Cine nu iubește o reuniune de familie fericită? Într-o lume ideală, există mâncare bună, râsete, părtășie autentică și toate lucrurile vesele și luminoase. Acestea sunt niște așteptări mari și știm cu toții că nu sunt întotdeauna îndeplinite. Poate că în acest an, sperați pur și simplu la câteva conversații semnificative atunci când familia este împreună. Poate că a fost un an greu pentru o persoană dragă, iar tu vrei să-i înțelegi inima rănită și să-i oferi încurajare. Poate că a fost un an plin de bucurii pentru o altă persoană iubită, iar tu vrei să auzi cum l-au făcut să se dezvolte experiențele sale. Sau poate că vrei să auzi cum se descurcă fiecare cu adevărat, cum progresează credința lor sau cum privesc și cum sunt afectați de peisajul cultural actual.
În calitate de membru de familie investit, tânjești după conversațiile mai profunde care pot decurge din a-i vedea pe cei pe care îi iubești față în față. Pregătirile pentru reuniunea familiei tale vor implica cumpărături, decorare și planificarea mesei. Dar va implica, de asemenea, pregătirea inimii, mai ales când te vei gândi cum să obții conversații mai profunde la reuniunea familiei. Pentru a te ajuta să faci bine acest lucru, îți oferim două sfaturi pe care să le iei în considerare înainte de a-ți reuni familia, trei sfaturi pe care să le pui în aplicare în timp ce ești împreună cu familia ta și două ultime sfaturi care să te ajute să reflecți asupra conversațiilor pe care le-ai avut cu cei dragi. Aceste șapte sugestii îți vor îmbogăți discuțiile în familie și te vor ajuta să te bazezi de Domnul pentru fiecare cuvânt pe care îl rostești.
- Rugați-vă.
Înainte de a vă aduna, puneți bazele unor conversații semnificative rugându-vă în prealabil. Recunoașteți în rugăciune că depindeți de Domnul pentru conversații care să-L onoreze și să-i binecuvânteze pe ceilalți. Cereți-I Domnului să vă ajute să fiți conștient de nevoile mai profunde ale membrilor familiei voastre. Rugați-vă ca vorbele voastre să fie pline de har și stăpânite de sine, arătând dragostea lui Hristos și onorând Numele Său. Aduceți fiecare persoană iubită înaintea Domnului și mijlociți pentru ea. Cereți-i Domnului momente speciale pentru a vă conecta sincer cu fiecare persoană. Rugați-vă pentru înțelepciune pentru a vă folosi cât mai bine timpul – și conversațiile – cu ceilalți (Ef. 5:16).
- Fiți pregătiți.
Biblia îi laudă pe cei care se pregătesc: „Planurile celui harnic duc la belşug, dar cel pripit ajunge sărac.” (Prov. 21:5a). Pentru a avea conversații mai bune la următoarea întâlnire de familie, pregătiți-vă din timp cu diverse subiecte de conversație. Ce subiecte ar fi de interes general? Ce subiecte ar putea fi o binecuvântare pentru toată lumea? Gândiți-vă la lucruri pe care le-ați putea discuta în grup, cum ar fi ceea ce este apreciat la ceilalți de la masă, o binecuvântare neașteptată a anului trecut sau o speranță pentru anul care urmează. De asemenea, gândiți-vă din timp la întrebări specifice pentru fiecare membru al familiei în parte, deoarece s-ar putea să aveți câteva ocazii pentru conversații individuale. Fiți atenți la interesele lor personale și la preocupările speciale (Fil. 2:4).
- Fiți milostivi.
Timpul petrecut cu familia ar trebui să fie plin de har, iar acest lucru va fi evidențiat în mare măsură de tipul de conversații care au loc. În Efeseni 4:29, învățăm cum să vorbim cu har: „Să nu vă iasă din gură nici un cuvânt stricat, ci numai ceea ce este folositor pentru zidire, după cum este nevoie, ca să dea har celor care-l aud”. Datorită bunăvoinței pline de dragoste pe care am primit-o în Hristos, suntem îndemnați să evităm vorbirea distructivă și să avem în schimb conversații care să fie potrivite la momentul potrivit și care să fie o binecuvântare pentru toți cei implicați.
Ocazional, un membru al familiei poate domina conversațiile sau, mai rău, poate pune capăt dialogului amical cu cuvinte de amărăciune, mânie, furie, calomnie sau răutate (Ef. 4:32). Acest tip de discuții sabotează schimburile mai profunde și mai deschise; conversațiile pot deveni rapid ciudate și superficiale sau tensionate și aprinse. Fiți conștienți de aceste momente și reorientați cu bunăvoință aceste discuții pentru a-i include și pe alții sau pentru a schimba subiectul. Căutați să ghidați cu blândețe conversațiile spre încurajare reciprocă.
- Fiți grijulii.
Pentru a realiza conversații mai profunde cu familia, ia în considerare circumstanțele unice ale vieților celor dragi. Bucurați-vă împreună cu cei bucuroși, dar ajutați și la purtarea poverilor celor descurajați sau întristați (Rom. 12:15). Cu entuziasm autentic, împărtășiți bucuria unei logodne, a unui nou copil sau a unei promovări la locul de muncă. De asemenea, discerneți cu privire la mângâierea sau intimitatea de care are nevoie cel care poate fi recent despărțit, infertil sau care se luptă din punct de vedere financiar.
Poate că familia ta este îndurerată de o persoană iubită care lipsește pentru prima dată de la masă. S-ar putea ca unora să le facă plăcere să vorbească despre ruda respectivă pentru că înseamnă că nu sunt uitați. Alții ar putea fi prea sensibili emoțional pentru a tolera să audă numele persoanei pe care au pierdut-o. Fiți sensibili la emoțiile din jurul mesei. Din grijă pentru toți, ai putea încerca să ghidezi anumite conversații spre ceva mai privat. Îi vei binecuvânta pe ceilalți atunci când veți lua în considerare cu smerenie diferitele nevoi ale membrilor familiei în aceste conversații (Fil. 2:3).
Un text de Cheryl Marshall pentru Crossway
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează