Read it Later
You did not follow anybody yet.

Lupta împotriva păcatului este un război spiritual, iar în război este necesar un plan de bătălie. Dacă ar fi lăsați să ne descurcăm singuri, am avea puțin succes împotriva dușmanului nostru nevăzut. Din fericire, cuvântul lui Dumnezeu ne oferă înțelepciune și ne ajută în a evita capcanele celui rău. Vom începe prin a lua seama pe scurt cum să nu intrăm în luptă, iar apoi vom analiza tactici practice de a fugi de păcat și a-L urma pe Dumnezeu.

 

Nu lupta împotriva păcatului ignorându-l

 

A pretinde că păcatul nu există nu te va ajuta să-l combați, așa cum s-a întâmplat cu Ben. Ben era un băiat vesel, dar uneori glumele lui deveneau nepotrivite. Transforma comentarii nevinovate în remarci crude și uneori folosea un limbaj vulgar pentru a stârni râsul. Când se simțea condamnat, se justifica. Gândea: “Nu am vrut cu adevărat. Nu ăsta sunt eu cu adevărat. Nu este chiar atât de mare lucru. Sunt liber în Hristos.”

 

A nu avea dispoziția de a-ți recunoaște păcatul te împiedică să te pocăiești de el.

 

Nu lupta împotriva păcatului alimentându-l

De asemenea, nu putem lupta împotriva păcatului alimentându-l, așa cum a făcut Jess. Jess se lupta cu imaginea ei corporală. Invidia fetele care păreau să piardă în greutate fără efort și arătau frumos în orice purtau. Nesiguranța ei o ispitea să-i invidieze pe alții, să se urască pe sine și să aibă o relație nesănătoasă cu mâncarea. A observat că petrecerea timpului pe anumite rețele de socializare agrava lucrurile. Totuși, în loc să șteargă acele aplicații, s-a decis să rămână, visând la viața pe care ar avea-o dacă ar fi mai slabă. Voia să-și testeze hotărârea și să dovedească că este suficient de puternică pentru a trăi o viață “normală”.

 

Problema, totuși, este că alimentarea cu ispitele facilitează păcatul. Firea noastră devine mai puternică și hotărârea noastră mai slabă cu fiecare doză persistentă. Nu poți gestiona păcatul; trebuie să-l omori.

 

Nu lupta împotriva păcatului prin a-i satisface dorințele

Păcatul vrea să credem că dacă ne vom lăsa pradă lui, va fi satisfăcut și va dispărea. În realitate, hrănirea păcatului nostru îl întărește doar.

 

Vedem acest principiu aplicându-se în una dintre cele mai oribile povești din Biblie. În a doua carte a lui Samuel 13 ni se spune povestea tragică a lui Amnon, unul dintre fiii regelui David. Amnon avea o obsesie pentru Tamar. Se imagina a fi cu ea și a ajuns în punctul în care a păcălit-o, a adus-o într-o situație compromițătoare și a violat-o. “Dragostea” lui pentru ea s-a transformat rapid în ură (2 Samuel 13:15). Satisfacerea impulsurilor sale păcătoase nu a stins dorințele sale greșite; dimpotrivă, le-a aprins și mai mult. Nu vă înșelați: dând păcatului ceea ce vrea, îl împuterniciți doar să dorească mai mult.

 

Nu lupta împotriva păcatului înlocuindu-l cu altul

O luptă superficială cu păcatul se va mulțumi să înlocuiască un păcat cu altul. Cheltuielile impulsive ale lui Jim îi distrugeau viața. Așa că a luat măsuri considerabile pentru a opri administrația proastă a banilor săi. Și-a stabilit un buget, a căutat să dea socoteală altuia și chiar și-a blocat cardurile de credit. Problema, totuși, este că a început să se lase pradă mâncatului excesiv. Ca o boală netratată cu un nou simptom, lipsa lui impetuoasă de autocontrol s-a manifestat doar într-o altă zonă.

 

Nu face doar un schimb de un păcat cu altul; încearcă să-l elimini și să-l înlocuiești cu o afecțiune mai mare pentru Hristos.

 

Cum să luptăm împotriva păcatului și ispitei

Dacă acestea sunt modalitățile de a nu lupta, împotriva păcatului și ispitei, cum ar trebui să luptăm?

 

Cere ajutorul lui Dumnezeu (Matei 6:13)

Când Isus i-a învățat pe ucenicii Săi să se roage, a inclus o instrucțiune deosebită: rugați-vă pentru protecție împotriva ispitei. Ascultați cuvintele din nou: “Nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău” (Matei 6:13). Isus nu doar i-a învățat pe ucenicii săi să se roage în acest fel, ci a și exemplificat acest lucru. Când s-a confruntat cu cea mai mare ispită în grădina Ghetsimani, de două ori i-a îndemnat: “Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită” (Luca 22:40, 46).

 

Cel mai mare instrument pe care îl avem împotriva păcatului și ispitei este rugăciunea. Rugăciunea este recunoașterea umilă a dependenței de Dumnezeu. Ea ne ridică ochii de la păcat și îi îndreaptă către Isus. Prin rugăciune, “ne împotrivim diavolului” și “ne apropiem de Dumnezeu” (Iacov 4:7–8). Prin ea, mărturisim dorința noastră de a păcătui și cerem ajutor pentru a-i rezista. Când ești ispitit, roagă-te lui Dumnezeu. El este Cel care ne ajută și ne va păzi de cădere (Psalmul 121:3).

 

Hrănește-te cu harul lui Dumnezeu

Lupta împotriva păcatului și ispitei implică hrănirea cu harul lui Dumnezeu. Până la urmă, “Ești ceea ce mănânci.” Acest dicton este adevărat nu doar pentru sănătatea noastră fizică, ci și pentru sănătatea sufletelor noastre (Galateni 6:7–8). Ce se întâmplă dacă îți petreci momentele libere vizionând sport, emisiuni sau stând pe rețelele de socializare sau visezi cu ochii deschiși la o altă viață? Afecțiunea ta pentru Dumnezeu va slăbi și își va pierde entuziasmul.

 

Dar dacă te hrănești cu adevăruri despre Dumnezeu și Evanghelie, vei cultiva afecțiuni cerești. Afecțiunile puternice pentru Dumnezeu alimentează ascultarea față de El. Isus a promis, “Ferice de cei ce flămânzi și însetați după neprihănire, căci ei vor fi săturați” (Matei 5:6). Dumnezeu ne cheamă să ospătăm și să fim sătui de El în loc să ne mulțumim cu păcatul.

 

Cultivarea unei comunități sfinte

Lupta împotriva păcatului și ispitei necesită și cultivarea unei comunități sfinte.

 

Teama de oameni a lui Jacqueline o tenta spre înșelăciune. Conversațiile ei erau marcate de „mici” minciuni, adevăruri parțiale și exagerări. Ea ascundea păcatul și ascundea intenționat informații, ceea ce a dus la crearea unei lumi în care era profund izolată, chiar dacă deseori era înconjurată de oameni. Nimeni nu o cunoștea cu adevărat, iar acest lucru i-a slăbit legătura cu Dumnezeu.

 

Îți deschizi viața prietenilor creștini de încredere într-un mod sincer? Dezvolți relații intenționat intruzive, în care oferi și primești încurajare dumnezeiască, mărturisire și mustrare?

 

Suntem prea slabi să ajungem singuri în ceruri. Ascultă din nou această avertizare:

 

Luați seama dar, fraților, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea și necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu. Ci îndemnați-vă unii pe alții în fiecare zi, câtă vreme se zice: „Astăzi”, pentru ca niciunul din voi să nu se împietrească prin înșelăciunea păcatului.” (Evrei 3:12-13)

 

Antidotul lui Dumnezeu pentru atrofierea spirituală și apostazie este comunitatea evanghelică. De aceea, angajamentul într-o biserică locală și creșterea într-o comunitate sinceră nu este opțională pentru credincios.

 

Viața lui Jacqueline s-a schimbat atunci când în cele din urmă a permis unui prieten să o cunoască cu adevărat. A durat ceva timp până când a învățat să spună adevărul, dar Dumnezeu a folosit acel prieten pentru a o ajuta să facă pași reali către eliberarea de păcat.

 

Creează apărări intenționate

 

Pentru a lupta împotriva păcatului, trebuie să creăm și apărări intenționate. Cum ai reacționa dacă ai afla că un leu a scăpat din grădina zoologică și a fost văzut în cartierul tău? Ai fi în alertă. Ai închide porțile și ai încuia ușile. De ce? Pentru că un leu te-ar putea devora.

 

Dumnezeu ne avertizează că un leu se află în libertate: “Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită” (1 Petru 5:8).

 

Pentru a evita ispititorul care colindă lumea noastră, trebuie să pui o protecție intenționată împotriva ispitei. Nu trebuie să “purtăm grijă de firea pământească” (Romani 13:14) ci să pui sârmă ghimpată la toate punctele de acces. Fă cât mai dificil posibil să ai acces la ceva ce este păcat sau care te-ar putea conduce la păcat.

 

De exemplu, în familia mea avem telefoane inteligente, calculatoare, sisteme de jocuri și un televizor inteligent. Pentru a ne proteja împotriva conținutului nepotrivit, în prezent avem șase straturi diferite de protecție tehnologică. De ce? Pentru că lumea este proiectată să facă sfințenia dificilă și păcatul ușor. Deci, dacă vom avea internet în casa noastră, trebuie să mă asigur că garda noastră este ridicată.

 

Cum își fac drum păcatul și ispita în inima și viața ta? Anumite emisiuni sau aplicații de social media provoacă nemulțumire sau invidie? Ce te împiedică să le elimini? Accesezi conținut păcătos pe telefonul tău sau pe alte dispozitive? Iei măsuri pentru a-ți limita libertatea, cerând unui prieten să instaleze restricții pe dispozitivele tale?

 

Poți ezita în a-ți limita libertățile, dar amintește-ți cuvintele serioase ale lui Isus:

Dacă, deci, ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.

Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.” (Matei 5:29-30)

 

Isus spune că trebuie să fim dispuși să facem orice este necesar pentru a nu cădea în păcat și ispită.

 

Ia în considerare consecințele păcatului

 

Păcatul ascunde întotdeauna eticheta de preț, de aceea, în lupta împotriva lui trebuie să luăm în considerare consecințele acestuia. Ispita este prezentată într-un mod care acoperă ceea ce te va costa dacă cedezi în fața ei. O modalitate utilă de a combate înșelăciunea păcatului este să-ți imaginezi finalul acestuia; să iei în considerare unde te va duce dacă îl urmezi.

 

Scriptura ne avertizează: “Limba este și ea un foc, este o lume de nelegiuri… aprinde roata vieții, când este aprinsă de focul gheenei” (Iacov 3:6). Gândește-te la natura distructivă a bârfelor și calomniilor. Atunci când se împărtășesc secrete sau se răspândesc zvonuri, acestea au efecte devastatoare. Se alimentează scepticismul. Încrederea este distrusă. Dragostea este răcită. Familii sunt frânte. Biserici sunt divizate. Vieți sunt alterate. Prietenii de o viață sunt rupte pentru că detalii împărtășite în încredere au fost răspândite fără grijă.

 

Amintește-ți că păcatul tău nu te afectează doar pe tine. Îi afectează  întotdeauna și pe alții. Păcatul promite că va merita, dar niciodată nu este așa. Ia în considerare consecințele păcatului și rezistă ofertelor sale.

 

Mărturisește compromisul păcătos

În cele din urmă, lupta împotriva păcatului și ispitei necesită să mărturisești compromisul păcătos.

 

Este adevărat, să vorbim altora despre păcatul nostru este înfricoșător. Niciunul dintre noi nu își dorește să-și vadă faptele rușinoase expuse în fața altora. La fel ca Adam și Eva după ce au păcătuit în grădina Edenului, ne acoperim viețile compromise și ne ascundem în umbrele înșelăciunii (Geneza 3:7–8). Păcatul ne spune că suntem în siguranță în spatele măștii minciunilor, dar nu suntem. În umbrele întunecate, ne schimbăm. Spunem minciuni și, în cele din urmă, le credem. Ne împotrivim îndemnurilor Duhului și stingem vocea lui care ne acuză. Încetul cu încetul, a trăi cu minciuni ascunse devine normal.

 

Mărturisindu-ne păcatul în fața lui Dumnezeu și a unui alt credincios, smulgem masca ipocriziei pentru a putea respira aerul sincerității. Acest lucru împrospătează inima noastră, făcând-o să simtă din nou și îndepărtează vălul pentru a-L vedea pe Hristos cu prospețime. Mărturisirea ne smerește, ceea ce, prin natură, smulge mândria care ține vie și atrăgătoare imoralitatea pentru sufletele noastre.

 

Cine te cunoaște? Cine te cunoaște cu adevărat? Cine are permisiunea să-ți pună întrebări deranjante și acționează în concordanță cu această permisiune? Mai mult decât atât, ești sincer cu acea persoană? Răspunzi la întrebări evaziv sau încerci să pari ceva ce nu ești? Cunoașterea libertății în Hristos vine călătorind pe calea sincerității. Dumnezeu te va ajuta. Intră în lumină.

 

Un text de J. Garrett Kell pentru Crossway

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close