Read it Later
You did not follow anybody yet.

Promovând orice, de la bere la săpun, agenții de publicitate te atrag să le cumperi produsele prin crearea unei nemulțumiri – dacă îți vei cumpăra mașina de lux, un sistem de cinema acasă    și ținuta de designer, vei fi mulțumit. Spune adio plictiselii, rămas-bun singurătății și bun venit fericirii. În orice caz, ei nu vor ca tu să fii mulțumit cu ceea ce ai. Deloc surprinzător, majoritatea oamenilor nu sunt.

Bogăția incredibilă a Americii evidențiază o problemă majoră a omului care nu este născut din nou: el nu poate gestiona ceea ce produce pentru că este, în cele din urmă, total egoist. Când inima păcătoasă a omului este ispitită să se atașeze în mod egoist de lucrurile lumii, lăcomia preia controlul, iar autodistrugerea este sfârșitul inevitabil. El nu este fericit fără ele și este nesatisfăcut odată ce le obține – aceasta este enigma materialismului.

 

Având în vedere acest lucru, poți înțelege ușor de ce gestionarea banilor și a posesiunilor este o luptă, chiar și pentru creștini. Ce să faci cu ei? Cum ar trebui să-i investești? Cum ar trebui să-i cheltui? Răspunsurile tale la aceste întrebări vor dezvălui multe despre maturitatea ta spirituală. Din păcate, mulți creștini au aderat la filozofia lumii, uitând ce a spus Domnul Isus în Luca 12:15: „Fiţi atenţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie, căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiilor lui!“.

 

Apostolul Pavel a abordat această problemă în Prima Epistolă către Timotei, capitolul 6, unde își îndreaptă atenția către „cei care sunt bogați în veacul de acum” (6:17). Poate că nu te consideri bogat, deoarece nu ai o mașină scumpă, o casă elegantă sau un cont bancar prosper. Dar „bogat” în acest context se referă la cineva care are mai mult decât are nevoie pentru a-și asigura hrana, îmbrăcămintea și adăpostul pentru el și familia sa (v. 8).  Dacă aveți fonduri de rezervă, sunteți de fapt bogați, iar Pavel se adresează și vouă.

 

Nu este greșit să ai bani și posesiuni; ceea ce este greșit este să-ți construiești viața în jurul lor. Pavel nu le poruncește celor bogați să își doneze toți banii și să facă un jurământ de sărăcie, dar le oferă sfaturi specifice de urmat atunci când vine vorba de lucrurile materiale.

 

Pericole fundamentale

 

Primul lucru pe care îl spune Pavel este „să nu se îngâmfe” (v. 17). Persoanele bogate sunt constant confruntate cu tentația de a adopta o atitudine de superioritate, de a crede că sunt mai bune decât cei care au mai puțin. Bogăția și mândria sunt surori – cu cât ai mai mult, cu atât vei avea mai mult de luptat împotriva mândriei și sentimentului de superioritate. Este ușor să credem că ne-am dobândit bogăția doar datorită propriilor noastre abilități (Deuteronomul 8:10-19).

 

În schimb, Filipeni 2:3-4 spune că trebuie să fim umili, să nu ne concentrăm doar asupra propriilor interese, ci și asupra intereselor altora. Cultura greacă și romană înjoseau umilința și înălțau mândria – așa cum face și societatea noastră astăzi. Acest lucru face ca smerenia să fie o trăsătură distinctivă a celor care trăiesc pentru Cristos.

 

Prima Epistolă către Timotei (6:17) continuă spunând că nu trebuie să ne punem „încrederea în nesiguranța bogățiilor.” Trebuie să luptăm neîncetat împotriva acestei tentații și să ne punem speranța în realitatea harului viitor (1 Petru 1:13). Totuși, tendința noastră naturală este să ne bazăm pe bogățiile noastre atunci când avem mult și să ne întoarcem către Dumnezeu atunci când avem puțin.

Cred că unul dintre motivele pentru care atât de mulți creștini din America sunt apatici este că nu cred cu adevărat că au nevoie de Dumnezeu. L-au înlocuit cu patrimoniul imobiliar și cu fondul lor de pensii. Nu sugerez că ar trebui să ignorăm planurile de viitor și, în esență, să ne bazăm pe Dumnezeu fără măsură. Dar atunci când te atașezi de posesiunile tale și trăiești cu teama de a nu le mai avea, ignori călăuzirea Duhului Sfânt și îți pui încrederea în bogăția ta în locul lui Dumnezeu.

De la Cine vin toate binecuvântările

 

În schimb, Pavel spune că trebuie să ne punem nădejdea „în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug ca să ne bucurăm de ele” (1 Timotei 6:17). La urma urmei, El deține totul (Psalmul 50:10). Dacă vrei cu adevărat să fii fericit, privește tot ceea ce ai ca pe un dar de la Dumnezeu. Nu deții banii sau posesiunile tale – le administrezi pentru Dumnezeu. El le folosește ca pe un test pentru a vedea pe ce ocupă locul central în inima ta. Dumnezeu vrea să ne bucurăm de ceea ce ne-a dăruit. Atunci când El ne binecuvântează cu mai mult decât avem nevoie, este o oportunitate de a investi surplusul în ceea ce va onora cel mai mult numele Său.

 

În Filipeni 4:11-12, Pavel spune: „căci m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă.” Această mulțumire, complet independentă de posesiunile pământești, este foarte rară în lume. Și totuși, această atitudine este cea care ne marchează ca fii ai Tatălui nostru din ceruri.

 

Folosirea corectă a banilor tăi

 

Încrederea noastră în Dumnezeu se manifestă prin modul în care acționăm. Astfel, Pavel ne spune „să facem bine, să fim bogați în fapte bune, să fim generoși și gata să împărtășim” (1 Timotei 6:18). Cuvântul grecesc tradus prin „a face bine” vorbește despre ceea ce este inerent, intrinsec și bun. Trebuie să facem lucruri nobile, excelente și demne de laudă cu banii noștri, nu lucruri superficiale și lipsite de profunzime. Iată câteva responsabilități de bază din 1 Timotei 5 care Îl onorează cel mai mult pe Dumnezeu.

 

Ai grijă de familia ta (5:8)

 

Sprijiniți văduvele (5:3, 16)

 

Aveți grijă de liderii bisericii (5:17)

 

Dincolo de aceste responsabilități, trebuie să fim „bogați în fapte bune.” Bogățiile nu își au locul într-o bancă, unde dobânda se compune la nesfârșit pentru a-ți asigura securitatea. Acei bani nu te vor urma în cer, ci doar faptele tale (Apocalipsa 14:13). Banii rămân aici, dar binele pe care l-ai făcut de dragul lui Cristos este o investiție pentru eternitate.

 

Cuvântul „generos” identifică genul de fapte bune pe care ar trebui să le facem. Fii dispus să împlinești orice nevoie și să acționezi față de alții în aceeași manieră generoasă în care Dumnezeu a acționat față de tine. Împarte ceea ce ai cu alții și vei culege roadele altruismului tău. Expresia „dispus să împart” vorbește despre participarea la părtășie cu altcineva. Implicația? Nu dăruiți de la distanță. În loc să scrieți doar un cec, implicați-vă în viața oamenilor. Împarte cu cei din biserica ta sau din studiul biblic care au nevoi. Împarte cu toți cei care au resurse limitate. Și, mai ales, dați pentru creșterea Împărăției.

 

O investiție pe termen lung

 

Adunarea de bani și posesiuni nu poate oferi mulțumire. Dacă vrei să fii fericit, investește-ți avuțiile în slujba Domnului și vei obține beneficii eterne. Pavel a spus să aduni pentru tine „drept comoară o bună temelie pentru viitor, astfel încât să poți apuca ce este cu adevărat viața” (1 Timotei 6:19). Trebuie să fii dedicat unei perspective cerești, mulțumit să aștepți să primești dividendele de la Domnul. Mergi împotriva curentului preocupării lumii pentru satisfacția imediată și caută răsplata eternă.

Legitimitatea revendicării tale spirituale este dovedită de modul în care gestionezi banii și posesiunile tale. Casa ta, mașina ta, contul tău bancar – acestea sunt teste ale spiritualității tale. Nu permite lumii să dicteze ce faci cu banii și posesiunile tale. Când treci testul posesiunilor personale, poți privi cu bucurie la ziua în care Domnul îți va spune: „Bine, rob bun și credincios, ai fost credincios în puține lucruri… intră în bucuria stăpânului tău” (Matei 25:21, 23).

Un articol scris de John MacArthur către Grace to You.

Word to the Wealthy (gty.org)

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close