Read it Later
You did not follow anybody yet.

“N-am cunoscut pe nimeni de ceva vreme și nu am fost la o întâlnire de câțiva ani. M-am gândit să încerc un site de întâlniri – ce crezi?”

 

Slujind printre studenți, studente și cei de-o vârstă cu ei de mai bine de un deceniu, am auzit vreo versiune a acestei întrebări din nou și din nou. De fiecare dată, îmi este tot mai clar că creștinii de azi își relaționează într-o lume diferită de cea din tinerețea mea (și eu sunt casatorit din 2015). Mulți experți au observat lucrul evident: relațiile (ca și multe alte aspecte din viață) se schimbă rapid deoarece tehnologia revoluționează cu regularitate viața cotidiană. Iar site-urile de întâlniri nu sunt singurele afectate.

 

“Un tip de la biserică a început să-mi scrie. Ce ar trebui să fac?”

“Ea nu mi-a scris înapoi de o săptămână. Ce înseamnă?”

“Mi-a dat ‘like’ la câteva poze mai vechi pe Instagram. Înseamnă că e interesat?”

“A început să mă urmărească de ieri. Ar trebui să o chem în oraș?”

“Încă folosește Facebook. Ar trebui să fiu îngrijorat?”

“Prietenul meu și-a găsit pe cineva cu ajutorul unei aplicații. Ar trebui să încerc și eu?”

 

Cu siguranță ai auzit (sau ai pus) și alte întrebări. Dacă ar fi să le rezumăm pe toate într-una singură, aceasta ar fi: tehnologia ajută sau îngreunează relațiile creștinilor?

 

Binecuvântările tehnologiei

 

Gândindu-ne la potențialele beneficii sau pericole ale tehnologiei, trebuie să spun de la început că tehnologia a fost o mare binecuvântare în viața mea și a soției mele. Ne-am întâlnit la o nuntă și am avut o relație la distanță timp de doi ani. 95% sau mai mult din totalul interacțiunilor noastre înainte de nuntă au fost posibile cu ajutorul tehnologiei. Luna de miere a fost cea mai lungă perioadă de timp pe care am petrecut-o până atunci în același oraș.

 

La trei zile după ce ne-am cunoscut, am zburat într-un alt oraș, la mai mult de 2000 de kilometri. De ce nu s-a oprit atunci relația noastră? Deoarece a acceptat să îmi dea numărul de telefon (o poveste lungă), pe care l-am putut tasta într-o cutiuță mică de plastic și să îi aud vocea oriunde m-aș fi aflat, chiar și în munții îndepărtați acoperiți de zăpadă. Acum cincizeci de ani, fiecare telefon era prins de perete. Acum o sută cincizeci de ani, nici nu se putea da un telefon, ca să nu mai vorbim de existența oportunităților rețelelor de socializare și a mesajelor instantanee (sau facilitățile oferite de avioane și mașini!). Imaginați-vă o relație într-o lume în care poți vorbi doar față în față cu oamenii aflați lângă tine; dacă persoana era departe, trebuia să scrii scrisori (care aveau nevoie de săptămâni sau luni să ajungă la destinație).

 

Dacă n-ar fi existat avioane, telefoane și Wi-Fi, probabil soția mea și cu mine nu ne-am fi căsătorit. Însă cu ajutorul tehnologiei, relația la distanță nu a fost numai posibilă, însă a avut avantaje și beneficii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tehnologie, mai ales pentru cea care înlesnește relațiile și căsătoria.

 

Obstacolele tehnologiei

 

Te-ai putea gândi, citind povestea noastră, că tehnologia înseamnă numai binecuvântare, fără blestem, când vine vorba de relații. Realitatea este că binecuvântarile (care sunt reale) vin cu pericole și consecințe la fel de mari, cu atât mai mari cu cât îți dorești mai mult să te casatorești cu persoana respectivă.

 

Unele aspecte sunt ușurate (sau chiar făcute posibile), însă alte aspecte sunt mai solicitante. Probabil cel mai mare impediment este obținerea și menținerea unui nivel profund al relației. Am fost creați să cunoaștem și să fim cunoscuți în timp real și spațiu comun, să experimentăm acea dragoste și bucurie care este posibilă doar prin prezența fizică (2 Ioan 12, Romani 1:11-12). Tehnologia poate complementa într-un mod eficient, chiar frumos, acest fel de a fi împreună, însă nu-l poate înlocui. Învățăm acest lucru din nou și din nou (drept dovadă, gândiți-vă la neplăcerile și provocările acestor ultimi 3 ani).

 

Bineînțeles, tehnologia ne permite să avem și să întreținem mult mai multe relații (sau, în cazul de față, să “întâlnim” mult mai mulți bărbați și femei cu care am putea avea o relație), însă tehnologia se luptă să creeze relații profunde acolo unde nu există niciuna. Chiar și felul în care vorbim despre tehnologie îi confirma rolul imperfect în relațiile noastre: “Am încercat tot ce am putut, așa că mă gândesc să încerc un site de întâlniri.” Tehnologia unește cu atât mai multe puncte cu cât distanța este mai mare, însă punctele devin din ce în ce mai neclare, chiar dacă fotografiile sunt din ce în ce mai bune. Pur și simplu nu putem să îi cunoaștem pe oameni virtual la fel cum îi putem cunoaște față în față. Aș spune că tehnologia lasă de dorit tocmai în domeniul de care relațiile au nevoie cel mai mult: claritate și profunzime.

 

Cei care vor să se căsătorească doresc să se cunoască reciproc îndeajuns încât să poată decide dacă fac un legământ exclusiv, la bine și la rău pentru o viață întreagă. Cât de bine ne ajută tehnologia să luăm această decizie? Ei bine, depinde cum o folosim.

 

Două feluri de tehnologie

 

Am dat recent peste o nouă perspectivă asupra beneficiilor și dezavantajelor tehnologiei atunci când vrei să te căsătorești. În cartea sa, “The Life We’re Looking For”, Andy Crouch ne ajută să diferențiem între două feluri de tehnologie: dispozitive și instrumente.

 

Dispozitivele, spune el, sunt acelea care descurajează efortul uman și, în cele din urmă, îl înlocuiesc întru totul (cuptorul, granofonul, aspiratorul robot). Instrumentele, pe de altă parte, încurajează și extind efortul și ingenuitatea umană (bicicleta, pianul, telescopul). Crouch descrie instrumentele astfel: 

 

“Există un tip de tehnologie care se distinge ușor de magie, acela care ne implică din ce în ce mai mult și mai profund ca persoane și nu ne diminuează sau elimină. Acest tip de tehnologie înalță și oferă demnitate efortului uman mai degrabă decât să reducă persoanele la drone care fac munca pe care roboții nu au fost proiectați încă să o facă. Nu ne oferă putere fără efort, ci spațiu pentru a ne extinde în moduri mai profunde și mai pline de satisfacție.”

 

Mai departe, observă cum telefoanele noastre pot fi dispozitive sau instrumente, în funcție de felul în care le folosim, iar aici distincția devine foarte relevantă pentru relații. “Cu software-ul potrivit, telefonul poate deveni instrumentul principal pentru orice manifestare a inimii, sufletului, minții și puterii. Sau, bineînțeles, poate fi dispozitivul suprem.” Telefoanele noastre pot încuraja și extinde efortul și ingenuitatea noastră sau le pot descuraja și înlocui. Poate nicăieri nu este mai evident acest lucru ca în felul în care inițiem și întreținem relația romantică.

 

Două feluri de bărbați

 

Trebuie să ne întrebam, cu privire la tehnologie și relații, dacă felul în care folosim mesajele, social media, telefoanele, site-urile și aplicațiile de întâlniri încurajează și susțin tipul corect de efort? Sau răsplătește (sau cel puține compensează) lenea? Această întrebare poate fi pusă ambelor sexe, însă eu mă gândesc în special la bărbați, deoarece cred că Dumnezeu vrea ca bărbații să aibă o responsabilitate mai mare în conducere și inițiativă în căsătorie, începând cu relațiile. În mâinile bărbaților potriviți, tehnologia potențează și multiplică binecuvântările dintr-o relație. Pe mâini greșite, poate deveni un blestem relațional.

 

Când este tehnologia de ajutor în relațiile creștine? Când ne ajută (din nou, în special pe bărbați) să împlinească, nu sa evite, ceea ce dragostea cere. Tehnologia este de ajutor când susține inițiativa și asumarea riscului de către bărbat. Și ajută atunci când servește scopului pentru care ne întâlnim față în față (așa cum ar trebui să fie în relații). Tehnologia rănește atunci când înlocuiește inițiativa și înlătură prezența.

 

Bărbatul care folosește tehnologia într-un mod benefic are altruismul din Filipeni 2:3-4, chiar și când este online: “Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” Are intenționalitatea din 1 Corinteni 10:31: “Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.” Are smerenia din 1 Petru 5:5: “Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie.” Mai presus de toate, se îmbracă cu dragoste (Coloseni 3:14), chiar când este la adăpostul tastaturii.

 

Instrumente sau dispozitive?

 

Sa aplicăm aceste principii în cazul tehnologiei de azi. Fetelor, cum își folosesc telefoanele bărbații care vă fac curte? 

 

Să luăm ca exemplu rețelele de socializare. Le folosesc aceștia  pentru a flirta și a arata interes, pentru a evita posibilitatea unei respingeri (dispozitiv)? Sau sunt interacțiunile lor cu voi marcate de onestitate și inițiativă (instrument)? Este prezența lor online o expoziție tipică de impulsivitate, lenevie și imoralitate (lucruri pe care le vânează social media)? Sau este înviorător de altruistă, politicoasă, stăpânită și valoroasă pentru alții? Nu te sfătuiesc să analizezi prea mult fiecare postare, dar în ansamblu, ce tipare observi?

 

Cum rămâne cu aplicațiile sau site-urile de întâlniri? Profilurile acestora exagerează calitățile și le ascund slăbiciunile (dispozitiv)? Sau sunt sincere, modeste și centrate pe Dumnezeu (instrument)? Când te sună, conversațiile voastre sunt în mare parte semnificative și benefice (instrument)? Sau sunt superficiale, haotice și egocentrice (dispozitiv)? Mesajele lor sunt în mod constant meditative și grijulii (instrument) – sau indiferente și neglijente (dispozitiv)? Mesajele sale diferă de felul în care ar vorbi cu tine față în față (dispozitiv)?



Pe scurt, telefoanele atrag efortul și intenționalitatea corectă din partea bărbaților interesați de tine? Bărbați, puteți să vă puneți aceleași întrebări cu privire la femeile de care sunteți interesați, dar în timp bărbații vor determina inevitabil (și pe buna dreptate) tonul în relații. Tehnologia poate ajuta relațiile, însă le poate și răni. Din păcate, mulți se bazează naiv pe prima variantă, în time ce-o trăiesc pe a doua.

 

Ce doriți de la relații?

 

O altă modalitate bună de a evalua rolul tehnologiei în relații ar putea fi să te întrebi: ce îți dorești cu adevărat de la relații? Din câte se pare, această întrebare este bună pentru modul în care utilizăm tehnologia în oricare alt domeniu al vieții. De prea multe ori presupunem că tehnologia ne ajută să realizăm ceea ce credem că este important. Deseori, tehnologia promite să ne ajute și ne convinge că ne ajută, dar în cele din urmă doar ne distrage și ne subminează.

 

Astfel, când vine vorba de relații, ce vrei să realizezi? Te-ai gândit vreodată la relații în acești termeni? Așa cum am spus și în alte părți, marele premiu în căsătorie este intimitatea centrată pe Cristos; marele premiu într-o relație este claritatea centrată pe Cristos. Tehnologia poate fi un vehicul minunat pentru această claritate (știu asta pentru că avioanele și telefoanele ne-au ajutat pe mine și soția mea să ajungem împreună). Tehnologia poate fi și un impediment, ascunzând preocupări și pericole pe care le-am putea identifica cu ușurință față în față. Tehnologia poate favoriza claritatea sau o poate împiedica; poate accelera claritatea sau o poate încetini. Deci, modalitățile în care utilizați tehnologia în relații vă ajută să vă vedeți mai clar unul pe celălalt? Pe măsură ce trece timpul, apelurile, mesajele, postările și apelurile video vă ajută pe fiecare să vă decideți dacă vreți să vă căsătoriți unul cu altul?



Dacă dorești plăcerea scurtă și încărcată cu adrenalină a unei iubiri superficiale cu angajament redus, tehnologia a reprodus destul de eficient aceste relații de milioane de ori. Companii de miliarde de dolari sunt dedicate în întregime acestui fel de “dragoste”. Ești la câteva swipe-uri rapide depărtare de următoarea aventură. În schimb, dacă cauți o dragoste mai profundă, mai sigură, mai durabilă, mai satisfăcătoare și care Îl înalță pe Cristos – pentru că acest fel de intimitate sfântă și siguranță numai un legământ în Cristos poate să o ofere – dacă vreți să trăiți tainele Evangheliei într-o uniune pe viață (Efeseni 5:32), dacă doriți să vedeți și să bucurați mai mult de Dumnezeu în tranșeele dificile și emoționante ale căsătoriei, atunci tehnologia vă poate ajuta, dar numai atunci când complementează și încurajează ceea ce se poate întâmpla față în față.



Marshall Segal, Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close