Read it Later
You did not follow anybody yet.

Continuare de AICI, AICI și AICI

5. Patologia iubirii de sine. Relația cu sinele este una complicată. Mîntuitorul ne spune că ar trebui să ne iubim aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine. Aceasta înseamnă că relaționarea la oricine altcineva trece prin sita modului de raportare la propria persoană. Stricăciunea la nivelul lăuntrului și a relației cu propriul ego se va manifesta mai devreme sau mai tîrziu și în relația cu celălalt, cu ceilalți. Să ne imaginăm cît de devastatoare poate fi o relație cu cea mai apropiată ființă, cu cea/cel care devine parte dintr-o unitate pe care n-am mai experimentat-o în nicio altă relație pînă la căsătorie, dacă relația cu eul nu este așezată corect.

Nu cred că sînt îndemnuri mai radicale referitoare la relația cu sinele în contextul căsătoriei decît acestea:

Efeseni 5: 25-30 Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană. Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui.

Modelul absolut de iubire este sacrificiul de Sine pe care L-a făcut Mirele Cristos pentru Mireasa Sa, Biserica. Există aici, dacă înțelegem corect un astfel de text spațiu pentru abuz fizic, spiritual, emoțional? Există loc pentru a ne trata soțiile drept obiecte sexuale, drept femei de servici, drept menajere, bucătărese și doar angajate în puericultură, să ne nască și să ne crească progeniturile? Există loc pentru ”eu sînt șeful, eu îți aduc resursele, eu țin casa … ”?

Cine își iubește soția în mod sacrificial, arătînd un astfel de mod de relaționare, arată o relație sănătoasă cu propriul eu: ”cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși”, dar mai poate însemna ceva această expresie. Dacă cei doi devin una, atunci iubirea jertfelnică este așezată pe altarul noii creații, cuplul.

Una dintre cele mai delicate întrebări în consilierea cuplurilor creștine, după ce ascultăm și povestea lui și povestea ei, este aceasta: ”Acum, date fiind lucrurile întîmplate între dumneavoastră, vă puteți imagina cum ar fi reacționat Isus în locul dumneavoastră? I-ar fi spus ei ce i-ați spus? Ar fi tratat-o așa cum ați tratat-o? I-ar fi făcut ce i-ați făcut? I-ar fi cerut ce i-ați cerut?” pentru că noi creștinii pretindem că sîntem locuiți de Cristos. ”Cristos în voi, nădejdea slavei … ” nu este restrînge doar la activitatea noastră liturgică. ”Pot totul în Cristos, care mă întărește … ” nu este doar o lozincă de folosit atunci cînd nu mai avem resurse pentru slujiri duhovnicești înalte, ”am fost răstignit împreună cu Cristos și nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine … ” nu este de pomenit doar cînd avem de-a face cu persecuții de un fel sau altul. Toate acestea sînt pentru viața de fiecare zi, pentru relațiile cele mai solicitante, cele zilnice, cele care se petrec în mod cotidian, în spațiul domestic, din bucătărie pînă în dormitor, din atelier pînă la gardul cu vecinii.

Sîntem purtători ai slavei lui Cristos și atunci cînd sîntem în cele mai intime momente ale vieții noastre, sîntem răstigniți împreună cu El și atunci cînd ne chinuie poftele și putem să biruim prin El, fiind cristofori în mod permanent.

Le cerem supunere, în conformitate cu același context, soțiilor noastre, dar uităm că cel care cere supunerea va fi fost deja cel care se va fi dedicat cu totul pentru cel mai mare bine al celei supuse. Cerem autoritate asupra soțiilor noastre și cerem ca ele să respecte această autoritate biblică, trecînd cu vederea faptul că autoritatea noastră este după model cristic, iar Cristos și-a cîștigat autoritatea peste Biserica Sa, Mireasa Sa, prin crucificare.

Va urma

Marius Cruceru pentru Edictum Dei

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close