Copiii, fie că sunt în clasele primare sau la liceu, petrec aproximativ o treime din viața lor la școală sau implicați în activități școlare. De aici reiese importanța unui parteneriat solid între tine, ca părinte, și profesorii și personalul administrativ din școala copilului tău.
Pentru a crește acest parteneriat trebuie să stabilești niște limite. De exemplu, tu ar trebui să hotărăști cum să pedepsești un copil pentru comportamentul nepotrivit la școală, odată ce ajunge acasă. În timp ce conducerea școlii are dreptul de a disciplina copiii pentru comportamentul neadecvat din incinta școlii, ca tată, joci un rol crucial în stabilirea modului în care reacționezi în casa ta.
Așa cum te-ai așteptat, a ști cum să pedepsești un copil pentru comportamentul nepotrivit la școală poate fi mai complicat decât pare.
Ce poate gestiona școala
Când începi să conturezi „regulile casei” pentru a pedepsi copilul pentru comportamentul nepotrivit de la școală, un punct excelent de plecare este să faci diferența dintre ceea ce merită și ceea ce nu merită disciplinat. Sincer, majoritatea școlilor fac o treabă destul de bună în disciplinarea elevilor. În multe cazuri, pedeapsa aplicată de școală va fi suficientă.
Pentru delicte minore, de obicei, nu este nevoie să pedepsești copilul de două ori. Atât timp cât ții legătura cu profesorii și conducerea școlii, poți considera pedeapsa lor ca fiind suficientă. Faptul că susții școala în privința consecințelor pe care le impune poate promova o colaborare sănătoasă între tine și școală care să aibă avantaje pentru ambele părți.
În unele cazuri, totuși, fapta poate fi atât de gravă încât trebuie să fie abordată și acasă. În unele situații, poate fi repetarea unui comportament neadecvat din trecut. În aceste situații, disciplinarea de acasă este cea mai bună modalitate de a întări disciplinarea de la școala. Deci, trebuie să știi cum vei pedepsi un copil pentru comportamentul nepotrivit de la școală.
„Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” Proverbe 22:6
Trei pași pentru a începe
Când eram copil, familia noastră frecventa o biserică, iar această biserică sponsoriza școala creștină la care mergeam. Asta însemna că părinții mei îmi cunoșteau toți profesorii și duminicile aveau acces la „ședințe cu părinții” spontane.
De exemplu, când eram în clasa întâi, mama mea era unul dintre învățătorii mei de la școala duminicală și sala noastră de clasă era aceeași cu sala mea de clasă de la școala din timpul săptămânii. Adesea, între școala duminicală și închinare, profesorul meu din clasa întâi venea să pregătească materialele pentru ziua de luni, în timp ce mama mea își strângea lucrurile după studiul biblic.
Acele întâlniri reprezentau ocazia ideală pentru discuții al căror subiect principal eram eu. Uneori, odată ajuns acasă după biserică, eram pus față în față cu consecințele unei decizii proaste luate la școală.
Desigur, s-ar putea să nu ai același tip de legătură cu profesorii copilului tău. Dar când fiul sau fiica ta depășește limita prin comportamentul de la școală, conform Bibliei, este responsabilitatea ta ca părinte să acționezi. În cele din urmă, nu poți delega altcuiva disciplinarea. Dumnezeu te-a chemat să fii principalul mentor spiritual al copiilor tăi, ceea ce înseamnă să-i pedepsești acasă când depășesc limitele la școală.
Pe măsură ce încerci să perfecționezi câteva „practici bune” de pedepsire a unui copil pentru comportamentul nepotrivit de la școală, iată trei pași pentru a începe. Deoarece fiecare copil și fiecare situație sunt unici, le poți adapta la familia ta, dar principiile generale ar trebui să-ți ofere o bază solidă pentru a începe.
1. Obține toate informațiile de la școală
Cu siguranță vei dori să asculți versiunea copilului tău, dar rezistă tentației de a lua cuvântul lui sau al ei drept adevăr absolut. Comunică direct cu profesorii și personalul administrativ al școlii. Află detaliile legate de ceea ce s-a întâmplat și cum a reacționat școala la eveniment. Pune întrebări pentru a obține informații fără a deveni defensiv. Odată ce ai toate detaliile, vei ști mai bine cum să procedezi pentru a determina pedeapsa.
2. Discută cu copilul tău
Așa cum am menționat, trebuie să asculți versiunea copilului tău. În acele după-amiezi de duminică pe care le-am menționat mai devreme, părinții mei întotdeauna îmi permiteau să vorbesc despre situația pe care profesorul le-o menționase. De cele mai multe ori, nu aveam nimic de spus în apărarea mea, dar totuși mă lăsau să-mi prezint punctul de vedere.
Uneori, o discuție serioasă e tot ce-i trebuie copilului tău. În alte cazuri, poți colabora cu copilul tău pentru a stabili câteva reguli pentru viitor, inclusiv consecințele pentru faptele repetate. În cazul situațiilor mai grave, va trebui să explici de ce e nevoie, în plus de pedeapsa de la școală, și de o pedeapsă acasă.
În fiecare context, rămâi calm indiferent de ce se întâmplă. Nu lăsa ca tensiunea dintre voi să crească, deoarece reacțiile furioase doar agravează lucrurile.
3. Acționează
Dacă acest comportament neadecvat este grav sau se repetă, trebuie să acționezi pentru binele copilului tău și din respect pentru școală. Modul în care pedepsești un copil pentru comportamentul neadecvat de la școală poate lua multe forme. Poți să îi refuzi un privilegiu sau să îi dai sarcini suplimentare în jurul casei. În unele cazuri, poți să-i ceri să facă ceva în folosul comunității.
Indiferent de ce alegi, ține-te de acea decizie. În același timp, asigură-te că pedeapsa se potrivește cu fapta. Îți dorești ca fiul tău să învețe că purtarea neadecvată are consecințe, dar nu vrei să depășești limitele și să fii nedrept.
Abordează cauzele abaterilor disciplinare
Un alt beneficiu al menținerii unei comunicări apropiate între tine și școală este că probabil vei fi informat și despre altceva decât greșelile lor. Vei afla și despre succesul lor și lucrurile pe care le fac bine. Asigură-te că onorezi aceste realizări la fel de consecvent cum pedepsești comportamentul nepotrivit de la școală.
Încurajează alegerile bune ale copilului tău—mai ales lucrurile care demonstrează un caracter puternic (cine sunt), nu doar performanța excelentă (ceea ce fac). Copiii sunt mai predispuși să repete comportamentul care este încurajat.
Dar pentru acele situații în care trebuie să pedepsești un copil pentru comportamentul nepotrivit de la școală, lasă dragostea să fie în centrul a tot ceea ce faci. Așa cum am menționat, nu disciplina niciodată din furie sau frustrare. Reamintește-le copiilor tăi că îi iubești și că nimic, nici măcar comportamentul neadecvat de la școală, nu va schimba acest lucru.
Pe scurt, disciplinează-i așa cum Dumnezeu ne disciplinează pe noi – cu dragoste și pentru binele nostru.
Bob Bunn, Manhood Journey
https://manhoodjourney.org/how-to-punish-a-child-for-bad-behavior-at-school/
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează