Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Nimeni nu-și poate permite să tacă în fața vărsării de sânge care are loc în Ucraina”, a declarat sâmbătă, într-un mesaj video, liderul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuk.

Arhiepiscopul major se află în capitala ucraineană Kiev, unde, spunea el pe 26 februarie, soarele a răsărit după o altă noapte dificilă.

 

„Răsare deasupra Kievului ucrainean, Kievul care învinge. Deasupra orașului Kiev care a trecut încă o noapte, dificilă, dar binecuvântată de Dumnezeu”, a spus Șevciuk, potrivit Secretariatului Arhiepiscopului Major la Roma.

 

În mesajul său, Șevciuk le-a mulțumit tuturor celor care s-au exprimat în sprijinul Ucrainei după ce Rusia a lansat un atac la scară largă asupra țării în dimineața zilei de 24 februarie.

„În aceste minute, când se varsă sânge pe pământul ucrainean, când cuvintele Patriarhului Iosif despre «munți de cadavre și râuri de sânge» se repetă, în toate orașele noastre, de-a lungul tuturor malurilor frumosului nostru râu Nipru – de la granița cu Belarusul, prin Kiev și până la Marea Neagră – nimeni nu are dreptul să tacă”, a declarat el.

 

„Pentru că a vorbi poate salva vieți”, a adăugat el. „În timp ce tăcerea poate ucide”.

 

„Astăzi îi rog pe toți cei care ne vor asculta, pe toți cei care ne vor auzi vocea din sângerosul nostru Kiev: luptați pentru pace, protejați-i pe cei care au nevoie de ajutorul vostru, să facem totul pentru ca agresorul să se oprească și să se retragă de pe teritoriul ucrainean. Oricine ați fi: șefi de state sau de parlamente, politicieni, militari, lideri bisericești, faceți-vă partea voastră, vorbiți în sprijinul Ucrainei”, a spus el.

Sâmbătă a marcat a treia zi de lupte în Ucraina, unde bilanțul morților, atât în rândul militarilor, cât și al civililor, continuă să crească. Ucrainenii fug din partea de est a țării spre vest sau spre Polonia vecină. Oamenii din orașele Kiev și Lviv au fost nevoiți să caute siguranță în adăposturi sau în stațiile de metrou.

 

„Tuturor celor care astăzi, sub diferite forme, sprijină Ucraina, în numele poporului nostru, în numele națiunii noastre, în numele Kievului încercuit, unde se duc lupte pe străzile orașului, aș vrea să le spun: mulțumiri din inimă”, a declarat Șevciuk.

 

Arhiepiscopul major și-a arătat, de asemenea, aprecierea pentru solidaritatea pe care Ucraina a primit-o din partea Papei Francisc, despre care a spus că a contribuit la mobilizarea sprijinului comunității internaționale.

 

Shevchuk a spus că Papa Francisc l-a sunat personal pe 25 februarie și i-a spus că „voi face tot ce este posibil” pentru a ajuta la încheierea conflictului din Ucraina.

Liderul catolic ucrainean le-a mulțumit, de asemenea, celor care i-au trimis scrisori de solidaritate.

 

„Ucraina este vie, Ucraina se luptă, dar astăzi cerem lumii să fie solidară cu noi și să nu tacă, deoarece cuvântul salvează, cuvântul construiește lumea. În timp ce tăcerea și indiferența ucid”, a spus Șevciuk.

El a cerut rugăciuni în continuare și a spus că sâmbătă va fi o zi de comemorare a morților, în special a militarilor care și-au sacrificat viața pentru Ucraina în ultimele zile.

 

Șevciuk a amintit, în special, acțiunile eroice ale polițiștilor de frontieră de pe insula Șerpilor din Marea Neagră, care au murit apărând granița împotriva trupelor rusești, și tânărul soldat care și-a pierdut viața aruncând în aer un pod în apropiere de orașul Kherson pentru a opri armata rusă.

 

„Pământul ucrainean, poporul ucrainean ne oferă astăzi numeroși eroi ca ei. Ne rugăm pentru toți cei care și-au sacrificat viața pentru Ucraina. Ne rugăm pentru victimele nevinovate din rândul civililor: femei, copii, bătrâni. Astăzi îi lăsăm în mâinile lui Dumnezeu pe cei care au părăsit această lume și cerem ca Dumnezeu să-i primească în brațele Sale”, a spus el.

Un text de Hannah Brockhaus pentru Catholic World Report

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close