Read it Later
You did not follow anybody yet.

Vulcanul erupe

Te identifici cu acei părinți care au spus sau făcut lucruri pe care nu le-ar recomanda niciodată? Copilul este neascultător – iar! – și dintr-o dată, de undeva din adânc, vulcanul erupe. Nu e plăcut!

 

Ce se află la suprafața vulcanului

Așadar, ți-ai pierdut cumpătul. Recunoști acest lucru. Îți mărturisești greșeala tuturor părinților de față. Te scuzi și îți ceri iertate. Te hotărăști că nu o să mai acționezi așa niciodată. Dar există o problemă. Natura ta nu va putea ține această hotărâre. Avem nevoie de puteri supranaturale pentru o astfel de schimbare. Depășirea furiei necesită ceva imposibil din punct de vedere uman, ceva supranatural. Vestea bună este că Isus a venit pentru ca tot felul de oameni – inclusiv părinții furioși – să fie transformați în oameni care își predau așteptările lui Dumnezeu în ce privește slujirea celor din jur, în special a copiilor lor.

Când părinții ajung să ridice vocea, să jignească copilul (precum ”nebunule”, ”prostule”), să-și dea ochii peste cap, să ofteze exasperați „M-am săturat!”, să explodeze disproporționat cu greșeala copilului, toată casa ajunge să umble ca pe coji de ouă.

Câțiva ani din copilăria mea am locuit la o fermă de lapte. Mereu trebuia să fim foarte grijulii în preajma ugerului vacilor, pentru că nu știai niciodată când are să te lovească cu piciorul sau coada. A fi copil în preajma unui părinte care are probleme cu furia arată cam așa: nu este niciodată relaxat, ci mereu în gardă. Dacă nu practicăm ceea ce predicăm, tratându-i pe ceilalți cu respect și grijă, ipocrizia ne va deteriora relațiile, respectul, intimitatea și mediul călduros de acasă.

Deși nu orice fel de mânie este greșită în sine, vorbim aici de reacții exagerate și prost concepute care nu Îl onorează pe Dumnezeu în două moduri: în primul rând, motivațiile păcătoase ale inimii (așteptări centrate pe sine) și, în al doilea rând, manifestările exterioare (dinții încleștați, țipete inutile, cuvinte înjositoare). Rareori mânia noastră înfățișează inima lui Dumnezeu.

Da, copiii vă pot pune răbdarea la încercare, dar nu există răbdare care să nu fie testată. Pe cruce, când era neînțeles, batjocorit și torturat, Isus nu Își pierde cumpătul, izbucnind cu mânie, ci demonstrează aceeași stăpânire de sine venită prin Duhul, disponibilă și pentru noi.

Furia nu apare din senin. Cu excepția problemelor neurologice sau biologice, mânia este mereu produsul secundar al așteptărilor. Se întâmplă ceva ce nu te așteptai sau ceva ce te așteptai nu se întâmplă. Așteptări: lucruri care nu decurg în acord cu timpul TĂU sau la nivelul TĂU de excelență așteptat. Ce îți dorești în acest moment? Care sunt convingerile tale care scuză reacțiile excesive?

Nimeni nu te poate enerva. Te poate doar provoca referitor la așteptările pe care le ai deja. Nu ne creștem copiii pe baza comportamentului lor, ci pe baza interpretării noastre a comportamentului lor, iar interpretările izvorăsc din așteptările noastre. Ideea nu este să-ți controlezi furia, ca și cum dacă nu devii niciodată nervos poți spune „misiune îndeplinită”. Mai degrabă, scopul este să-L punem pe Isus deasupra așteptărilor noastre.

 

Furia descoperă inima.

„Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbește gura.” (Luca 6:45)

În inimile noastre pândesc niște idoli fermi.

Izbucnirile de furie demonstrează mândria din sufletul tău. Furia pune la îndoială valoarea celorlalți, sugerând că „Cine crezi că ești tu să nu iei în seamnă cine cred eu că sunt?!”

Conștientizarea mâniei noastre poate fi o trezire la nevoia de Isus, care ne salvează.

 

Cultivarea roadelor din reziduurile vulcanice

  1. Planifică din timp

Păstrarea calmului începe cu mult înaintea incidentului care provoacă furia. Momentul prielnic pentru conștientizarea furiei nu este atunci când deja e prea târziu. Înainte ca furia să apară, coboară-ți așteptările, răstignește-ți firea pământească. Este în regulă să ai așteptări mari, dar să nu le ai drept idoli, fiindcă atunci ei te controlează pe tine. Nu lăsa standardele să devină cerințe nerezonabile. De exemplu, este rezonabil să stabilești un standard de a nu lăsa să se întâmple anumite lucruri și de a vă strădui împreună ca să obțineți ceea ce v-ați propus. Dar nu te aștepta ca acest standard să fie îndeplinit impecabil din prima. Pot apărea eșecuri. Anticipează-le și nu te lăsa afectat emoțional atunci când ele apar.

  1. Asumă-ți izbucnirile

Mărturisește-te și pocăiește-te – copilului, soțului sau soției, liderului de grupă sau păstorului, dacă izbucnești în mod repetat. Suntem responsabili de izbucnirile noastre. Nu-ți căuta scuze. Nu avea încredere în propria ta judecată atunci când vine vorba de a decide dacă furia este o problemă pentru tine; întreabă-i pe cei din jur: partenerul, copiii. Mărturisirea restabilește o bună parte din ceea ce se pierde din cauza izbucnirilor vulcanice ale furiei.

  1. Ia o pauză

Fă un pas înapoi și respiră adânc. Adună-ți gândurile. Amintește-ți că ei sunt copiii și TU ești adultul. Peste cinci ani îți va mai păsa de laptele care a fost vărsat?

  1. Aleargă la Dumnezeu

Cere ajutor de la Dumnezeu. Umilința aduce frumusețe chiar și în situațiile urâte. Roagă-L să te umple de Duhul Său cel Sfânt, fiindcă Duhul produce roada păcii, răbdării, bunătății, blândeții și stăpânirii de sine.

  1. Râdeți împreună

În momentele potrivite, folosește umorul pentru a face situația amuzantă din punctul de vedere al celuilalt.

  1. Strânge Cuvântul în inima ta

„Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.” (Iacov 1:19-20)

„Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.” (Proverbele 16:32)

„Nebunul își arată toată patima, dar înțeleptul o stăpânește.” (Proverbele 29:11)

„Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică . Și roada neprihănirii este semănată în pace pentru cei ce fac pace.” (Iacov 3:17-18)

  1. Mulțumește

Este imposibil să fii mulțumitor și nervos în același timp. Mulțumește-I Domnului pentru oportunitatea de a face progrese în sfințirea ta.

 

Sam Crabtree, Crossway

https://www.crossway.org/articles/7-tips-for-keeping-your-cool-when-your-kids-misbehave/

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close