Read it Later
You did not follow anybody yet.

Creșterea copiilor este probabil cel mai provocator lucru pe care l-am făcut vreodată. Ori de câte ori mi se pare că îmi dau seama cum stau lucrurile, copiii mei intră într-o nouă etapă a vieții. Să mă confrunt cu un nou-născut a fost mult mai dificil decât să am grijă de soția mea însărcinată. A face față unui copil căruia îi ies dinții a fost mult mai greu decât acele prime săptămâni cu un nou-născut. Acest proces a continuat în anii copilăriei, până la cea mai derutantă provocare de până acum: creșterea unui adolescent.

Orice părinte care are un adolescent pare să se confrunte cu aceleași probleme. Adolescenții noștri vor să fie tratați ca niște adulți, dar noi vedem modurile în care nu sunt pregătiți pentru asta. Deși trebuie să fim fermi cu adolescenții noștri pe măsură ce le formăm caracterul, trebuie să ne asigurăm că avem grijă și de inimile lor. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este să le repetăm în mod constant anumite lucruri adolescenților noștri. Iată 7 lucruri pe care fiecare adolescent trebuie să le audă.

  1. Te ascult.

Vor fi zile în care vom ști de ce au nevoie adolescenții noștri (sau că greșesc), dar trebuie să îi ascultăm oricum. Unul dintre cele mai clare moduri prin care le putem arăta celorlalți că ne pasă de ei este să ne facem timp să ascultăm ce au de spus. Atunci când suntem dispuși să ne privim adolescenții în ochi și să-i ascultăm, validăm atât problemele pe care ni le prezintă, cât și pe adolescenții noștri ca persoane cu preocupări și griji autentice.

  1. Spune-mi cum te pot ajuta.

Adesea, atunci când adolescenții noștri ne împărtășesc o criză, ei vor ca noi să facem mai mult decât să îi ascultăm. Mulți tați sunt imediat gata să le ofere sfaturi sau să încerce să rezolve problemele copiilor lor. Uneori, poate fi mult mai util să luăm o pauză și să întrebăm ce vrea sau de ce are nevoie un adolescent de la noi. Atunci când ne abținem din a ne grăbi să-i salvăm, le arătăm copiilor noștri atât că îi ascultăm, cât și că îi respectăm suficient de mult pentru a-i lăsa să ceară ajutorul de care au cu adevărat nevoie.

  1. Te iert.

Există momente în care cu toții greșim. Atunci când adolescenții noștri greșesc, lipsa lor de experiență de viață înseamnă că uneori pot să se blocheze pe aceste eșecuri. În timp ce anumite decizii proaste necesită ca noi să le transmitem copiilor noștri că ele au consecințe, trebuie să îi lăsăm întotdeauna să știe că sunt mai mult decât eșecurile și slăbiciunile lor. Atunci când ne iertăm adolescenții, ei vor vedea că putem trece peste orice au făcut. Acest lucru îi va ajuta și pe ei să meargă mai ușor mai departe.

  1. Am greșit.

Adolescenții știu că părinții lor nu sunt perfecți. Ei sunt adesea dispuși să ne spună toate modurile în care am stricat lucrurile pentru noi și pentru ei. Atunci când neajunsurile noastre au un impact asupra adolescenților noștri, disponibilitatea noastră de a recunoaște acest lucru și de a ne cere scuze față de ei poate face o diferență uriașă în viața lor. Atunci când suntem vulnerabili și recunoaștem că am greșit, îi învățăm pe copiii noștri cum să gestioneze un moment de eșec și cum să meargă mai departe după aceea.

  1. Învață-mă cum să fac asta.

În cea mai mare parte a vieții lor, i-am învățat pe copiii noștri lucruri precum cititul, scrisul, mersul pe bicicletă și cum să mânuiască o undiță. Pe măsură ce vor deveni adolescenți, ei vor căpăta abilități pe care noi nu le avem. Deși vedem acest lucru cel mai clar în familiaritatea lor cu tehnologie pe care noi nu am folosit-o niciodată, poate fi vorba și de alte lucruri. Atunci când ne uităm la adolescenții noștri și le cerem să ne învețe ceva, afirmăm că au ceva de oferit nouă și celorlalți.

  1. Foarte bine.

Când copiii sunt mici, sărbătorim multe lucruri pe care ei le fac – că învață să meargă, să vorbească, sau că pun cap la cap proiecte școlare pe care le agățăm pe ușa frigiderului. Cu un adolescent, ocaziile de a-i afirma succesele pot deveni mai puțin evidente, dar nevoia lor de a auzi încurajările noastre este la fel de importantă. Atunci când căutăm modalități de a-i celebra pe adolescenții noștri pentru realizările și alegerile lor bune, construim o legătură pozitivă cu ei.

  1. Te iubesc.

Să spui „Te iubesc” pare să vină natural atunci când ții în brațe un nou-născut sau când un copil mic își aruncă brațele în jurul gâtului tău. În ciuda a orice altceva s-ar putea întâmpla, este important să îi spui aceste trei mici cuvinte adolescentului tău. Atunci când le spunem adolescenților noștri că îi iubim, cu voce tare și des, dragostea noastră va deveni o piatră de hotar la care se pot întoarce indiferent unde se duc sau ce li se întâmplă.

Un text de Mike Landry pentru The Stream

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close