Săptămâna trecută a trebuit să fac unul din lucrurile grele care țin de datoria mea de părinte. Să vorbesc despre un subiect dificil: războiul.
Aceste conversații sunt grele, dar importante. Cineva, cândva, îi va învăța pe copiii noștri despre luptă și violență. Este mai bine să fim noi aceia, deoarece nimeni nu este mai potrivit să transforme o conversație despre război într-o conversație despre Isus.
Am enumerat câteva din punctele pe care le-am atins în discuția cu cei mai mari băieți ai mei (pe cei mici i-am scutit). La fel ca voi, sunt un părinte care bâjbâie în necunoscut, însă mă rog ca ceea ce scriu să vă fie de folos.
- Pacea nu este regula, cu excepția.
O lecție importantă din Scriptură – și din istorie – e că pacea este rară. Dumnezeu nu este surprins când națiunile se războiesc (Fapte 4:25, Psalm 2). Nici noi nu ar trebui. Deși sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, toți oamenii au căzut în păcat și sunt capabili de fapte îngrozitoare. Progresul și timpul nu schimbă acest lucru; liderii sunt la fel de corupți, de setoși de putere și violenți cum au fost dintotdeauna. Ar fi bine să ne reamintim acest lucru în timp de pace.
2. Merită să lupți pentru pace!
Îi întreb pe copiii mei mereu: “Când ești îndreptățit să te lupți cu o altă persoană?”, iar ei îmi răspund: “Atunci când protejezi pe cineva”. Da, suntem ființe căzute, însă am fost creați pentru pace. Acesta este chipul lui Dumnezeu în noi și merită să luptăm pentru aceasta. De fapt, este singurul motiv pentru care trebuie să luptăm. Deoarece Dumnezeu iubește și apără nevinovații (Deuteronom 19:10), nu stăm pasivi în fața răului inevitabil, ci trebuie să fim credincioși.
3. Răul există, dar nu ne temem.
“Ceea ce se întâmplă este rău, dar nu trebuie să vă temeți”, le-am spus fiilor mei. Trebuie să fim curajoși în fața răului, nu surprinși. Trebuie să îndrăznim, deoarece Cristos a biruit lumea (Ioan 16:33). Creștinul adevărat nu trebuie să se teamă de moarte și suferință. Când ne confruntăm cu răul, trebuie să facem ce e bine, nu doar ceea ce ne aduce siguranță. Crizele umanitare ne reamintesc că răspunsul creștinului e curajul, nu lașitatea; iar evenimentele actuale oferă oportunități din plin.
4. Este bine să plângem violența
Frica nu este o atitudine potrivită, însă tristețea este. Este chiar necesară, deoarece violența este demnă de plâns. Nu este bine că oamenii răi sunt la putere. Nu este bine că săracii sunt călcați în picioare și nevinovații mor. Nu numai că este acceptabil să Îi spunem lucrurile acestea lui Dumnezeu, ci este esențial pentru inima noastră (Psalm 73). Este important să îi lăsăm pe copiii noștri să ne vadă că deplângem situația, că suntem afectați și cu inima frântă din cauza răului și suferinței. Astfel, îi ajutăm să vadă că există o altă cale în afara simplei resemnări. Putem să plângem răul și să fim curajoși în același timp.
5. Îmbărbătează-te – Dumnezeu este drept.
Nu este popular să vorbești despre judecată. În mare măsură, deoarece nu înțelgem răul. Adeseori, când răul își ridică capul, ne dorim ca un bărbat puternic să apară și să îndrepte lucrurile. Ei bine, va apărea Unul în curând, numele lui este Isus Cristos. El va judeca lumea după dreptate. Ceea ce face ca această veste bună să fie și mai frumoasă este că noi, cei care merităm judecata Lui, suntem grațiați. Reamintește-ți ție și copiilor tăi că Dumnezeu aude sângele celor nevinovați care strigă din pământ (Geneza 4:10). Nu-l va lăsa nerăzbunat. Poate Dumnezeu nu va face dreptate în timpul vieții noastre, însă binele va învinge în cele din urmă. Îmbărbătează-te!
6. Trebuie să ne rugăm.
Una dintre cele mai radicale fapte ale creștinilor în fața răului este rugăciunea. Rugăciunile nu trebuie să fie complicate. Simple cereri de ajutor sunt suficiente. “Scapă-i pe ucrainieni! Dă-le curaj! Dă-ne și nouă curaj. Judecă Tu, Doamne! Fă ca binele să învingă. Doamne, ai milă! Ține-ne în mâna Ta. Lasă pace!” Cei care poartă armătura lui Dumnezeu se “roagă neîncetat” (Efeseni 6:18). Ceea ce am încercat să le transmit fiilor mei nu a fost “Interveniți pentru ca America să trimită trupe în Ucraina”, ci a fost “Când mergeți la culcare, rugați-vă pentru ucrainieni. Rugați-vă și maine.” Rugăciunea este specifică creștinilor, iar lumea are nevoie de ea.
7. Trebuie să ne jucăm
Și acesta este un act de curaj în fața răului. Unul dintre cele mai bune daruri pe care le putem da copiilor noștri este adevărul biblic că lumea, în cele din urmă, va fi pașnică (Ioan 16:33). Jucându-te cu copiii tăi le demonstrezi că ai speranță și credință. Nu te pierde în fața știrilor de pretutindeni. Nu-ți fie teamă. Părinții sunt păzitorii copiilor lor, ținând departe violențele și întunericul lumii acesteia, fiind un exemplu de pace, curaj și nădejde. Demonstrezi acest lucru când lași totul deoparte și îți faci timp de joacă cu copiii tăi!
În vremuri ca acestea copiii noștri au nevoie cel mai mult de noi. Harul lui Dumnezeu este cu tine, mamă și tată.
Justin Whitmel Earley, The Gospel Coalition
Sursa foto: Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează