Read it Later
You did not follow anybody yet.

Continuare de AICI și AICI

Dacă avem principii asupra cărora cădem de acord, atunci putem construi o serie de filtre de atitudine și apoi filtre comportamentale. Putem oare merge mai departe dacă unul iubește ceva și altul altceva? Sau… ceea ce apreciază unul este disprețuit de celălalt?

Fiecare dintre noi venim din familie cu o axiologie, cu anumite valori, idei, comportamente, atitudini, pe care le considerăm prețioase, valoroase. De asemenea, o axiologie nu poate fi completă fără opozabile, fără acelea pe care le disprețuim, pentru că există și lucruri vrednice de disprețuit și chiar oameni vrednici de disprețuit.

Cel neprihănit, cel care urcă pe Muntele Domnului… “privește cu dispreț pe cel vrednic de disprețuit, dar cinstește pe cei ce se tem de Domnul.” (Psalmul 15:4). Isus Însuși a privit cu dispreț la lucrurile vrednice de disprețuit.

Nu putem trăi fără o axiologie. Fiecare dintre noi avem propria construcție a valorilor și non-valorilor. În căsnicie încercăm să ne armonizăm și să ne punem rînduiala potrivită în acord unul cu celălalt. Deși am fost și unul și celălalt crescuți în familii cu o bună tradiție evanghelică, am descoperit că avem diferențe între cele prețuite de unul și cele valoroase pentru celălalt.

La un moment dat, o discuție aparent fără legătură cu aceste aspecte a fost foarte relevantă pentru a ne pune în evidență axiologiile diferite. Ne-am întrebat unul pe celălalt: ”Cum îți imaginezi ziua ideală? La cît ne trezim? La cît ne culcăm? Cînd mîncăm de prînz? Cum vom petrece timpul liber? Cum îți imaginezi săptămîna ideală? Vom lucra sîmbetele sau nu? Luni? Marți? Vom avea un tipar asemănător pentru fiecare zi sau tipare săptămînale? Cum va arăta luna ideală? Dar anul ideal? Cînd vom lua concediile? Vara sau iarna? Îți place mai mult la munte sau la mare?”

Acest tip de discuții au dus mai apoi spre stabilirea unor rutine, obiceiuri, reguli de viață, despre care voi scrie mai pe urmă, dar ne-au ajutat să ne stabilim mai întîi valorile.

Cum se pot exprima valorile? În liste simple. Luați o foaie de hîrtie A4 și, dacă spre exemplu, luni ați discutat unul cu celălalt care sînt principiile pe care vă zidiți valorile, în următoarea zi, marți, puteți împărți acea foaie de hîrtie în două coloane: valori și non-valori și împreună scrieți.

Iată exemple de lucruri pe care noi le prețuim în familia noastră:

Adevărul,

Sinceritatea – Transparența – Onestitatea,

Ospitalitatea,

Prietenia,

Blîndețea,

Munca,

Perseverența,

Consecvența în acțiuni,

Coerența actelor,

Consistența în dialog,

și multe altele…

Care sînt lucrurile pe care deopotrivă le disprețuim?

Minciuna,

Trădarea – infidelitatea,

Ipocrizia,

Delăsarea,

Lenea,

Amînarea,

Arivismul,

Agresivitatea – Mînia,

Șmecheria – descurcăreala specific românească.

Fără să vorbim despre acestea prea mult, le transmitem totuși copiilor noștri, pentru că valorile zidite mai departe pe principiile odată stabilite, generează tipare de comportament, pe care copiii le vor imita. Da, uneori trebuie să vorbim despre acestea și le-am subliniat citind biografiile biblice. Am urmărit caracterele lui Moise, Iosif, Daniel, Pavel, Petru, Rut, Maria și am subliniat valorile care au transpirat din modul în care s-au manifestat acestea în caracterul personajelor biblice, însă nu există mai sigură “contaminare” în acest domeniu decît viața noastră expusă copiilor, cu sau fără explicații.

La un moment dat, un fiu care era în perioada lui de maximă răzvrătire și față de părinți și față de Biserică și mai ales față de Dumnezeu, a venit supărat acasă și i-a reproșat mamei sale:

”De ce m-ați educat așa???”

”Cum adică AȘA?” a întrebat mama.

”Așa că… alții pot copia la teze și eu nu pot, mi se pune un nod în stomac… ”

Onestitatea, transparența, cinstea… sînt valori despre care le ”vorbim” copiilor noștri și atunci cînd tăcem…

Va urma!

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close