1 Corinteni 13:5: “Dragostea… nu se gândește la rău”
În căsniciile nefericite, soții obișnuiesc să țină minte lucrurile rele pe care le face celălalt și lucrurile bune pe care le fac ei înșiși. Cuplurile fericite țin minte lucruri, însă într-un mod diferit. Se concentrează asupra lucrurilor bune pe care le face cealaltă persoană și își arată recunoștința în mod deliberat. De asemenea, arată mai multă bunătate, admirație, respect și iertare.
În strânsă legătură cu această atitudine este munca constantă a cuplurilor fericite de a-și schimba sentimentele și reacțiile negative. Această idee contra-culturală de a înlocui gândurile și faptele care denotă nefericire sau mânie cu altele pozitive în loc de a răbufni are un impact major asupra fericirii conjugale. Rețeta este simplă: nu te concentra, nu te gândi și nu vorbi despre ceea ce te enervează, ci mai degrabă respectă cealaltă persoană și bazează-ți reacțiile pe acest lucru. Dacă vei gândi și vei face ce este bine în loc să faci ceea ce simți pe moment, atunci sentimentele tale se vor schimba. Un cuplu fericit spunea: “Am ajuns la concluzia că dacă ne purtăm cu iubire, în cele din urmă vom iubi!”
Cele mai fericite cupluri nu numai că își ajustează atitudinile, sentimentele și părerile funcție de celălalt, dar își adaptează și așteptările de la celălalt. O trăsătură des întâlnită în căsniciile nefericite este pretenția ca celălalt să facă ceva ce i se pare dificil sau imposibil. Însă cuplurile fericite sunt mulțumitoare pentru felul în care partenerul se îngrijește de nevoile lor și nu cer imposibilul. Cu alte cuvinte, nu își spun: “Dacă el/ea m-ar iubi, atunci ar face lucrul acela pentru mine”. Aceștia își comunică deschis nevoile, însă cuplurile cu probleme consideră că partenerul ar trebui să poată și să știe să-și dea seama singur de aceste nevoi.
Timp petrecut împreună
“Nu numai că cuplurile fericite petrec timp împreună din cauză că sunt fericite, ci o cauză majoră a fericirii lor este că petrec timp împreună.” Ele prioritizează timpul și lucrurile făcute împreună cu celălalt chiar și în perioade dificile, în călătorii sau când sunt ocupați. Ce presupune lucrul acesta? Poate fi o cină romantică, însă de obicei este ceva mai simplu, cum ar fi plimbarea, joaca cu copiii sau a pune totul deoparte într-o perioadă ocupată doar pentru a fi împreună. Cuplurile fericite consideră că partenerul de viață este cel mai bun și mai apropiat prieten, un prieten de care își doresc să rămână aproape indiferent de ce ar veni, iar faptele lor reflectă lucrul acesta.
În ultimul rând, cuplurile fericite sunt binevoitoare, prietenoase și calme atunci când vorbesc unul cu altul. Da, vorbesc despre orice subiect și sunt onești unul cu altul, însă fac lucrul acesta fără a fi nerespectuoși și sunt atenți să nu se rănească unul pe altul. Ba mai mult, sunt la fel de plini de tact în privat precum sunt în public. “Dacă nu ai spune-o în acest fel unui prieten apropiat, nu o spune în acest fel soțului sau soției tale.”
Multe dintre cele mai fericite cupluri sunt formate din creștini
Feldhahn a descoperit că cele mai fericite cupluri se concentrează pe ceva mai măreț decât propria lor căsnicie și că multe dintre acestea sunt formate din oameni credincioși. De fapt, cuplurile care trăiesc după deviza “Dumnezeu este în centrul căsniciei noastre” au de două ori mai multe șanse să declare că sunt foarte fericiți decât celelalte cupluri. Multe dintre cele mai fericite cupluri se închină împreună, împărtășesc aceleași valori importante, își slujesc soțul sau soția în loc să aștepte să fie slujiți, așteaptă de la Dumnezeu puterea de a fi altruiști și se încred în El pentru a avea rezultate. Accentuează că nu așteaptă ca împlinirea să le vină din căsnicie, ci de la Dumnezeu.
Aceste cupluri au investit totul în căsnicia lor și nu au nicio reținere emoțională, financiară sau de orice alt fel. Nu au un teanc secret de bani “pentru orice eventualitate”, sunt deschisi unul cu altul, au încredere unul în altul și își îmbunătățesc constant relația. După cum spune Biblia, se poartă de parcă ar fi una, deși lumea spune că acesta este un lucru periculos.
Fiecare partener crede că fericirea maritală se datorează celuilalt, “și în consecință, trăiesc în recunoștință deliberată și zilnică”. Sunt uimiți că lucrurile merg atât de bine, după cum spunea o soție recunoscătoare: “Faptul că pot să trăiesc cu el în timpul vieții mele este cea mai bună păcăleală care mi-a reușit”. Mulți soți simt același lucru, însă cei mai fericiți depun eforturi pentru a-i spune celuilalt lucrul acesta.
Astfel, ca o privire generală, ce ne sugerează cercetările? Deși Feldhahn nu discută acest aspect, cuplurile fericite sunt cele care trăiesc potrivit principiilor biblice. Ei acceptă faptul că căsnicia înseamnă a fi una și că divorțul nu este o opțiune. Se străduiesc să arate recunoștință, bunătate, respect și considerație. Acceptă perspectiva biblică care ne învață că sentimentele nu sunt standardul după care trebuie să funcționăm, ci trebuie să le ajustăm prin ajustarea gândurilor și acțiunilor. Acești oameni nu așteaptă ca fericirea și împlinirea lor să vină de la soțul sau soția lor, ci privesc înspre Dumnezeu pentru aceste lucruri. Pe de altă parte, studiile arată că oamenii din cuplurile care au probleme sunt egocentriști, își caută împlinirea în partener și căsnicie, au așteptări nerealiste, critică, au rețineri, se evită unul pe altul, sunt mai drăguți în public decât în privat și sunt negativiști.
Schimbările sunt simple
Vestea bună care reiese din cercetările lui Feldhahn este că odată ce oamenii știu ce comportamente și atitudini sunt benefice pentru căsnicia lor, odată ce înțeleg cum se aplică principiile biblice, pot să facă un efort pentru a aduce o schimbare în bine. Trec de la stadiul în care își doresc să știe ce să facă în mod practic. Acum au o certitudine. Ba mai mult, se pare că mariajul beneficiază chiar dacă o singură persoană își ia angajamentul să se schimbe.
Feldhahn ne oferă zece sugestii pentru a putea implementa principiile descoperite, însă lucrurile de bază sunt simple: bazează-te pe Dumnezeu, construiește doar unul sau două obiceiuri o dată, setează-ți remindere zilnice pentru a nu le uita. Mai presus de toate, fii recunoscător pentru succese și răbdător cu dificultățile; în această lume căzută a învăța obiceiuri și atitudini pe placul lui Dumnezeu nu constituie un lucru ușor.
Cum se aplică acest lucru în cazul acelora care nu numai că speră să-și îmbunătățească căsnicia, ci se chinuie într-una dificilă? Aceste cupluri și cei care îi ajută pot găsi speranță în statisticile enunțate, care subliniază că principiile unei căsnicii fericite sunt simple și pot fi deprinse. De exemplu, Feldhahn a descoperit că majoritatea problemelor conjugale nu sunt cauzate de probleme foarte grave, iar schimbările minore fac o mare diferență. De asemenea, aproximativ 80% din căsnicii sunt fericite, iar dacă cele nefericite nu renunță în a-și îmbunătăți relația, în cinci ani se vor plasa în rândul căsniciilor reușite.
Schimbările sunt grele
Țineți minte că deși principiile sugerate de acest studiu sunt simple, nu sunt ușor de aplicat, indiferent dacă ești într-o căsnicie fericită sau nu. Schimbarea nu este niciodată ușoară, nici pocăința, nici scuzele, nici iertarea.
Studiul ne reamintește că o căsnicie bună cere din partea noastră roada Duhului: dragoste, bucurie, pace, îndelungă răbdare, bunătate, facere de bine și credincioșie. Nu numai că trebuie să ne rugăm pentru roada Duhului, ci și trebuie să depunem eforturi pentru a capăta calități, comportament după voia lui Dumnezeu, autocontrol, afecțiune și multe altele.
Cu alte cuvinte, trebuie să trăim aproape de Dumnezeu și să ne cufundăm în înțelepciunea Lui, nu în înțelepciunea lumii. Acest lucru – unul din binecuvântările căsniciei – ne aduce mai aproape de Dumnezeu, pe măsură ce căutăm să înțelegem cum vrea El să trăim alături de soțul sau soția pe care ne-a dat-o în bunătatea Lui. Deși toate acestea reprezintă lucrarea Duhului Sfânt, implică de asemenea efortul nostru conștient și deliberat, iar în cazul cuplurilor cu probleme, poate implica ajutor din afară.
Căsniciile noastre sunt importante și trebuie să ne supunem lui Dumnezeu în cadrul lor. Studiul lui Feldhahn, care reflectă principiile biblice, ne ajută să luăm decizii zilnice înțelepte asupra atitudinilor și acțiunilor care vor întări mărturia noastră despre relația lui Cristos și a bisericii și vor crește bucuria maritală. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți cei care ne străduim să avem căsnicii mai bune pentru gloria Lui și pentru binele partenerului nostru, a copiilor noștri, al bisericii și comunităților noastre.
Annie Kate Aarnouste, Reformed Perspective
Sursa foto: Photo by Scott Broome on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează