Când a fost ultima dată când te-ai privit în oglindă și ai vrut să schimbi ceea ce ai văzut? În ultima lună, ce ai considerat că ți-ar aduce mai multă împlinire? Când prietenul tău a primit promovarea, produsul sau recunoașterea pe care le credeai destinate ție, cum ai reacționat?
Majoritatea oamenilor întâmpină mari dificultăți în a fi mulțumiți. Mulțumirea este greu de atins, deoarece trăim într-o lume căzută, fiind noi înșine oameni căzuți. Nu ne mai închinăm cu toată inima lui Dumnezeu și nu mai lucrăm doar pentru gloria Sa. Până la întoarcerea lui Isus, ne vom confrunta cu tentația de a-L dori pe Cristos, alături de altceva sau altcineva. Totuși, vreau să te încurajez. Dacă ești unit cu Cristos prin credință, poți dobândi o stare de mulțumire autentică, dar nu totdeauna perfectă. Biblia ne învață cel puțin cinci moduri prin care putem ajunge la această stare de mulțumire.
- Bucură-te în Domnul
Fiindcă „toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23), inimile noastre nu mai găsesc bucuria doar în Dumnezeu. „Ei au schimbat adevărul lui Dumnezeu într-o minciună şi s-au închinat şi au slujit creaţiei în locul Creatorului” (Romani 1:25). Prin urmare, dacă dorim să dobândim mulțumirea, trebuie să fim dedicați în a ne închina exclusiv lui Dumnezeu. Indiferent de circumstanțele noastre, trebuie să ne bucurăm în Domnul:
„Căci, chiar dacă smochinul nu va înflori…
eu tot mă voi bucura în Domnul,
mă voi bucura în Dumnezeul mântuirii mele!” (Habacuc 3:17-18)
- Încrede-te în Domnul
Unul dintre motivele pentru care ne este greu să fim mulțumiți este acela că nu avem încrederea că Dumnezeu ne iubește și că tot ceea ce face e spre binele nostru (Romani 8:28). Însă, atunci când „vedem ce fel de iubire ne-a dăruit Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu” (1 Ioan 3:1) și credem că „pentru cei care iubesc pe Dumnezeu toate lucrurile lucrează împreună spre bine” (Romani 8:28), atunci ne putem încrede în planurile Sale pentru viețile noastre. Întrucât El a „stabilit vremurile și hotarele locuinței noastre” (Faptele Apostolilor 17:26), putem renunța la încercarea de a controla cine suntem și ce avem și, în schimb, putem fi mulțumiți cu adevărul că Domnul este Rege peste toate, inclusiv peste viețile noastre:
„Încrede-te în Domnul…
Domnul să-ți fie desfătarea, și El îți va da tot ce-ți dorește inima” (Psalmi 37:3-4).
- Adoptați o perspectivă eternă
Dacă trăim pentru lucrurile acestei lumi, nu vom fi niciodată mulțumiți. Isus i-a îndemnat pe urmașii Săi să „strângă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le distrug și unde hoții nu pătrund și nu fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră” (Matei 6:20–21). Pavel l-a învățat pe Timotei: „Evlavia însoțită de mulțumire este un câștig mare, căci nu am adus nimic în lume și nici nu putem lua ceva din lume” (1 Timotei 6:6–7). În loc să urmărim plăcerile acestei lumi, trebuie să căutăm „neprihănirea, evlavia, credința, dragostea, răbdarea, blândețea” și „să ne apucăm de viața veșnică la care am fost chemați” (1 Timotei 6:11–12).
- Puterea lui Cristos este amplificată prin slăbiciunile tale
Dacă suntem sinceri, nu ne place să fim slabi. Mulți dintre noi am fost învățați să ne ascundem slăbiciunile și să ne arătăm doar punctele forte. Însă, Biblia ne învață că „în slăbiciune sunt puternic” (2 Corinteni 12:10). Acest lucru se datorează faptului că slăbiciunile noastre dezvăluie suficiența harului lui Cristos, iar puterea lui Cristos „se desăvârșește în slăbiciune” (2 Corinteni 12:9). Prin urmare, putem fi „mulțumiți cu slăbiciunile” noastre (2 Corinteni 12:10).
- Nu pofti ce au alții
Este foarte tentant să privim la membrii familiei, prieteni, membri ai bisericii, vecini și colegi și să ne dorim ce au ei. Adesea ne întrebăm de ce Dumnezeu ne-a lipsit de lucrurile pentru care ne-am rugat, mai ales când acestea par bune și potrivite, cum ar fi un partener de viață sau copii. Însă, Biblia ne învață că Dumnezeu a stabilit perioada în care fiecare persoană va trăi, precum și „hotarele locuinței lor” (Faptele Apostolilor 17:26). Mai presus de toate, în aceste momente și locuri rânduite pentru noi, Dumnezeu dorește ca noi să-L căutăm pentru că „de fapt, El nu este departe de fiecare dintre noi, pentru că «în El trăim, ne mișcăm și existăm»” (Fapte 17:27-28).
De asemenea, poate fi tentant să ne uităm la darurile altora și să le dorim, dar „harul a fost dat fiecăruia dintre noi după măsura darului lui Cristos” și El este Cel care „a dat daruri oamenilor… pentru zidirea trupului lui Hristos” (Efeseni 4:7–8, 12). Prin urmare, putem fi încrezători că avem darurile pe care Cristos le-a destinat pentru noi și nu avem nevoie să dorim darurile altora. În schimb, îi putem încuraja pe alții să își gestioneze bine darurile pe care le-au primit, pentru ca „Dumnezeu să fie slăvit prin Isus Cristos” (1 Petru 4:10–11).
În cele din urmă, nemulțumirea noastră este față de Dumnezeu, care a permis circumstanțele noastre. Dacă te lupți cu acest păcat astăzi, amintește-ți să te bucuri și să ai încredere în Domnul, să menții o perspectivă eternă, să lași slăbiciunile tale să evidențieze puterea lui Cristos și să nu poftești ce au alții. Astfel, prin harul lui Dumnezeu, vei putea mărturisi: „Am învățat să fiu mulțumit în orice stare m-aș afla… Pot totul în Cristos care mă întărește” (Filipeni 4:11, 13).
Un articol scris de Sarah Ivill pentru Ligonier.
https://www.liagonier.org/learn/articles/5-ways-to-pursue-contentment
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează