La câteva luni după ce ne-am căsătorit, mi-am dat seama că eram nepregătit – ca și cum până atunci mă pregătisem pentru examenul greșit. Înainte de nuntă, am crezut că devoționalul zilnic, biserica, grupul de casă și consilierea premaritală mă vor pregăti suficient să fiu un soț evlavios. Nu a fost așa.
După o perioadă scurtă de fericire, am început să avem probleme și să ne certăm. Am ajuns într-un stadiu atât de grav, încât consilierul nostru a intervenit și ne-a avertizat că suntem pe punctul de a împlini Galateni 5:15: „Dar, dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii, luaţi seama să nu fiţi nimiciţi unii de alţii.”
Lipsa mea de pregătire s-a văzut și în alte moduri. Nu înțelegeam cum să-mi conduc soția din punct de vedere spiritual, cum să aduc în discuție lucruri dificile sau cum să facilitez împăcarea după o ceartă. Statutul meu de student la seminar și de pastor stagiar mă condamnau parcă și mai mult. Cel mai grav era faptul că nu aveam nicio idee cum să fac căsnicia noastră mai bună.
Acum știu că nu am fost singurii care au avut această experiență. Eu și soția mea am lucrat cu multe femei creștine frustrate de lipsa de bărbați creștini pregătiți pentru căsnicie, precum și cu mulți bărbați creștini care fie nu știu că trebuie să se pregătească, fie nu au nicio idee cum ar putea s-o facă. Dacă aș putea să mă întorc în timp și să-mi dau un sfat mie, ca tânăr care nu e căsătorit încă, mi-aș spune că bărbații au nevoie de un plan bun pentru a se pregăti pentru căsătorie. Mai precis, mi-aș spune că trebuie să-L caut pe Dumnezeu mai presus de orice și să lucrez la creșterea mea ca lider, susținător al familiei și protector.
Caută-L pe Dumnezeu mai presus de orice
Pregătirea pentru căsătorie începe cu întâlniri regulate cu Dumnezeu – văzându-L în Scriptură așa cum este El în toată gloria, măreția și harul Său. Indiferent de câte ori am citit Biblia, trebuie să fim continuu, din nou și din nou, captivați de Dumnezeu. „Mare este Domnul şi foarte vrednic de laudă, şi mărimea Lui este nepătrunsă” (Psalmul 145:3). În mod similar, apostolul Pavel ne îndeamnă să îi urmăm exemplul și să considerăm „toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Cristos Isus, Domnul meu” (Filipeni 3:8).
După cum a spus celebrul C.S. Lewis, Dumnezeu ne invită să „venim mai aproape și mai în profunzime.” O viziune a lui Dumnezeu în continuă expansiune valorează mai mult decât un milion de sfaturi și trucuri pentru căsătorie. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi am avut experiența de a citi Biblia și de a ne simți reci și nemișcați. Prin urmare, medităm la Biblie, încercând să ne gândim la ceea ce citim și să ne rugăm în legătură cu acele aspecte. Când facem acest lucru, Dumnezeu aduce adesea o nouă dulceață în sufletele noastre. După cum spune Psalmul 1:2: „ci își găsește plăcerea în Legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea Lui!”
În secolul distragerilor, meditația va fi mereu o provocare. Dar putem să ne străduim să citim din Biblie la ore în care suntem în cea mai bună formă, când suntem odihniți și când nu ne grăbim. Pentru cei mai mulți dintre noi, acest timp este dimineața, înainte să începem celelalte activități ale zilei. Înainte de a începe să citești, cere-I lui Dumnezeu să scoată în evidență ceva glorios. „Deschide-mi ochii, ca să văd lucrurile minunate ale Legii Tale!” (Psalmul 119:18). Când îți răspunde la această rugăciune, oprește-te și bucură-te.
Condu, susține și protejează
Procesul de a te pregăti bine pentru căsnicie începe cu a-L căuta pe Dumnezeu, dar cu siguranță nu se încheie acolo. A-L căuta pe Dumnezeu dă puterea și combustibilul de care bărbații au nevoie pentru a continua să crească în chemarea lor de lideri, susținători și protectori.
Desigur, Dumnezeu îi cheamă pe bărbați – nu doar pe soți – la aceste responsabilități. În timp ce căsnicia evidențiază și sporește radical responsabilitățile de a conduce, a întreține și a proteja, nu ea le creează. Înainte de crearea Evei sau de cădere, Dumnezeu îl pune pe Adam, prin crearea lui mai întâi, să aibă grijă de grădină și să o lucreze (Geneza 2:15) și să o păzească, poruncindu-i să evite pomul cunoștinței binelui și răului (Geneza 2:17). Fiecare bărbat poate să exerseze și să evolueze în privința acestor responsabilități acum, chiar înainte de a se căsători. În mod deosebit, biserica este un loc bun în care un tânăr bărbat poate să-și cultive acest tip de responsabilitate și de inițiativă care va fi necesară în căsnicie.
Deci care sunt modalitățile prin care bărbații necăsătoriți pot să învețe să conducă, susțină și protejeze în biserică?
- Evoluează ca lider
Ca soț, unui bărbat i se cere să-și conducă soția într-un spirit de sacrificiu (Efeseni 5:22). Dumnezeu îi cere să devină acel tip de lider asemănător lui Cristos, pe care o femeie evlavioasă poate să-l urmeze din toată inima, întocmai cum Biserica Îl urmează pe Cristos. Pavel spune: „Bărbatul este capul nevestei, după cum și Cristos este capul bisericii, El, Mântuitorul trupului” (Efeseni 5:23).
În mod practic, bărbații pot să dezvolte acest tip de conducere în spirit de sacrificiu prin a lua inițiativa cu umilință. Leu și miel (Apocalipsa 5:5-6), Isus întruchipează atât puterea, cât și umilința. Cu toate că bărbații creștini sunt născuți din nou, suntem totuși înclinați să luăm inițiativa cu aroganță (ca Ioab în 2 Samuel 3:26-27) sau cu pasivitate egoistă (ca Adam în Geneza 3:6). Cu ajutorul celorlalți, putem să observăm tendințele noastre specifice, să ne pocăim și să căutăm harul de a crește în mod concret. De exemplu, un bărbat caracterizat de mândrie poate să le ceară prietenilor săi de încredere să-i atragă atenția atunci când îi observă egocentrismul. Un bărbat care tinde către pasivitate egoistă poate să ia inițiativa de a saluta oamenii care stau singuri la biserică în loc să se ducă la cei pe care deja îi știe.
- Evoluează ca susținător
Ca soț, unui bărbat i se cere să ofere familiei lui bunurile necesare traiului de zi cu zi. Pavel menționează acest aspect în mod clar în Efeseni 5:28-29: „Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor, cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Cristos biserica.” Așa după cum un bărbat se îngrijește de nevoile lui, Dumnezeu îi cere să se îngrijească de nevoile soției sale. Asta nu înseamnă că bărbatul va fi singurul care aduce bani în casă, nici că el trebuie neapărat să câștige mai mulți bani decât soția lui. Pur și simplu înseamnă că el este responsabil să se asigure că nevoile fizice și spirituale ale familiei sale sunt împlinite.
Bărbații necăsătoriți pot începe să aplice acest principiu prin a munci cu seriozitate, având motivațiile corecte (Proverbe 14:23, Coloseni 3:23-24). Muncim ca să avem bani pentru activitățile din timpul liber, vacanțe și experiențe noi? Sau credem că Dumnezeu ne-a chemat la o muncă cu sens, fiind activi în a-L iubi pe El și pe ceilalți?
- Evoluează ca protector
În căsnicie, Dumnezeu le cere bărbaților să înfrunte pericolul, dacă este necesar, pentru a-și proteja soțiile, aceasta fiind cea de-a treia dimensiune majoră a chemării unui soț. Isus a dat exemplul suprem, renunțând la viața Lui pentru sfințirea bisericii (Efeseni 5:25), astfel protejându-ne de judecata eternă a lui Dumnezeu (Ioan 3:36). Asta nu înseamnă că bărbații nu se tem sau că sunt mai curajoși decât soțiile lor. În schimb, implică existența dorinței – așa cum se găsește și la Isus în Ghetsimani (Luca 22:40) – de a-i proteja pe ceilalți, chiar dacă nouă înșine ne este frică.
Bărbații creștini nu trebuie să caute foarte mult acele oportunități în care își pot exersa spiritul protectiv. Suntem înconjurați de nedreptate și de oameni aflați în situații de vulnerabilitate. E ușor să te uiți în altă parte – ca levitul și preotul din pilda samariteanului milos. Un om pe care îl cunosc, de exemplu, ține în mașină batoane proteice pentru oamenii străzii și caută ocazii în care să-i servească și să le slujească. Și tu poți să-ți asumi riscul și să le iei apărarea celor care sunt înjosiți sau tratați incorect din cauza credinței lor creștine.
Mai mult decât atât, bărbații evlavioși înțeleg că protejarea oamenilor de o veșnicie fără Cristos este cel mai mare serviciu pe care li-l pot face. O astfel de protecție spirituală are nevoie de o credință profundă în Dumnezeu și de o dorință de a accepta împotrivirile, atunci când spunem adevărul cu dragoste – de exemplu, când îi avertizăm pe prietenii noștri necreștini de pericolul lor spiritual (1 Petru 3:15) sau atunci când îi confrunți pe alți creștini cu privire la păcatul lor (Matei 18:15-17).
Găsește un soț pe care să-l urmezi
Deși este esențial să-L cauți pe Dumnezeu mai întâi și să iei parte la chemările Lui, pentru noi, ca bărbați, este extrem de util să găsim un bărbat căsătorit, evlavios, a-l cărui ucenic să fim (1 Corinteni 11:1-2, 2 Timotei 2:2). Găsește în mod proactiv pe cineva pe care îl admiri, care este dispus să fie sincer cu tine și cere-i să petreci timp cu el și familia lui. Întreabă-l ce a învățat din succesele și eșecurile din căsnicia sa și încearcă să reții acele lecții de pe acum.
Ca bărbați, suntem chemați să călcăm pe urmele lui Cristos (Filipeni 3:8-12), indiferent dacă ne căsătorim într-o zi sau nu. Dar, pe măsură ce Îl căutăm pe Cristos și evoluăm ca lideri, susținători și protectori, vom fi mai pregătiți să ne întâlnim – și, în cele din urmă, să ne căsătorim, cu o femeie evlavioasă, dacă asta e voia Lui.
Un articol scris de Bryan Stoudt pentru Desiring God
(https://www.desiringgod.org/articles/to-men-who-want-to-marry).
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează