A fi mamă înseamnă dragoste, iar dragostea înseamnă sacrificiu. Înseamnă a renunța la așteptări și drepturi. Înseamnă a-ți da viața pentru oamenii pe care-i iubești, fără să te gândești la ceea ce ai putea primi în schimb. Când devenim părinți, renunțăm la pretenția de a avea o mașină curată, o vacanță relaxantă, o masa luată în liniște sau o excursie de unul singur până la baie.
Renunțăm la dreptul de a aștepta laude sau mulțumiri pentru cea mai grea munca a vieții noastre. Copiii noștri se vor scula și ne vor numi fericite cândva, dar nu vor fi în stare să ne mulțumească pentru tot ce am făcut; nici nu își mai aduc aminte jumătate din sacrificii. A fi mamă înseamnă o multitudine de fapte smerite, altruiste, pe care nimeni nu le vede. Să le mulțumim mamelor noastre pentru dragostea palpabilă și să ni se mulțumească nouă, mamelor: acestea sunt cadouri minunate, de Ziua Mamei sau în orice altă zi. Însă munca nu se face de dragul mulțumirilor. Dacă am devenit mame pentru onoruri, am ales profesia greșită.
Dacă Ziua Mamei este despre dragoste, este și despre pierdere și dor – ambele fiind învelite în dragoste. Onorând dragostea mamelor, onorăm și durerea care vine odată cu Ziua lor. În toate sferele vieții, femeile suferă. Plâng pierderile și dorurile neîmplinite. Unele au pierdut copii, altele și-au pierdut soții. Unele plâng copiii pe care nu i-au putut avea, altele își plâng mama pe care nu au cunoscut-o sau cu care nu au avut relația visată. Unele își plâng fiii risipitori sau care trec prin felurite provocări.
Undeva, o femeie și copilul ei sunt dintr-o dată singurii rămași; femeia devine părintele singur care nu și-ar fi imaginat vreodată că va fi.
Undeva, o femeie care a luat decizia curajoasă și iubitoare de a-și duce sarcina până la capăt și de a-și da copilul spre adopție tânjește după copilul pe care l-a purtat și se simte judecată pentru decizia ei.
Undeva, o femeie privește tristă la un test de sarcina negativ și alteia doctorul îi spune ca nu a avut succes tratamentul de fertilizare.
Undeva, o femeie se pregătește pentru un control de sarcină care îi va da cele mai rele vești.
Undeva, o femeie așteaptă și se întreabă dacă se va căsători și va fi mamă vreodată, iar o alta nu știe de ce nu-și dorește aceste lucruri.
Ziua Mamei înseamnă bucurie și sărbătoare pentru unele femei, însă pentru altele înseamnă aducerea aminte a unor lucruri dureroase.
Anul trecut, am sărbătorit Ziua Mamei la o lună după ce ne-am îngropat fiul. Ziua aceea a fost atât de grea – nu pentru că nu îmi iubeam și prețuiam copiii rămași în viață, ci pentru că mi-am dat seama că nu va mai fi nicio sărbătoare în care să fim împreună toată familia. Anul acesta am un motiv de bucurie, fetița noastră nou-născută, însă voi simți golul lăsat de fiul meu toată viața. Mama mea nu poate sărbători această zi cu toată familia deoarece fratele meu a murit în urmă cu trei ani. Pentru noi și pentru multe alte femei, Ziua Mamei înseamnă tristețe amestecată cu bucurie…
Pentru cei care trec prin suferință în această zi: mă doare pentru tine. Sper că vei fi atins de dragoste azi, in ciuda durerii tale. Durerea ta este cunoscută de Dumnezeu. La fel și dragostea și pierderile tale.
Sarah Kinnard, GoingsGraces
Sursa foto: Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează