Read it Later
You did not follow anybody yet.

În aprilie 2024, Vaticanul a emis o declarație privind demnitatea umană, intitulată “Dignitas Infinita“, care a reafirmat angajamentul pe care Biserica Romano-Catolică și-o asumă față de acest subiect profund. Declarația nu numai că definește demnitatea, ci și aplică acest concept ca pe o corecție la adresa unor provocări contemporane semnificative, în special în ceea ce privește sexualitatea umană. Publicarea documentului a fost determinată de aniversarea a 75 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, așa cum o descrie declarația Vaticanului, a fost un document care “a reafirmat cu autoritate” “demnitatea ontologică și valoarea unică și eminentă a fiecărui bărbat și fiecărei femei din lume”.

 

Dignitas Infinita continuă prin a explora bazele teoretice și teologice ale demnității umane înainte de a aborda provocările contemporane identificate ca “grave încălcări ale demnității umane”. Explicația istorică, filozofică, biblică și teologică a demnității umane în această declarație este valoroasă, dar poate cel mai semnificativ pentru pontificatul lui Francisc este condamnarea clară a unei ideologii predominante a vremii noastre. În timp ce Dignitas Infinita examinează provocări perene precum sărăcia, avortul și războiul, declarația critică, de asemenea, teoria de gen și procedurile de schimbare a sexului. Claritatea acestei învățături este de lăudat și ziditoare pentru toți oamenii cu bunăvoință.

 

O distincție fundamentală în Dignitas Infinita este diferența între ceea ce declarația numește demnitate ontologică și demnitate morală. Cea dintâi este fundamentul și baza celei din urmă. Demnitatea ontologică este dată de Dumnezeu în actul Său de creație a umanității după chipul lui Dumnezeu (imago Dei). Demnitatea morală are legătură cu modul în care oamenii răspund la acest dar care le este dat. Demnitatea morală arată “cum oamenii își folosesc libertatea”, o libertate fundamentată în identitatea lor ca persoane umane. Demnitatea ontologică este absolută, în timp ce demnitatea morală poate fi câștigată sau pierdută, crescută sau diminuată, în funcție de modul în care trăim în creația lui Dumnezeu.

 

A fi creați după chipul lui Dumnezeu, așa cum relatează Biblia, implică diferențierea și reciprocitatea sexuală: „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut.” (Geneza 1:27)

 

Complementaritatea sexuală face parte din darul creației și este astfel o expresie a demnității ontologice. Demnitatea morală poate înflori doar atunci când recunoaște voia lui Dumnezeu în și prin creație. Un aspect al acestui “bine” creat este legea naturală, care stabilește norme morale care se aplică oricui, oriunde, oricând. Adevărata libertate, așa cum este învățată de Dignitas Infinita, este fundamentată și delimitată de voința normativă a lui Dumnezeu. „Fiecare individ posedă o demnitate inalienabilă și intrinsecă, de la începutul existenței sale, ca dar irevocabil,” citim în declarație. „Totuși, alegerea de a exprima acea demnitate și de a o manifesta pe deplin sau de a o eclipsa depinde de decizia liberă și responsabilă a fiecărei persoane.”



Un mod în care oamenii abuzează de libertate este prin ignorarea voii lui Dumnezeu și prin negarea valorii normative a darurilor Sale create: „Fără nicio fundamentare ontologică, recunoașterea demnității umane ar oscila în funcție de judecăți variabile și arbitrare.” Dignitas Infinita diagnostichează în mod corect mare parte din teoria de gen dominantă și ideologia transsexuală ca fiind, în cele din urmă, o respingere idolatră a darurilor bune ale lui Dumnezeu.

 

Diferențierea sexuală face parte din ceea ce Dumnezeu ne-a dat prin creație, iar acest dar vine cu o datorie corespunzătoare. Complementaritatea sexuală între bărbat și femeie nu trebuie doar recunoscută și afirmată, ci trebuie folosită în mod corespunzător în căsătorie și procreație pentru a ajunge la prosperitate socială. „Dorința de autodeterminare personală, așa cum o prescrie teoria de gen, în afara adevărului fundamental și anume că viața umană este un dar,” citim în declarație, „înseamnă a ceda la tentația străveche de a te face pe tine însuți Dumnezeu, intrând în competiție cu adevăratul Dumnezeu al iubirii, revelat în Evanghelie.” Declarația nu se ferește de implicația clară: „Orice intervenție de schimbare de sex, ca regulă generală, pune în pericol demnitatea unică pe care o persoană o primește din momentul concepției.”

 

Există anumite lucruri pe care este greșit să le faci cuiva pentru simplul fapt că este om. Aceste drepturi sunt absolute și sunt întemeiate în demnitatea absolută a persoanei umane, care nu depinde de circumstanțe, context sau realizare concretă. Așa cum spune declarația, „Doar acest caracter inalienabil al demnității umane face posibil să vorbim despre drepturile omului.”

 

Dignitas Infinita distinge, de asemenea, între alte moduri de a vorbi despre demnitate, inclusiv demnitatea socială și existențială. Dar toate celelalte tipuri de demnitate – fie ea morală, socială sau existențială – sunt derivate și determinate de realitatea demnității ontologice. Demnitatea umană vine ca un dar de la Dumnezeu, iar în acest dar descoperim limitele care definesc spațiul liber pentru folosirea corespunzătoare a binecuvântărilor Sale create. Confuzia între bărbat și femeie, inclusiv „toate încercările de a ascunde referirea la diferența sexuală imposibil de eliminat între bărbat și femeie,” este plauzibilă doar atunci când, așa cum spune Apostolul Pavel, schimbăm „în minciună adevărul lui Dumnezeu” (Romani 1:25).

 

Declarația Dignitas Infinita este o corectivă oportună la atât de multe discursuri contemporane distorsionate despre sexualitate și demnitate și este instructivă nu numai pentru toți creștinii, ci și pentru toate ființele umane, care „au o valoare sacră care transcende fiecare distincție de natură sexuală, socială, culturală, politică și religioasă.”



Jordan J. Ballor, World News Group

 

https://wng.org/opinions/defining-and-defending-dignity-1712871166

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close