Read it Later
You did not follow anybody yet.
  1. Gândește-te mai puțin la tine.

Cu cât te gândești mai mult la tine, cu atât ești mai speriat de a acționa. Egocentrismul amplifică frica și face ca performanța ta să scadă. Când te concentrezi pe cum te descurci și cum te simți, când crezi că toată lumea se uită la tine, devii conștient de tine însuți, iar când devii conștient de tine însuți, devii paralizat și stângaci. Cu cât îți muți mai mult atenția spre exterior, cu atât te vei simți mai curajos.

Concentrează-te pe sentimentele altora în loc de ale tale. În loc să te gândești la cum pari în fața unei persoane noi cu care vorbești, gândește-te la cum se simte ea. Se simte bine? Ce poți face pentru a o liniști?

În alte situații, concentrează-te asupra unei misiuni sau a unui scop, a unui simț al acțiunii în beneficiul altuia, în loc de propriile vulnerabilități. Entuziazmează-te pentru o cauză mai mare decât tine.

Curajul este cel mai puternic atunci când ești curajos pentru ceva.

  1. Intră în rol.

Legat de punctul de mai sus, o modalitate eficientă de a deveni mai puțin conștient de sine este să te gândești la acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi ca fiind legate de rolul în care te afli și la ce necesită acest rol în ceea ce privește responsabilitățile și obligațiile tale față de ceilalți. Acest lucru creează un mod de operare mai impersonal care te poate elibera și îți poate da o îndrăzneală mai mare.

Reacția persoanelor responsabile pentru soluționarea situațiilor de criză, care aleargă spre pericol în loc să fugă de el, este facilitată de faptul că ei știu că acesta este rolul lor. În astfel de situații, ei devin mai puțin Tom, Dick sau Harry și mai mult un pompier, un polițist, un medic; identitatea lor devine mai puțin personală și mai mult legată de munca pe care o au de făcut.

Un tată care este intimidat de confruntarea cu directorul copilului său se poate simți mai îndrăzneț dacă își amintește că el este patriarhul familiei sale, însărcinat cu protejarea copiilor săi. Un bărbat care se simte adesea timid în calitate de invitat la o petrecere ar putea de fapt să iasă mai mult din carapacea sa ca gazdă a unei petreceri, care are un rol specific și îndatoriri clar delimitate de care trebuie să se ocupe. Un supervizor care crede că treaba lui este să aibă grijă de subordonații săi se poate simți împuternicit să le ia apărarea împotriva unei reguli nedrepte dat de șefi.

  1. Fă ceva nebunesc de curajos pentru 20 de secunde.

În filmul „We Bought a Zoo”, personajul lui Matt Damon îi spune fiului său, care se străduiește să îi împărtășească sentimentele unei fete pe care o place: „Știi, uneori tot ce ai nevoie sunt 20 de secunde de curaj nebunesc. Doar literalmente douăzeci de secunde de curaj pur și simplu. Și îți promit că va ieși ceva măreț din asta.”

Frica poate părea copleșitoare dacă te gândești că va trebui să o experimentezi zile sau ore întregi. Dar oricine își poate înfrunta frica timp de doar 20 de secunde. Sau chiar mai puțin. De multe ori, trebuie doar să întreprinzi o acțiune simplă, să dobori prima piesă de domino, iar asta pune în mișcare întregul curs al lucrurilor. Zarurile sunt aruncate!

Tot ceea ce ai nevoie este un singur moment de curaj nebunesc pentru a apăsa butonul „trimite” al unui mesaj prin care îți ceri scuze unui vechi prieten, sau pentru a forma un număr de telefon pentru a întreba un contact despre o oportunitate de angajare, sau pentru a-ți mărturisi sentimentele unei persoane.

Iar asta poate fi literalmente tot ce este nevoie pentru a schimba întregul curs al vieții tale.

  1. Fă ceva înfricoșător o dată pe săptămână.

Curajul este precum un mușchi care are nevoie de antrenament regulat pentru a fi menținut puternic. Nu te poți aștepta să nu-ți exersezi niciodată curajul, iar apoi să fii cumva capabil să apelezi la el în caz de urgență. Trebuie să fie menținut „în formă” prin alegeri mici, pentru ca tu să îl poți angaja în slujba celor mari.

Îți poți menține curajul puternic provocându-te să faci în fiecare săptămână un lucru mic, care necesită un pic de frică și risc – orice lucru care te face puțin nervos. Acest lucru ar putea însemna să mănânci la un restaurant care te intimidează (cum ar fi un local chinezesc foarte autentic, unde nu cunoști mâncărurile, iar angajații nu prea vorbesc engleza), să vorbești cu un străin, să negociezi prețul unui lucru (chiar și al cafelei de dimineață), să vizitezi un lăcaș de cult în care nu ai mai fost niciodată, să inviți oameni la cină etc.

Poți practica această „provocare de curaj” câteva săptămâni la rând, iar atunci când o situație cu adevărat înfricoșătoare îți va fi aruncată în cale, vei descoperi că ai capacitatea de a o înfrunta cu o inimă mai curajoasă.

Un text de Brett & Kate McKay pentru The Art of Manliness

Imagine: Unsplash.

 

Citește prima parte aici.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close