Milioane de cărți sunt publicate în fiecare an în domeniul religiei, creștinismului și spiritualității. Poate fi copleșitor atunci când dorim să citim cărți creștine și ne dorim să aflăm în ce autori putem avea încredere. Cititul este o metodă minunată de a-ți întări credința datorită inspirației și înțelepciunii autorilor. Sperăm ca această listă de cărți creștine să vă ajute în cercetările voastre!
Dacă cauți călăuzirea în propria viață sau o înțelegere mai profundă a învățăturilor lui Isus Cristos, ia în considerare una sau mai multe cărți dintre capodoperele cuprinse în această listă. Am alcătuit o listă cu cele mai bune cărți creștine a tuturor timpurilor, în care sunt cuprinse cărți variate, clasice sau moderne.
1. “Călătoria creștinului”, de John Bunyan, 1678
John Bunyan a fost un predicator creștin. Pe vremea aceea, Biserica Anglicană asuprea pe oricine nu se alinia politicilor ei. John Bunyan, un dizident, credea că supunerea față de Dumnezeu și legile Lui era mai importantă decât supunerea față de regulile omului. Ca o consecință a convingerilor sale, a fost închis mai mult de un deceniu.
Călătoria spirituală a lui Bunyan a dat naștere la numeroase revelații profunde despre dragoste și părtășie care au dus la crearea cărții “Călătoria creștinului”. Această carte ajută la înțelegerea puterii credinței și reprezintă o poveste metaforică a importanței spirituale și însemnătății vieții credinciosului. Nedorind să omită acest fapt, Bunyan descrie cu grijă semnificația evenimentelor metaforice ale cărții. Firul narativ evoluează în jurul unui bărbat numit Crestinul. Are o povară grea în spate (care simbolizează povara păcatului) de care nu știe cum să scape. Creștinul citește într-o carte că trebuie să-și părăsească cetatea, numită Cetatea Pierzarii, și să caute alta – Cetatea Cerească. Astfel, Creștinul pornește într-o călătorie primejdioasă, căutând să scape de povară și să găsească cetatea promisă.
“Călătoria creștinului” este considerată una dintre cele mai importante opere de literatură engleză religioasă. C.S. Lewis scris o continuare a poveștii, numită “The Pilgrim’s Regress”, iar predicatorul C.H. Spurgeon a citit cartea lui Bunyan de peste 100 de ori. A fost tradusă în mai mult de 200 de limbi și a fost citită de milioane de creștini în ultimele patru secole.
2. “Esența credinței creștine”, de John Stott, 1958
Cine este Isus? “Dacă Isus nu a fost Dumnezeu în trup omenesc, creștinismul este discreditat”, scrie John Stott. “Nu ne rămâne decât o altă religie cu câteva idei frumoase și etică nobilă, distincția ei unică dispărând”. Dacă Isus nu este cine a spus că este, dacă nu a făcut ceea ce a spus că a venit să facă, atunci întreaga super structură a creștinismului se dărâmă ruinată la pământ. Este posibil ca Isus să fi fost divin în întregime? Și ce ar putea însemna aceasta pentru noi? Afirmațiile clare ale lui Stott examinează evenimentele istorice pe care se bazează creștinismul.
3. “Paradisul pierdut”, de John Milton, 1667
Celebra poezie epică a lui John Milton explorează originile cosmologice, morale și spirituale ale existenței omului. Prin vasta operă “Paradisul pierdut”, Milton creează o poezie de amploare, evocând un cosmos vast și impresionant, străbătând porțiuni imense de spațiu și timp, populate de o galerie memorabilă de figuri grotești. Și totuși, prin plasarea unui Satan carismatic și a unui Adam și Eva goi și nevinovați în centrul acestei povești, el a creat, de asemenea, o intensă tragedie umană a căderii în păcat. Scrisă când Milton avea cincizeci de ani – orb, amar dezamăgit de restaurarea monarhiei și în pericol de execuție – ambivalența aparentă a “Paradisului pierdut” față de autoritate a dus la dezbateri aprinse, dacă reușește sau nu să “justifice căile lui Dumnezeu în fața oamenilor” sau dacă expune cruzimea creștinismului.
4. Versiunea scurta a “Summa Theologica”, Toma de Aquino, 1272
Aceasta este versiunea mai scurtă a operei lui Toma de Aquino. Cu doi ani înainte de moartea sa, acesta a fost rugat de secretarul său, Reginald, să scrie un rezumat simplu al credinței pentru cei cărora le lipsea timpul sau determinarea de a citi vasta operă Summa Theologica.
Astfel, Toma de Aquino a așternut pe hârtie, în așa fel încât și cei neînvățați să îl poată înțelege, observațiile sale fără pereche asupra problemelor majore ale teologiei: Trinitatea, Providența divină, întruparea lui Cristos, Judecata și multe altele.
5. “Să-l cunoaștem pe Dumnezeu”, de J. I. Packer, 1973
De peste 40 de ani, cartea lui Packer a fost un instrument important în a-i ajuta pe creștinii de pretutindeni să descopere minunăția, gloria și bucuria cunoașterii lui Dumnezeu. În 2006, această carte a fost desemnată de Christianity Today ca una dintre cele mai importante 50 de cărți care au modelat creștinii evanghelici. Izvorând din cunoștința teologică profundă a lui Packer, această carte aduce împreună două fațete importante ale credinței creștine: cunoașterea lui Dumnezeu și cunoașterea lui Dumnezeu prin contextul unei relații apropiate cu persoana lui Isus Cristos.
Practică, atrăgătoare, îndemnând la meditație, cartea vrea să transforme și să îmbogățească înțelegerea creștinului despre Dumnezeu. Explicând cine este Dumnezeu și cum putem relaționa cu El, Packer împarte această carte în trei secțiuni: prima explică cum și de ce Îl cunoaștem pe Dumnezeu, a doua este dedicată atributelor Sale și a treia beneficiilor de care se bucura cei ce Îl cunosc intim. Acest ghid îi ajută pe cititori să-L înțeleagă mai profund pe Dumnezeu, ceea ce va duce la o relație mai apropiată cu El.
6. “Costul uceniciei”, de Dietrich Bonhoeffer, 1937
Unul dintre cei mai importanți teologi ai secolului al XX-lea explica relația dintre noi și învățăturile lui Isus. Ce înseamnă chemarea la ucenicie sau puterea cuvintelor lui Isus pentru omul de afaceri, soldatul, muncitorul sau aristocratul de azi? Ce a vrut Isus să ne spună? Care este voia lui pentru noi azi? Având ca bază Predica de pe Munte, Dietrich Bonhoeffer răspunde acestor întrebări atemporale oferind o înțelegere fundamentală a dicotomiei dintre “harul ieftin” și “harul costisitor”. “Harul ieftin”, scrie Bonhoeffer, “este harul pe care ni-l oferim nouă înșine, har fără ucenicie. Harul costisitor este Cuvântul care trebui căutat din nou și din nou (…). Este costisitor deoarece îl costă pe om viața sa, și este har deoarece îi dă omului singura viața adevărată.”
“Costul uceniciei” este un tratat convingator al lucrurilor pe care sacrificiul le cere și a consistenței etice a unui om a cărui viață și gândire au fost articulări exemplare ale unui nou tip de conducere inspirată de Evanghelie, îmbibată de spiritului umanismului creștin și un simț creativ de datorie civică.
7. “Creștinism pur și simplu”, de C.S. Lewis, 1952
C.S. Lewis a fost un scriitor și un apologet creștin, cunoscut pentru faimoasa serie “Cronicile din Narnia”. Lewis este unul dintre cei mai influenți gânditori creștini ai tuturor timpurilor. Opera sa, “Creștinism pur și simplu”, explică fundamentele credinței creștine. Lewis ilustrează starea întregului univers, iar apoi descrie, doctrină cu doctrină, ceea ce cred creștinii. Nu se sfiește în a descrie și apăra practicile creștine și analizează în profunzime multe din conceptele greu de înțeles, cum ar fi Trinitatea.
Cartea înfățișează bazele vieții creștine printr-un limbaj accesibil, din motive întemeiate. În sondajul “Christianity Today” din anul 2000 al celor mai influente cărți, “Creștinism pur și simplu” a fost nominată mai mult ca orice altă carte. Expresii sau secțiuni din carte au avut un impact major asupra scrierilor și muzicii creștine.
8. “Ortodoxia”, de G. K. Chesterton, 1908
“Ortodoxia” este o operă devenită clasică în apologetica creștină. Chesterton a considerat-o tovarășa celeilalte cărți ale sale, “Ereticii”. În prefața cărții, Chesterton spune că scopul ei este de a încerca să explice, nu atât dacă credința creștină poate fi crezută, ci cum a ajuns el personal să o creadă. El prezintă o perspectivă originală a religiei creștine. O vede ca fiind răspunsul nevoilor umane naturale, “răspunsul la o enigmă”, nu doar ca un adevăr arbitrar primit de undeva din afara sferelor experienței umane.
9. “Confesiunile Sfântului Augustin”, secolul IV
“Confesiunile Sfântului Augustin” a captivat cititorii timp de peste o mie cinci sute de ani. Relatând povestea luptei sale cu credința și, în cele din urmă, a convertirii sale – prima autobiografie a unei astfel de experiențe spirituale – Sfântul Augustin spune povestea păcatului, remușcării și mântuirii, care este atât profund personală, cât și universală.
Începând cu primii ani ai vieții sale, cu educația și problemele tinereții sale, iar apoi urmărind ascensiunea influenței sale ca profesor de retorică în Hippo, Roma și Milano, Augustin este extrem de sincer cu privire la tinerețea sa mândră și ambițioasă. În timp, iubirile sale timpurii se răcesc și strălucirea succesului lumesc se estompează, lăsându-l plin de un simțământ al golului interior, până când credința creștină se înfiripează, ducând în final la convertire și începerea unei vieți noi. Din punct de vedere filosofic și teologic, Augustin este genial și sincer în sentimentele sale. Înrădăcinată în istorie, dar și remarcabil de contemporană în rezonanța sa, “Confesiunile Sfântului Augustin” este o operă clasică atemporală, care va persista atâta timp cât omenirea va căuta sens în viață și pace sufletească.
10. “Argument pentru Dumnezeu: Credința într-o epocă a scepticismului”, de Timothy Keller, 2008
Un best-seller New York Times pe care oamenii pot să îl creadă, scris de “un pionier al noilor creștini urbani” (Christianity Today) și de “C.S. Lewis al secolului al XXI-lea” (Newsweek).
Timothy Keller, pastorul fondator al Bisericii Presbiteriene “Redeemer” din New York, abordează îndoielile frecvente pe care le au scepticii – și chiar credincioșii fideli – cu privire la religie. Folosind literatura, filosofia, conversațiile reale și raționamentele puternice, Keller explică cum credința într-un Dumnezeu creștin este, de fapt, una adecvată și rațională. Credincioșilor adevărați le oferă o platformă solidă pe care să se sprijine împotriva reacțiilor ostile la religie create de Epoca Scepticismului. Iar scepticilor, ateilor și agnosticilor le oferă dovezi provocatoare pentru a urmări argumentul pentru Dumnezeu.
Un articol Crosswalk
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează