Read it Later
You did not follow anybody yet.

Una dintre încurajările pe care spun proaspetelor mămici este să găsească o mamă care este doar puțin mai avansată decât ea și să o întrebe lucruri specifice cum ar fi alăptatul, programul de somn și renunțarea la scutec. Motivul? Acum că copiii mei sunt destul de mărișori (8, 12, 15 ani) nu-mi amintesc răspunsul la majoritatea acestor întrebări. Am petrecut mulți ani între lipsa de somn și grețurile de dimineață. Ceața mentală așternută peste aceste perioade mă face să nu fiu sigură de câte ori pe zi îmi alăptam copiii sau cât de mult așteptam înainte să chem un pediatru când aveau febră. Am crezut că nu voi putea uita niciodată aceste detalii și deja sunt neclare în mintea mea.

Cu toate acestea, le spun proaspetelor mămici că este important să asculte sfatul și înțelepciunea mamelor care au petrecut ani întregi crescând copii. Chiar dacă nu-și amintesc detaliile specifice despre cum au reușit să-și facă bebelușul să doarmă o noapte întreagă sau ce e normal în dezvoltarea unui copil de 2 ani, aceste mame sunt o mină de aur. Ca mamă de copii mici, m-am concentrat adesea pe problemele de moment și nu mi-am făcut timp să-mi pun întrebările ample și substanțiale ale unor femei mai în vârstă. Am scris câteva întrebări pe care te încurajez să le pui (și pe care le pun și eu, la rândul meu) femeilor care au trecut prin ceea ce tu treci acum:

1. Viața spirituală

Cum te-ai îngrijit de viață spirituală, mamă fiind? Când ți-ai făcut timp să te rogi și să citești Biblia? Ai avut anumite cărți sau studii biblice specifice care te-au ajutat să crești în această perioadă?

2. Disciplina

Ce ai învățat despre disciplină și corecție, crescându-ți copii? Cum ți s-au schimbat practicile de-a lungul anilor? Există resurse pentru părinți care ți se par formative și pe care le recomanzi?

3. Învățătura

Cum ți-ai învățat copiii despre Dumnezeu? Ai folosit devoționale, Biblii pentru copii sau catehisme pentru aceasta? Pe care le recomanzi? Cum ai reușit să-i înveți pe copii, deși erau de vârste atât de diferite?

4. Rutina familiei

Ce tradiții aveți ca familie? Ce mă sfătuiești când vine vorba de activități sportive, universitate și alte activități? În ce fel au fost acestea benefice pentru copiii tăi? În ce fel au fost problematice? Cum ți-ai prioritizat căsnicia în acești ani?

5. Ospitalitatea

Ce face ca locuința voastră să fie caldă și primitoare? Cum comunici iubire și afecțiune copiilor tăi? Cum îi inviți pe alții în familia voastră în această perioadă?

6. Slujirea

În ce moduri ați slujit în biserică și în comunitate în acești ani? Cum ai echilibrat slujirea în afara căminului cu slujirea în familie? Ce principii te-au ajutat să discerni când să spui un “Da” sacrificial și un “Nu” înțelept? În ce fel te-a ajutat faptul că ești mamă să îți împărtășești credința cu alții?

7. Perspectiva

Uitându-ne înapoi, care este lucrul de care te bucuri că l-ai făcut cu copiii tăi? Este ceva despre care regreți că te-a îngrijorat prea mult în acești ani? Există ceva ce-ți dorești să-ți fi spus cineva la începutul călătoriei de mamă?

Găsește o mamă mai în vârstă în care ai încredere (Tit 2:3) și cere-i sfatul și îndrumarea. Nu toate femeile s-ar simți în largul lor dacă ar ține un curs de parenting unei adunări mari de oameni, însă multora le-ar plăcea să vorbească despre aceste probleme la o cafea. Probabil că i-ar plăcea să își înceapă dimineața cu bebelușul tău în brațe în timp ce voi două povestiți. Brațele mele sunt întotdeauna pregatite pentru bebeluși.

Melissa Kruger, The Gospel Coalition

Sursa foto: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close