Viața creștină
Cum slujești în prezent în biserica ta locală?
Ce studiezi în prezent din Biblie?
Care este ultima carte pe care ai citit-o și ce părere ai despre ea?
Unde intenționezi să mergeți la biserică în cuplu?
Cum ai reacționa dacă un membru al familiei te-ar invita la o ceremonie de căsătorie homosexuală?
Câte ore pe săptămână petreci pentru divertisment (televizor, filme, internet etc.)?
Care este istoricul tău cu pornografia?
Care este cartea ta preferată din Biblie și de ce?
În afară de pastorul tău, care este predicatorul tău preferat?
Ce părere ai despre John MacArthur?
Ce părere ai despre Joel Osteen?
Care este domeniul din viața ta care are nevoie de cele mai multe îmbunătățiri?
Ce părere ai despre alcool, fumat, tatuaje, piercinguri și înjurat?
Doctrină
Ce este Evanghelia?
Care este rolul Vechiului Testament în viața unui creștin?
Ce părere ai despre calvinism vs. arminianism?
Ce părere ai despre teologia carismatică?
Ce cauți la o biserică?
Care ai spune că sunt principalele diferențe între creștinism și romano-catolicism?
Care este părerea ta cu privire la divorț și recăsătorire?
Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă biserica astăzi?
Familia
Care consideri că sunt rolurile unui soț în ceea ce privește viața de familie?
Care consideri că sunt rolurile unei soții în ceea ce privește viața de familie?
Care consideri că sunt rolurile unui tată în ceea ce privește viața de familie?
Care consideri că sunt rolurile unei mame în ceea ce privește viața de familie?
Câți copii îți dorești să ai?
Ce părere ai despre ideea că soția trebuie să rămână acasă întreagă pentru a avea grijă de copii?
Ce părere ai despre școala publică, școala privată și homeschooling?
Cum este relația ta cu mama și tatăl tău?
Care ar putea fi preocupările tale în ceea ce privește viitorii socri?
10 Gânduri de încheiere
Cu aceste întrebări în minte, ia în considerare câteva gânduri de final cu privire la intervievarea unui potențial pretendent pentru fiica ta:
- Fă distincția între ignoranță și sfidare.
Există o diferență enormă între ignorarea unui punct de vedere teologic acceptat și sfidarea unui punct de vedere teologic acceptat (Fapte 19:1-2). A fi nesigur în legătură cu teologia carismatică nu este același lucru cu a fi un „continuaționist prudent” sau un carismatic în toată regula. A nu fi auzit niciodată de John MacArthur nu este același lucru cu a disprețui predicarea expozitivă verset cu verset. A rămâne confuz cu privire la modul de aplicare a Legii Vechiului Testament nu este același lucru cu a fi antinomianist. Apostolul Petru a scris că creșterea în cunoaștere este un indiciu important al adevăratei convertiri, ceea ce implică în mod necesar faptul că niciunul dintre noi nu a învățat tot ceea ce trebuie învățat din Scriptură (2 Pet. 1:5-11). Ignoranța arată pur și simplu o oportunitate de creștere, în timp ce sfidarea arată un defect grav.
- Unele lucruri te descalifică automat.
Când vine vorba de probleme de sfidare sau de respingere categorică, nu-ți fie teamă să tratezi o anumită problemă ca pe un defect ce descalifică automat. Dacă un tânăr spune că pocăința nu este necesară pentru mântuire, că dorința homosexuală nu este în mod inerent păcătoasă sau că participarea la biserică este opțională, este pe deplin legitim să îl consideri descalificat automat. Asigură-te că ai claritate în ceea ce privește adevărata sa poziție și, odată ce o ai, nu ezita să consideri că acesta este sfârșitul drumului. Unele lucruri sunt non-negociabile. Iar acest lucru poate include cu siguranță și chestiuni care nu sunt complexe din punct de vedere teologic. De exemplu, Scriptura spune că un bărbat trebuie să își întrețină propria casă (1 Tim. 5:8), astfel că cineva care dă semne de lene sau neglijență poate fi descalificat la fel de repede.
- Parcursul fiecăria e diferit.
Deși este cu siguranță adevărat că 2 Corinteni 6:14-16 vorbește despre credincioșii uniți împreună cu necredincioșii în lucrul spiritual, există și o concluzie care este adesea trasă (și pe bună dreptate) despre credincioșii care se căsătoresc cu necredincioși. La urma urmei, Scriptura vorbește în mod expres despre căsătoria „numai în Domnul” (1 Cor. 7:39). Iar căsătoria este, cu siguranță, o uniune spirituală, deoarece reprezintă pe Hristos și Biserica (cf. Ef. 5:22-33). O concluzie secundară poate fi trasă și în ceea ce privește căsătoria unui bărbat imatur din punct de vedere spiritual cu o femeie matură din punct de vedere spiritual. Scriptura nu numai că vorbește despre faptul că soțul este capul soției, dar merge atât de departe încât presupune că bărbatul ar trebui să fie suficient de matur pentru a-și îndruma și conduce soția în chestiuni spirituale (1 Cor. 14:35). Astfel, chiar dacă un bărbat pare să dea toate dovezile că este credincios, asta nu înseamnă automat că este în măsură să urmeze calea căsătoriei. Dacă diferența spirituală dintre fiica ta și un potențial pretendent este atât de mare încât ar paraliza capacitatea bărbatului de a conduce, acesta este un motiv de a lua o pauză de gândire. Poate că, în acest caz, cel mai bun răspuns pentru un tânăr care o pețește pe fiica ta ar fi: „Poate, dar nu încă”.
- Folosește această ocazie pentru a începe ucenicia.
Indiferent dacă tânărul ajunge sau nu să primească aprobarea din partea ta, o conversație sinceră bazată pe întrebările menționate mai sus deschide o oportunitate incredibilă pentru ucenicie. Gândește-te să folosești relația nou descoperită pentru a stabili un timp de ucenicie de rutină. Poate că există cărți teologice pe care le-ați putea parcurge împreună. Poate că există oportunități de slujire în care ați putea fi parteneri. S-ar putea ca unele dintre aspectele descalificatoare să poată fi corectate, având în vedere un timp de reflecție bazat pe o serie de studii biblice. Oricare ar fi cazul, Marea Însărcinare este o scuză excelentă pentru a continua să investești într-un tânăr. În providența lui Dumnezeu, ucenicia pe care o începi cu el ar putea fi exact ceea ce a lipsit din viața lui.
Un text publicat pe Expository Parenting
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează