Subiectul momentului pe rețelele de socializare „evanghelice” este Heartbeats Festival. Am urmărit diverse comentarii și luări de poziție pe o temă delicată, veche și nouă în același timp, cu potențial distructiv. Deși, pentru mulți, „scandalul” a fost o pricină de distracție și amuzament, o comedie în desfășurare, efectele unor astfel de experimente sunt mai serioase decât par la prima vedere. Schițez câteva idei:
1. Indiferent de poziția pe care o luăm – pro sau contra genului de muzică de la Heartbeats – trebuie să recunoaștem că suntem aruncați în valurile diversității cultural-ecleziale. E un exercițiu dificil, dar va trebui să învățăm politețea dezacordului, vom fi forțați să ne verificăm ipotezele de lucru, convingerile și teologia.
2. Este foarte greu să ai o poziție „creștină” vizavi de un gen de muzică sau altul. Știu că sunt tot felul de încercări, discuții despre armonie, sincope, ritm etc. folosite pentru a stabili dacă o muzică e creștină sau nu. Cred că abordarea aceasta este sterilă și nu va duce la nimic. E la fel ca atunci când discuți dacă un cuțit e creștin sau nu. Muzica, la fel ca un cuțit, trebuie așezată în context – abia atunci putem discuta despre beneficiile sau nocivitatea ei.
3. Și, că veni vorba de context, aici cred că trebuie purtate discuțiile! Cei care au mers la Heartbeats nu trăiesc într-un univers platonic, doar ei și muzica, doar ei și Dumnezeu. Nu! Ei fac parte dintr-o familie, eventual dintr-o biserică, dintr-o cultură, au o vârstă sau alta, sunt căsătoriți sau nu, sunt regenerați spiritual sau nu, s-au luptat cu anumite dependențe sau nu, sunt mai ușor influențați de anturaj sau nu, sunt libertini sau nu, trăiesc în păcat sau nu, au o convingere teologică sau alta, sunt deprimați sau nu etc. Totul contează! Ce încerc să spun este că, la un festival, ducem cu noi tot ce suntem – ne ducem ființa întreagă, așa cum este ea, cu bune și rele, cu trup și suflet, situată în relații, prinsă între amintiri și proiecte de viitor… În orice acțiune a noastră ne mișcăm – că tot s-a vorbit mult de mișcare – cu toată ființa!
4. Participarea la Heartbeats, ca orice altă acțiune, îi mișcă pe oameni într-o direcție. Orice mișcare presupune schimbare, astfel că, cei care au mers la Heartbeats vor pleca de acolo schimbați. Unii mai mult, alții mai puțin! Unii într-un fel, alții în altul! Nu există rețete și etichete general valabile care pot fi lipite pe fruntea fiecărui om. Oamenii nu sunt mașini tipizate. Fiind diferiți, ne așteptăm ca după Heartbeats unii să își întărească anumite convingeri, alții să și le schimbe, unii să aibă o atitudine, alții o atitudine diferită, unii să-și schimbe biserica, alții nu! Cred că înțelegeți ce vreau să spun – până aici, am vrut să subliniez că un festival de genul Heartbeats produce schimbări, și că ele diferă de la om la om!
5. Ce fel de schimbări produce Heartbeats, bune sau rele? Să pășim spre zone mai clare! Tot ce face un creștin adevărat este pentru gloria lui Dumnezeu. Un creștin autentic ar trebui să aibă o conștiință curată și să afirme, fără îndoială, că participarea sa la acest Festival îi aduce glorie lui Dumnezeu. În esență, gloria lui Dumnezeu are de-a face cu vrednicia Sa intrinsecă. În plus, gloria divină se vede în patru mari acte:
• în creație – „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, și întinderea lor vestește lucrarea mâinilor Lui”. (Psalmii 19:1).
• în providență – „Vrednic ești, Doamne și Dumnezeul nostru, să primești slava, cinstea și puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile și prin voia Ta stau în ființă și au fost făcute!” (Apocalipsa 4:11).
• în salvarea păcătoșilor la crucea Golgotei – „Și cântau o cântare nouă și ziceau: „Vrednic ești Tu să iei cartea și să-i rupi pecețile, căci ai fost înjunghiat și ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminție, de orice limbă, din orice norod și de orice neam”. (Apocalipsa 5:9).
• în judecata finală – „După aceea, am auzit în cer ca un glas puternic de gloată multă, care zicea: „Aleluia! Ale Domnului Dumnezeului nostru sunt mântuirea, slava, cinstea și puterea! Pentru că judecățile Lui sunt adevărate și drepte. El a judecat pe curva cea mare, care strica pământul cu curvia ei, și a răzbunat sângele robilor Săi din mâna ei.” (Apocalipsa 19:1-2).
6. Muzica, un festival sau orice acțiune pe care o facem, ne mișcă, fie în direcția glorificării, fie în cea a sfidării lui Dumnezeu. Când îl glorificăm pe Dumnezeu, ochii ne sunt îndreptați spre măreția Creatorului, spre bunătatea Binefăcătorului divin, spre harul și îndurarea Salvatorului arătate față de niște păcătoși, spre dreptatea și puterea Judecătorului. Când îl sfidăm pe Dumnezeu, ochii ne sunt îndreptați spre gloria creaturii, spre autonomia acesteia, spre siguranța de sine și lipsa unui duh smerit, spre ignorarea și bagatelizarea judecății finale. Heartbeats a susținut, direct sau indirect, una dintre aceste direcții!
7. Dacă participarea la Heartbeats i-a ajutat pe oameni să vadă cât de măreț este Dumnezeu și cât de mici suntem noi, i-a convins că tot ce avem primim de la Domnul, i-a făcut să-și plângă păcatele ca vameșul și să-i mulțumească Domnului pentru harul de la Golgota și i-a determinat să-și dorească venirea Domnului, Cel care vine să judece pământul, atunci acțiunea i-a adus glorie lui Dumnezeu. Dacă au fost contrariile acestora, Heartbeats nu l-a glorificat pe Dumnezeu.
8. Cred că fiecare dintre cei care au participat, e bine să-și verifice propria conștiință. Nu mă grăbesc să judec pe nimeni și nici să pun etichete. E posibil ca mulți să fi mers acolo cu intenții bune. Fiecare să se verifice în lumina Scripturii și a principiilor enunțate mai sus, să se întrebe dacă în ultimele zile l-a glorificat pe Dumnezeu sau nu.
9. Cred că cei care NU au participat la Festival, e bine să fie atenți la ispita mândriei spirituale. Pe lângă Heartbeats, există și alte „bătăi de inimă”. Să ne asigurăm că nu sărim din lacul Heartbeats-ului în puțul mândriei!
10. Nu mă tem să am o poziție deschisă: nu susțin un festival de genul Heartbeats! Nu cred că este înțelept să participăm la așa ceva și, pentru unii, acest lucru poate fi chiar păcătos. Dumnezeu știe!
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează