Read it Later
You did not follow anybody yet.

Anii copilăriei sunt o perioadă minunată, dar uneori și insuportabilă

Seara poate fi un moment plin de numeroase conflicte – hrănirea (uneori și baia) copiilor, apoi așezarea lor în patul potrivit, la ora potrivită, cu povestea sau cântecul potrivit (numai după ce se găsește jucăria de pluș iubită), apoi menținerea lor în acel pat până adorm (și repetarea tuturor celor de mai sus atunci când unul se trezește la ora 1:00 sau 2:00 sau 3:00), iar apoi dormitul frenetic cât de mult poți înainte ca agitația să înceapă din nou. Care este una dintre primele întrebări pe care oricare dintre noi se gândește să o pună unui părinte care are bebeluși sau copii mici? Cum dormiți? Răspunsurile variază de la „Destul de bine” până la „Ce e acela somn?” Nopțile pot fi cele mai grele.

 

„Isus poate simpatiza pe deplin cu slăbiciunea, cu epuizarea, cu războiul spiritual.” 

 

Și odată ce s-au trezit, începe o nouă serie de ambuscade previzibile, dar de neoprit. În timp ce îi dai micul dejun bebelușului, copilul de doi ani decide să își hidrateze fața, brațele și hainele cu iaurt. În timp ce tu încă îi îndepărtezi lactatele din păr, copilul de patru ani anunță cu voce tare că a terminat de făcut la oliță și că are nevoie de ajutor. În timp ce tu ștergi un alt fund, copilul tău de doi ani decide acum să își scoată toate hainele din dulap. Și în timp ce împături o duzină de pantaloni, bebelușul începe să țipe pentru că îi este foame. Zilele pot fi cele mai grele.

 

Sălbăticie – primitivă, neîmblânzită, plină de viață, frumoasă – e un cuvânt ce descrie foarte bine perioada de creștere a unui copil.

 

Isus a înfruntat pustiul

Pe măsură ce soția mea și cu mine rătăcim prin acești ani, mă consolez serios cu gândul că Isus este familiarizat cu locurile pustii. „Atunci Isus a fost dus de Duhul Sfânt în pustie, ca să fie ispitit de diavol” (Matei 4:1). Mântuitorul nostru nu ne-a mântuit,  rămânând apoi la o distanță sigură și cerească, ci a pășit în cele mai întunecate și înfricoșătoare colțuri ale lumii noastre decăzute și a înfruntat ispita. El simpatizează pe deplin cu slăbiciunea, cu epuizarea, cu războiul spiritual.

 

În timp ce se afla în sălbăticie, a fost ispitit de Satana. Spre deosebire de Adam, Moise,  David și de mine, Isus nu a căzut niciodată. Vă puteți imagina cum diavolul devine din ce în ce mai tulburat, disperat, furios. Toate minciunile care doborâseră atât de ușor milioane de oameni înainte – giganți și regi, mame și soldați, bogați și săraci, tineri și bătrâni, prostituate și farisei – cădeau acum plate și moi, ca niște săgeți arzătoare într-un ocean.

Pe când suntem aduși în luptă, cele patruzeci de zile s-au încheiat, iar diavolul întinde mâna pentru ultimele trei lovituri frenetice. Le-a păstrat pentru acest moment, când Isus era cel mai slab. Și deși Isus nu a fost tată sau mamă, părinții obosiți și stresați vor recunoaște prea bine aceste minciuni.

 

Prima minciuna: „Nu ai ceea ce îți trebuie.”

 

Când Satana simte că războiul său de patruzeci de zile cu Isus se apropie de sfârșit și că șansele sale slabe de victorie scad și mai mult, unde lovește? Unde văd ochii lui răuvoitori vulnerabilitatea?

 

După ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, îi era foame. A venit ispititorul și i-a zis: „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, poruncește acestor pietre să se facă pâini” (Matei 4:2-3).

 

Unde țintește mai întâi diavolul? La stomac. Și de ce nu ar face-o, din moment ce a funcționat de la început? „Chiar a spus Dumnezeu: «Să nu mănânci din niciun pom din grădină!»” (Geneza 3:1)? Nu trebuie să-ți mai fie foame, șoptește el. Îți pot da ceea ce ai cu adevărat nevoie. Îți voi da mai mult decât îți va da Dumnezeu. Ai avut încredere în El, și uite unde te-a adus asta.

 

Părinții nu aud oare aceleași șoapte? Poate că nu ne confruntăm cu foamea fizică (deși se știe că mamele rămân fără mese). Dar să fii părinte de copii mici îți va cere în mod constant mai mult decât crezi că ai de dat – fizic, da, dar și emoțional și spiritual. Uneori vă veți pune la somn convinși că nu veți mai putea face față zilei de mâine. Părinții pot face ca ziua de mâine să pară atât o fatalitate, cât și o imposibilitate. S-ar putea să începeți să vă doriți să puteți transforma niște pietre în pâine (sau măcar niște haine murdare în haine curate).

 

Știm că Adam și Eva au cedat și au mușcat, dar cum a reacționat Isus? Cum au sunat momentele lui de foame intensă? El i-a răspuns Satanei: „Este scris: «Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.»” (Matei 4:4). Observați, el nu spune: „Nu am nevoie de pâine.” Era la fel de uman ca orice mamă casnică. Dar știa că are nevoie de ceva mai mult decât de următoarea masă. Știa că nevoile sale fizice și emoționale erau doar umbre ale ceea ce avea nevoie, iar aceasta avea în Dumnezeu.

 

Așadar, lăsați ca nevoile voastre în sălbăticia meseriei de părinte – de mâncare, de somn, de conversație între adulți, de a face alte lucruri prin casă – să vă reamintească că aveți nevoie de un lucru mai mult decât de orice altceva. Și dacă ai acel lucru – părtășia cu un Dumnezeu Atotputernic, care satisface orice nevoie prin Cuvântul Său – El te poate susține pentru o altă zi lungă cu copiii.

 

A doua minciuna: „Dumnezeu nu va veni în ajutorul tău.”

 

Atunci când nu l-a putut face să cadă, diavolul a exercitat o presiune asupra promisiunilor care Îl susțineau pe Isus în pustiu.

 

Apoi diavolul l-a dus în cetatea sfântă, l-a așezat pe pinaclul templului și i-a spus: „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-te jos, pentru că este scris: «El va porunci îngerilor Săi cu privire la tine.» și «Pe mâinile lor te vor purta, ca să nu te lovești cu piciorul de o piatră.»” (Matei 4:5-6).

 

Care este șoapta sinistră din spatele acestei ispite? Sigur, Dumnezeu te-a ajutat să treci peste asta, dar nu ai fost în niciun pericol real. Gândește-te la ziua de mâine. În adâncul sufletului tău, știi că nu te va ajuta atunci. Este o viclenie diabolică, la două nivele. În primul rând, subestimează ceea ce a făcut Dumnezeu până acum (tocmai l-a susținut pe Isus singur în pustiu timp de patruzeci de zile fără mâncare). În al doilea rând, el inventează circumstanțe imaginare pentru a trezi suspiciuni nejustificate („Dar dacă te-ai arunca de pe templu?”).

 

„Educația oferită de părinți poate face ca ziua de mâine să pară atât inevitabilă, cât și imposibilă.”

 

Chiar dacă a eșuat cu Isus, diavolul inventează aceleași iluzii în pustiul nostru. El aruncă umbre peste exemplele uimitoare ale milei și grijii lui Dumnezeu față de noi, iar apoi aprinde reflectoarele asupra oricărei temeri imaginabile cu privire la viitor. El știe cum să facă ca următoarele 24 de ore să pară mai mari și mai grele decât anii, sau chiar deceniile, de credincioșie constantă a lui Dumnezeu. Și știe că părinții cu copii mici sunt mai vulnerabili decât majoritatea, pentru că zilele sunt atât de lungi și de neînduplecat.

 

În timp ce stă pe templu și privește în jos, ce Îl face pe Isus să se simtă la fel de sigur ca întotdeauna? Cum dă la o parte îndoiala? Îi spune Satanei: „Iarăși este scris: «Să nu pui la încercare pe Domnul Dumnezeul tău»” (Matei 4:7). Observați că, de data aceasta, Isus nu întinde mâna după o promisiune, ci după o poruncă. Promisiunile nu sunt singurele noastre arme împotriva ispitei. Pentru că ne iubește și pentru că știe cum atacă Satana, Tatăl nostru ceresc ne dă, de asemenea, avertismente de care să ținem cont și reguli de urmat. Isus știa cum Israelul Îl testase pe Dumnezeu în pustie, prin cârtire și neascultare (Exodul 17:7), de asemenea, știa cum s-a încheiat acel test. El nu avea de gând să se împrietenească cu îndoiala. Chiar și sub presiune și dureri intense, el a avut încredere în legile bune ale lui Dumnezeu.

 

Ce porunci te-ar putea ajuta să te menții prin pustiu? „Îmbrăcați-vă, așadar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, cu inimi pline de milă, bunătate, smerenie, blândețe și răbdare” (Coloseni 3:12). „Părinților, nu provocați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în disciplina și învățătura Domnului” (Efeseni 6:4). „Nu vă îngrijorați de ziua de mâine, pentru că ziua de mâine se va îngriji de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei” (Matei 6:34).

Poți tu, asemenea lui Isus, să le recitești atunci când ai nevoie de ele?

 

A treia minciuna: „Toate acestea pot fi ale tale.”

 

Când Isus nu a crezut primele două minciuni, Satana a încercat să profite de un alt tip de foame.

 

Diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și gloria lor. Și I-a spus: „Toate acestea ți le voi da, dacă vei cădea jos și te vei închina mie” (Matei 4:8-9).

Dacă nu l-ar fi putut ademeni pe Isus prin durerea nevoii, atunci momeala ar fi fost plăcerile lumii. I-ar oferi ceea ce tânjesc atât de mulți oameni căzuți: putere, autoritate, glorie. El face apel la o dorință umană omniprezentă de a fi văzut, admirat și urmat. Auzindu-l vorbind, este greu să nu te gândești la rețelele de socializare ca la o versiune masivă, globală a acestei ispite. Toți se vor uita la tine. 

 

El le șoptește ceva asemănător părinților (și poate mai ales mamelor din zilele noastre). Uită-te la cât de mult renunți. Gândește-te la oportunitățile care așteaptă acolo. Nimeni nici măcar nu observă tot ceea ce faci. Toți părinții buni renunță la ceva din ceea ce le oferea Satana în acea zi. Investim o cantitate extraordinară de timp, atenție și bani, în timpul celor mai puternici și energici ani ai noștri, pentru a schimba scutece și a pregăti gustări, pentru a exersa literele și a reciti cărți simple, pentru a ne juca de-a prinselea și a șterge lacrimi. Iar Satana știe cum să facă toate acestea să pară atât de mici (și aproape orice altceva să pară atât de grozav).

 

Deci, cum vede Isus înșelăciunea? El răspunde: „Pleacă, Satano!” – avem nevoie de acest tip de agresivitate pentru luptele spirituale de zi cu zi ale părinților – „Căci este scris: «Să te închini Domnului Dumnezeului tău și numai Lui să-I slujești!»” (Matei 4:10). El ajunge la o altă poruncă și, la fel ca în cazul tuturor poruncilor lui Dumnezeu, există o realitate convingătoare dincolo de aceste porunci. Isus (chiar și Isus!) a refuzat să profite de glorie, nu doar pentru că legea spunea să nu o facă, ci pentru că știa că legea era un scenariu pentru cea mai mare bucurie posibilă a Sa.

 

Poruncile lui Dumnezeu nu sunt arbitrare sau irelevante pentru foamea noastră. Una câte una, ele ne deschid calea către sărbătoare. Viețile cele mai satisfăcătoare sunt ferm ancorate în slava lui Dumnezeu și îndreptate spre ea. A te concentra pe tine însuți, ca Mântuitor sau părinte, ar însemna să renunți la tot. Isus ne avertizează mai târziu: „Oricine vrea să-și salveze viața o va pierde, dar oricine își pierde viața din cauza Mea o va câștiga. Ce i-ar folosi unui om să câștige lumea, dacă își va pierde sufletul” (Matei 16:25-26)? Oricine își pierde viața de dragul meu – educația parentală creștină pare adesea a fi un astfel de sacrificiu – și așa și trebuie. Desigur, doar dacă vrem să găsim și să experimentăm viața.

 

Fie că te afli acum într-o pustietate, fie că o vezi venind în depărtare, înarmează-te împotriva ispitei. Memorează cuvintele de care ai nevoie, astfel încât să le poți auzi chiar și atunci când nu ai puterea sau liniștea de a le citi. Apropie-te cât de mult poți de Fiul care a mers înaintea ta, care a învins pentru tine și care acum merge cu tine. Și apoi încrede-te în El pentru ceea ce tu și copiii tăi aveți nevoie mâine.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close