspru, critic și furios, nu te mira dacă fiul tău îți va imita obiceiurile rele. Tații trebuie să fie suficient de umili pentru a accepta diverse sfaturi (din Scriptură, de la soție, de la un prieten sau pastor sau chiar de la un copil) și să dorească să devină mai buni.  Mulți fii au învățat să fie aroganți de la un tată cu o inimă împietrită și cu o atitudine plină de sine. Tații care sunt deschiși la învățătură își educă adesea copiii să fie la fel de receptivi.

 

  1. Iubește-ți soția

 

Ea este ajutorul tău, și uneori mentorul tău în procesul de creștere al copilului. Dumnezeu spune să o iubești așa cum Cristos a iubit Biserica și așa cum te iubești pe tine însuți (Efeseni 5:25, 32). Fiii (dar și fiicele) trebuie să vadă și să simtă profund o afecțiune puternică și constantă din partea tatălui lor pentru mama lor. Siguranța pasiunii conjugale creează un mediu care întărește sufletele copiilor. Ei observă cum să-și exprime dragostea și respectul pe care le simt, dar pe care sufletele lor păcătoase pot fi tentate să le neglijeze sau pe care refuză să le arate (băieții pot fi cu adevărat răi cu mama).

 

Îmi amintesc că, într-o seară, o îmbrățișam pe soția mea, iar băiatul nostru se juca la picioarele noastre. M-a tras de blugi ca să-l iau în brațe, așa că am făcut-o, și am fost toți trei îmbrățișați. Apoi, fiul meu a anunțat: „Bătălie cu pupici!” și a început să ne sărute pe obraji, mai întâi cel drept, mai apoi cel stâng. Cum am fi putut să nu ne alăturăm? Băieții pot transforma orice într-un război. Încă râd când mă gândesc la acest episod.

 

  1. Verifică-ți pasiunile

 

Pastorul care i-a botezat pe fiii mei a fost alături de noi la o reuniune de vară a bisericii. Mi-a cumpărat o găleată pentru momeli pentru a mă încuraja să pescuiesc cu fiii mei. Apoi mi-a spus: „Bob, fiii tăi vor crește iubind ceea ce iubești tu.” A fost un sfat prietenesc din partea cuiva care avea puțin mai multă experiență cu propriii săi fii. A fost o îndrumare prețioasă. Dacă mă iubesc pe mine mai mult decât pe Dumnezeu, soția și copiii mei, dacă îmi neglijez fiii în timp ce urmăresc gloria carierei sau îmi petrec majoritatea timpului în absența lor, nu ar trebui să mă mire faptul că fiii mei ajung să caute o viață lipsită de sens.

 

  1. Învață din via negativa

 

Via negativa este o cale greșită, un exemplu negativ. Experții știu că modelele parentale greșite sunt adesea transmise și reproduse. Dacă tatăl tău a fost violent în copilărie, vei fi înclinat să manifești același comportament față de copiii tăi. Un bărbat care este corect cu Dumnezeu și cu soția sa (vezi primul și al treilea punct de mai sus) poate rupe acest ciclu. Fiți atenți la pericolul de a reproduce tiparele neplăcute la care ați fost supuși. Rugați-vă și faceți-vă planuri pentru a transforma cărările întunecate din trecut în trasee pline de lumină pentru fiii voștri.

 

  1. Oferă-le băieților mai mult timp pe măsură cresc

 

Mă așteptam ca bebelușii și copiii mici să necesite mult timp și am avut dreptate. În cazul nostru, soția mea a renunțat la slujba ei de asistentă medicală pentru a sta acasă cu copiii; ea a dus greul îngrijirii copiilor. Dar, cu timpul, ea s-a întors la muncă, în timp ce eu am încercat să petrec cât mai mult timp cu fiii noștri. 

 

Nu eram pregătit să descopăr că pe măsură ce copiii cresc, au și mai mare să le fii alături. Și ați putea fi surprinși să aflați că ei vor să fiți prezenți în viața lor! Această tendință poate scădea puțin în timpul adolescenței, dar nu în mod sigur. Părinții creativi pot găsi modalități de a colabora cu fiii lor astfel încât să fie aproape de ei fără a-i copleși. Unul dintre fiii mei era talentat la baseball. Astfel, am ajuns să mă implic ca antrenor timp de zece ani, inclusiv în unele sezoane care necesitau mult mai mult timp. Când era mic, cerea mai puțin timp! Dar avantajele pentru relația noastră — dezvoltarea lui ca persoană și amintirile create pe viață ca familie — au fost pur și simplu inestimabile.

 

  1. Citește Biblia și închină-te împreună cu copiii tăi

 

Nu uita, copiii vor iubi ceea ce iubești tu. Dacă iubești Scriptura, momentele de rugăciune și de cântare a imnurilor, copiii voștri vor învăța și vor simți asta. Dacă citirea Bibliei este un obicei zilnic, nu sporadic și întâmplător, vei putea trata numeroase subiecte în doar zece sau cincisprezece minute, dimineața sau seara, pe parcursul săptămânilor și lunilor.

 

Am ajuns să combinăm acest lucru cu citirea (cu voce tare) a unor cărți clasice precum „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis sau epopeea „Pantalonașii bufanți” (n. t.) („Little Britches”) de Ralph Moody. De asemenea, am scos la iveală poezii vechi precum „Epava lui Hesperus,” (n. t.) („The Wreck of Hesperus”), „Atacul brigăzii ușoare,” („The Charge of the Light Brigade”), „Casey la lovitură,” (n. t.) („Casey at the Bat”) și multe altele. Combină această practică cu discuții în care copiii să ghideze conversația, alături de rugăciune, și vei avea ingredientele necesare pentru schimburi de replici profunde și introspective.

 

  1. Învață-i să muncească lucrând alături de ei

Familiile își trăiesc viața prin îndeplinirea sarcinilor zilnice, fie că acestea se desfășoară în interiorul casei, fie în exteriorul acesteia. Întotdeauna veți putea termina sarcinile mai repede fără „ajutorul” copiilor mici. Cu toate acestea, fiți mai răbdători și implicați-i ca parte din echipă. Învățați-i cum să spargă un ou dacă faceți prăjituri sau cum să rotească o șurubelniță dacă montați un gard de scânduri. Depuneți efort împreună atunci când crăpați și așezați lemnele pentru foc. Greblați frunzele de toamnă și faceți capcane unul altuia în grămezile de frunze. (Am avut un ciobănesc german care se îngropa în frunze și aștepta ca cineva să sară pe el. Aceasta e atitudinea!).

Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care un tată le poate oferi unui fiu este o etică solidă a muncii. Aflați ce puteți face împreună și apoi creați spațiul necesar pentru ca acest lucru să se întâmple. Fiii care știu cum să lucreze cu încredere, pricepere și efort maxim nu sunt predispuși să eșueze atunci când sunt pe cont propriu.

 

  1. Promovați un consum cultural creștin

 

Mass-media și rețelele de socializare pot domina conștiința noastră. Părinții creștini nu ar trebui să fie dependenți de internet sau de televiziune. A-L urma pe Isus presupune alte priorități și activități. Pe măsură ce se limitează pe ei înșiși, ei câștigă autoritate morală pentru a-i ajuta pe copii să-și stabilească propriile limite — cum ar fi interzicerea dispozitivelor electronice după o anumită oră seara sau stabilirea unor limite de timp pentru jocurile video. Cea mai simplă modalitate de a aborda obiceiurile proaste este prevenirea apariției acestora. Îndrumă-i pe fiii tăi să găsească orizonturi mai bogate și mai productive decât utilizarea excesivă a internetului. (Desigur, utilizarea internetului pentru muncă sau cercetare în scop educativ este permisă.)

 

  1. Exprimă-ți dragostea prin gesturi fizice

 

Taților,  vorbiți cu fiii voștri chiar și în timpul sarcinii. Ei vă vor recunoaște vocea atunci când vor veni pe lume. Apoi îmbrățișați-i și strângeți-i în brațe. Țineți-i în brațe când le citiți, rugați-vă pentru ei și stați cu ei în biserică. Lăsați-i să simtă senzația ultimei îmbrățișări când vine ora de culcare. Atât tații, cât și fiii, au nevoie de această exprimare și confirmare a iubirii pe care Dumnezeu le-a acordat-o.

 

  1. Învață-i să își asume riscuri 

 

Ne dorim ca fiii noștri să fie în siguranță, dar nu cu prețul lașității. Vrei ca fiii tăi să fie conștienți de riscuri, nu să le evite. Ajută-i să învețe să înoate pe măsură ce își depășesc teama (normală, de altfel) de înec. La vârste potrivite, învață-i să escaladeze stânci, să traverseze un buștean care se întinde peste un șanț, să se împrietenească cu câinele vecinului care latră, să urce pe un turn de incendiu, să ridice o greutate mai mare decât credeau că pot ridica și să accepte câteva zgârieturi în timp ce curăță terenul, taie copacii sau repară terasa. 

 

Băieții care nu învață curajul ajung să fie lași. Viața este plină de pericole, iar nu toate pot fi evitate. Identifică riscurile pe care le poți gestiona și depășește-le împreună cu fiul tău. Acest lucru este similar cu a lucra cot la cot cu ei. Unele sarcini, precum curățarea jgheaburilor, pot fi realizate de către două persoane. Lasă-ți fiul de 12 ani să își asume responsabilitatea de a ține de scară — sau chiar să o urce, dacă este pregătit (monitorizează-l îndeaproape, desigur).

 

  1. Arată-le cum să aibă grijă de ceilalți

Îndrumarea oferită fiilor, așa cum a fost descrisă mai sus, ar putea lăsa impresia că pentru a-i crește pe băieți, trebuie să-i răsfeți și să le permiți orice. Nu este adevărat. Dacă familia ta este orientată spre Cristos (nu ajungem niciodată la acest ideal în această viață), fiii vor învăța că Dumnezeu este centrul vieților noastre, nu noi, iar rugăciunea noastră zilnică este pentru venirea Împărăției Sale și împlinirea voii Sale. Aceasta înseamnă, de asemenea, că iubim și avem grijă de vecinii din apropiere și de cei de departe. Astfel, o parte din venitul nostru se îndreaptă către biserică, în timp ce casa noastră este deschisă pentru cei pe care Dumnezeu îi aduce în viețile noastre, iar viitorul nostru este planificat având în centrul gândirii noastre chemarea și voința Lui.

Lista de mai sus este reprezentativă, dar nu exhaustivă. Totuși, prin rugăciune, efort susținut și un sentiment de sacrificiu (care este, de fapt, un privilegiu), părinții, în special tații, pot spori șansele ca băieții pe care îi cresc să depășească indolența, insecuritatea și frica care afectează prea mulți tineri bărbați în prezent.

 

Un articol scris de Robert Yarbrough pentru Desiring God.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close