Read it Later
You did not follow anybody yet.

Chiar dacă și-ar dori, 75% dintre copii nu pot să se alăture forțelor armate. Preponderența obezității, educația precară și antecedentele penale sunt condițiile care fac ca doar 25% dintre tinerii americani să fie eligibili pentru serviciul militar, arată un studiu făcut în 2017 de către Pentagon.

Aceste statistici sumbre sunt o veste proastă nu numai pentru securitatea națională, dar și pentru viitorul forței de muncă, pentru sănătatea familiilor viitoare și pentru tinerii înșiși. Viitorul global care se întrezărește (inflație, putere guvernamentală crescândă, datorii naționale fără precedent, o cultură nebună) nu va fi unul ușor, iar tinerii trebuie să fie rezistenți dacă vor să supraviețuiască și să înflorească în aceste circumstanțe.

Cum putem face lucrul acesta? Un răspuns potrivit ar fi jurământul cercetașilor, unde fiecare promite “să se mențină puternic fizic, cu mintea trează și de înaltă ținută morală.”

1. Puternic fizic

În cartierul meu, rareori văd copii jucându-se pe afară. Câteodată zăresc câțiva adolescenți mergând spre casă din stația de autobuz, dar aproape întotdeauna sunt absorbiți de telefoanele mobile.

Pentru a avea copii puternici fizic, trebuie să fim atenți la ce mănâncă (vizitele la McDonald’s să fie cât mai rare, iar nu un meniu obișnuit în dieta lor). De asemenea, trebuie să le limităm timpul petrecut în fața ecranelor.

La fel de important este să îi încurajăm să practice un sport, să se joace în curte, să meargă cu bicicleta și să ia parte la toate activitățile fizice care, odată, erau o parte importantă și distractivă a copilăriei. Aceste activități îi ajută să se dezvolte armonios fizic, să fie disciplinați și să învețe valoarea perseverenței. Băiatul care obține centura portocalie la karate și balerina care a obținut un rol într-o piesă de teatru locală și-au adăugat o experiență pozitivă, obținută prin muncă și disciplină, în portofoliul vieții.

2. Cu mintea trează

Majoritatea părinților își doresc ca odraslele lor să aibă rezultate școlare bune, să se descurce la socotit, citit și scris; competențe care îi vor ajuta în alegerea unei profesii.

Dar “a fi cu mintea trează” are ramificații dincolo de sala de clasă. Înseamnă să ai discernământul de a distinge adevărul de minciună și opiniile de adevărurile incontestabile. A fi cu mintea trează reprezintă o capacitate indispensabilă care ajută la supraviețuirea într-o cultură care cere conformitate absolută.

Ne putem ajuta copiii să dezvolte aceste talente făcându-ne timp să discutăm despre cultura contemporană, istorie și evenimentele actuale. Îi putem învăța să identifice prejudecățile specifice vremurilor noastre – pe care mulți le acceptă ca fiind un dat – pentru ca apoi să le deconstruim și să le testăm veridicitatea. Putem să îi învățăm uitata virtute a imparțialității, încercarea deliberată de a evalua o problemă sau un concept dificil fără prejudecăți. Este nevoie de cât mai mulți adulți care gândesc în acest fel; ei vor influența viețile copiilor lor, cultivându-le mintea.

3. De înaltă ținută morală

Strămoșii noștri au învățat valoarea curajului, cumpătării, înțelepciunii și valorilor morale de la părinții lor, din lecturile clasice, din Scriptură, din biserici, comunități și arte.
În epoca relativismului și adorării de sine, învățarea virtuților clasice a dispărut aproape complet din școli. Din ce în ce mai puțini oameni frecventează biserica, valorile culturii noastre sunt divizionare și în neorânduială. Din ce în ce mai puțini lideri și persoane publice afișează un comportament moral.

Ce e de făcut?

Depinde de noi, ca părinți și mentori, să le arătăm prin vorbele și faptele noastre cât de important este caracterul unui om. De când sunt încă mici, să le insuflăm povesti eroice. G.K. Chesterton spunea: “Basmele sunt mai mult decât adevărate, nu pentru că ne spun că dragonii există, ci pentru că ne spun că dragonii pot fi înfrânți.” Să le povestim despre eroii Bibliei, cu toate calitățile și defectele lor. Când se îndepărtează de la calea dreaptă, să îi călăuzim înapoi. Suntem responsabili pentru aceasta! Treburile casei și slujbele sezoniere îi ajută pe copii să învețe valoarea muncii și a banului, a responsabilității și a hărniciei.

Jeff Minick, The Intellectual Takeout

Sursa foto: Allen Taylor on Unsplash

Slujba de părinte este o slujbă de o viață. Adeseori ne vom simți descurajați atunci când copiii noștri par că nu au învățat nimic. Lecțiile trebuie repetate de nenumărate ori pentru a fi învățate. “Repetitio est mater studiorum”, spune vechiul dicton latin. “Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6). Acesta este secretul dezvoltării unui caracter ales.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close