Dumnezeu a conceput viața pentru a se învârti în jurul relațiilor, iar în cadrul acestor relații există roluri diferite. În societatea noastră, din păcate, se pune mai mult accent pe individualitate decât pe relații. Oamenii caută să se satisfacă pe ei înșiși și se concentrează mai degrabă pe drepturile lor decât pe modul în care îi pot sprijini cel mai bine pe ceilalți. Atunci când bărbații și femeile refuză să-și accepte rolurile gândite de Dumnezeu în biserică, familie și comunitate, ei subminează planul fundamental al lui Dumnezeu pentru aceste instituții și pentru toate relațiile din cadrul lor.
Femeile nu sunt inferioare bărbaților; ele au pur și simplu un rol diferit. Mulți oameni cred că singurul mod de a arăta putere și influență în societate este printr-o poziție de conducere, presupunând că este mai satisfăcător să conduci decât să urmezi. Dar persoanele care nu dețin roluri de conducere pot fi foarte influente. În plus, un lider poartă sarcina grea a responsabilității care nu este întotdeauna de dorit (Iacov 3:1).
Ideea că cea mai bună experiență în viață o ai dacă te afli în vârful grămezii și controlezi totul este o iluzie. Iar femeile sunt cele care suferă cel mai mult din cauza acestei percepții greșite, deoarece lumea le presează să avanseze în rang, renunțând la planul lui Dumnezeu pentru ele. Societatea, la rândul ei, suferă pentru că nu beneficiază de cele mai bune eforturi ale unei femei în rolul care i-a fost dat de Dumnezeu.
În primul rând, Timotei 2:15 vorbește oarecum criptic despre influența pe care o au femeile prin urmărirea atuurilor lor: „Totuşi ea (femeia) va fi mântuită prin naşterea de fii, dacă stăruieşte cu smerenie în credinţă, în dragoste şi în sfinţenie.” Contextul ne ajută să înțelegem: versetul 14 vorbește despre femei care sunt în păcat; versetul 15, despre femei care sunt salvate. Pavel face aici un contrast inteligent.
„Va fi mântuită” vine de la sōzō (a păstra), un cuvânt utilizat de multe ori în Noul Testament cu sensul de mântuire. Este evident că Pavel nu intenționează să învețe că femeile sunt salvate de păcat „prin nașterea de fii.” Acest lucru ar contrazice învățătura Noului Testament conform căreia mântuirea este doar prin credință.
Pavel învăța că, deși o femeie a cauzat Căderea, femeile sunt ferite de acest stigmat prin nașterea de copii. O femeie a condus omenirea în păcat, însă femeile aduc beneficii omenirii prin perpetuarea ei. Mai mult decât atât, ele au posibilitatea de a conduce omenirea spre evlavie prin influența pe care o au asupra copiilor lor. Departe de a fi cetățeni de mâna a doua, femeile au responsabilitatea principală de a-și forma copiii în evlavie.
Virtutea unei mame are un impact profund asupra vieții copiilor ei. De obicei, mamele petrec mult mai mult timp cu copiii lor decât tații și, prin urmare, au o influență mai mare asupra acestora. Pentru ca femeile să își îndeplinească chemarea de a crește copiii în evlavie, ele trebuie „să stăruiască cu smerenie în credinţă, în dragoste şi în sfinţenie” (1 Timotei 2:15). Pentru a crește copii evlavioși, o femeie trebuie să fie ea însăși evlavioasă.
Evident, Dumnezeu nu vrea ca toate femeile să fie mame. Pe unele, nici nu le vrea căsătorite – El le-a dat darul celibatului (1 Corinteni 7). Pe altele, El le lasă fără copii pentru propriile Sale scopuri. Dar, ca regulă generală, maternitatea este cea mai mare contribuție pe care o poate aduce o femeie rasei umane. Durerea nașterii de copii a fost pedeapsa pentru primul păcat, dar nașterea de copii le eliberează pe femei de stigmatul acelui păcat.
De asemenea, o femeie are influență în biserică prin utilizarea darurilor sale spirituale. Biblia ne învață că fiecare creștin, în momentul mântuirii, primește de la Dumnezeu daruri spirituale complementare care permit bisericii să funcționeze fără probleme (Romani 12:3-14; 1 Corinteni 12:4-30; Efeseni 4:1-13). Darurile sunt din două categorii: daruri de vorbire și daruri de slujire (1 Petru 4:10-11). Cei înzestrați să vorbească excelează în una sau mai multe dintre următoarele: învățătură, înțelepciune (oferirea de sfaturi practice), cunoaștere (transmiterea de informații științifice), îndemn și conducere. Cei înzestrați să slujească au unul sau mai multe dintre următoarele puncte forte: milă, credință puternică (manifestată în special prin rugăciune), dăruire (satisfacerea nevoilor), discernerea adevărului de minciună, ajutorare (efectuarea lucruărilor de bază) și administrare sau organizare.
În Scriptură, darurile spirituale – spre deosebire de funcțiile bisericești – nu diferă în funcție de sex. O provocare importantă pentru bărbații din conducerea bisericii este să încurajeze și să ofere oportunități atât bărbaților, cât și femeilor de a sluji Trupului lui Cristos în moduri prin care aceștia să folosească în mod real darurile lor spirituale, fie că vorbesc sau slujesc.
Dumnezeu consideră că este potrivit să dăruiască unor femei abilități de conducere și predare. Ele își pot folosi și își folosesc aceste daruri în alte contexte decât cel al serviciului de închinare al bisericii, de exemplu: un studiu biblic pentru femei, un grup de părtășie, o întâlnire de rugăciune sau la clasă. Există o mulțime de oportunități pentru femei de a-și exercita darurile și alte abilități într-un mod conform cu planul lui Dumnezeu.
Textul nostru din 1 Timotei 2, departe de a fi o insultă la adresa inteligenței unei femei, oferă în schimb îndrumări practice cu privire la modul în care ea își poate folosi cel mai bine abilitățile. Iar una dintre aceste abilități poate fi predarea.
Sub inspirația Duhului Sfânt, Pavel le-a învățat pe femei să își accepte rolurile date de Dumnezeu. Ele nu trebuie să caute rolul de conducere în biserică. Cât de tragic este faptul că atât de multe femei simt că viața lor este neîmplinită pentru că nu pot avea același rol ca bărbații! Femeile pot avea un mare impact prin creșterea copiilor evlavioși și prin exercitarea darurilor lor spirituale. Dacă o femeie este evlavioasă și dacă Dumnezeu alege să îi dea copii pe care ea îi crește în „mustrarea și învățătura Domnului” (Efeseni 6:4), ea va avea o influență profundă asupra unei noi generații. Bărbații se ocupă de conducerea exterioară, evidentă, conform planului lui Dumnezeu, dar femeile pot avea o influență la fel de mare în mod indirect.
Dumnezeu a conceput rolurile bărbaților și ale femeilor cu o înțelepciune perfectă. Bărbații trebuie să asigure o conducere plină de iubire, dar nu pot conduce singuri. Ei au nevoie de un sprijin puternic, iar Dumnezeu a conceput femeile pentru a le oferi acest sprijin. Desigur, nu toți bărbații vor ocupa poziții de conducere importante, iar multe femei vor conduce într-un fel sau altul. Dar atunci când bărbații și femeile lucrează împreună în rolurile date de Dumnezeu, ei promovează unitatea și creșterea în Trupul lui Cristos. Atunci când fiecare credincios urmărește să fie ceea ce Dumnezeu l-a creat să fie și l-a înzestrat să facă, biserica reflectă caracterul lui Dumnezeu și oferă o avanpremieră a cerului, lumii care privește.
Sursa: https://www.gty.org/library/blog/B130906/the-tremendous-contribution-of-women
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează