Read it Later
You did not follow anybody yet.

Trebuie să cunoaștem adevărul lui Dumnezeu.


Dacă vrem să rămânem în luptă, trebuie să cunoaștem cu adevărul Evangheliei lui Dumnezeu pentru noi înșine în cele mai profunde locuri ale inimilor noastre. Trebuie să fim convinși că Cuvântul lui Dumnezeu este adevărat, mai adevărat chiar decât ceea ce ne spun circumstanțele și dorințele inimii noastre. Gândiți-vă la avertismentul lui Isaia către regele din vremea sa:

 

“Dacă nu credeți, nu veți sta în picioare.” (Isaia 7:9)

 

Cu alte cuvinte, atunci când există o criză, un pericol sau o amenințare, atunci este momentul în care trebuie să fim siguri că ne putem baza în totalitate pe Dumnezeu, pentru că adevărul Său a câștigat deja încrederea noastră. Trebuie să avem adevărul Cuvântului atât de adânc în noi, încât să fim profund convinși că este adevărat. 

 

Acest lucru înseamnă, în mod evident, că, dacă vrem să rămânem fermi, trebuie să ne devotăm Cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să dezvoltăm obiceiuri care ne vor binecuvânta, astfel încât să avem Cuvântul lui Hristos care să locuiască în noi în toată plinătatea. Putem umbla cu Isus doar dacă ascultăm de vocea Sa care ne călăuzește (Ioan 10:3-4). Trebuie puse în practică aceste obiceiuri de ascultare, care să ne influențeze săptămânal, zilnic și clipă de clipă.

 

Înainte de a explora câteva modalități utile care ne pot ajuta să aprofundăm Biblia, să ne gândim la obiceiuri. Obiceiurile bune sunt, în general, foarte greu de dobândit – viețile noastre sunt deja atât de pline de obiceiuri proaste! Mulți oameni cred că dietele, exercițiile fizice sau diminețile timpurii nu sunt atât de dificile, până când le încearcă. Deprinderea unor obiceiuri rele nu necesită niciun efort și, de obicei, nu ne dăm seama că le facem: stări negative, cuvinte orgolioase sau utilizarea păcătoasă sau în ascuns a banilor, a internetului și a telefonului. Suntem obsedați de lucruri, prin obișnuință și în mod distructiv. Chiar și ceea ce pare a fi un comportament impulsiv – cheltuirea banilor pe cumpărături de care nu avem cu adevărat nevoie, moduri greșite de a folosi mâncarea sau alcoolul – sunt adesea obiceiuri la care am cedat încet, de-a lungul timpului, mai degrabă decât niște impulsuri bruște, apărute din senin. Și totuși, creșterea în a-L iubi mai mult pe Isus și în a deveni ca El se reduce la puterea obiceiurilor de a trăi bine, modelate de Duhul. Da, obiceiurile bune sunt incredibil de greu de format. Obiceiurile și disciplina în ce privește mâncarea, exercițiile fizice, timpul petrecut în fața ecranului, toate necesită efort și intenție. Dar ele sunt departe de a fi imposibile prin harul lui Dumnezeu, iar bucuria și libertatea pe care le aduc sunt incredibile. Citirea Cuvântului lui Dumnezeu este un obicei, iar efectele sale aduc mai multă bucurie și libertate decât orice alt lucru pe care l-am putea face. Este nevoie de timp pentru a forma acest obicei în viața noastră, dar Duhul Sfânt este puterea lui Dumnezeu care  face ca acest obicei să se implementeze pentru a contribui la binele nostru suprem.

 

Așadar, dacă citirea Bibliei a fost un dezastru sau cel puțin e departe de ceea ce îți dorești, nu dispera: Duhul care a dat Cuvântul dorește să aducă Cuvântul la noi. Trebuie să găsim modalitățile prin care să ne deschidem acestui Cuvânt și să facem acest lucru din nou și din nou, până când pașii timizi devin un obicei pe care îl dobândim, poate fără să ne dăm seama. El ne va ajuta tocmai în acest sens. Iată cinci pași simpli pentru a citi Bibliei cu succes:



1. Luptă pentru a avea timp.

 

Fă-ți timp, respectă timpul și păzește-l. Trebuie să ne luăm un angajament față de Cuvântul lui Dumnezeu acordându-i timp. Dacă citirea regulată a Bibliei este ceva nou pentru tine, te va ajuta foarte mult dacă te decizi să te angajezi ca la (aproximativ) aceeași oră în fiecare zi să găsești un loc liniștit și un interval de timp în care să fii atent și nu prea distras. Fiecare persoană este diferită, dar este greu să găsești ceva mai bun decât să faci din citirea Bibliei primul lucru pe care îl faci în fiecare zi. Pe măsură ce ziua trece, mintea ta devine mai aglomerată, timpul este tot mai puțin și este o luptă tot mai mare să te oprești și să acorzi atenție Cuvântului lui Dumnezeu. Și, în plus, dacă-L dorim pe Dumnezeu alături de noi în timpul zilei, nu ar trebui să ascultăm de El încă de la prima oră?



2. Fă-ți un plan.

 

Nu citi orice ai chef din Scriptură – un verset aici, un capitol dincolo – ci găsiți o metodă bună de citire sistematică. Parcurge toate cărțile din Biblie, cu ajutorul unui plan de citire, carte sau un podcast util care să te ajute să înveți. Caută să citești în fiecare zi câte ceva atât din Vechiul, cât și din Noul Testament. Experimentează diferite moduri de a citi Biblia și numărul de pagini pe care le poți parcurge. Cere sfaturi și compară-ți obiceiurile cu cele ale prietenilor tăi.



3. Obține ajutor.

 

Dacă nu ești atent, citirea Bibliei poate fi prea mecanică și pasivă. Găsește modalități de a fi un cititor activ, ajutându-te să beneficiezi de Biblie. Citirea cu voce tare este o modalitate excelentă de a menține concentrarea, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu să te capteze cu adevărat. Scrie-ți gândurile, fie în Biblie, fie într-un caiet, fie pe telefon. Subliniază ceea ce îți vorbește, scrie versetele cheie. Pune acele versete pe telefon și setează-le ca reminder pentru a-ți readuce mintea la Cuvântul lui Dumnezeu pe parcursul zilei. Străduiește-te să memorezi pasaje care-ți vorbesc. Aceasta este cu adevărat cea mai bună modalitate de a cunoaște adevărul Scripturii.

 

4. Dă socoteală.

 

Vorbește și discută. Există vreun prieten cu care poți face schimb de texte, împărtășind un verset sau o lecție care te-a impresionat din lectură? Împărtășirea Scripturii este o modalitate excelentă de a ne menține ageri și ne ajută să citim Biblia cu mai multă atenție, știind că vom vorbi despre ea cu alții.



5. Amintește-ți care e scopul.

 

Citirea Bibliei nu este un scop în sine. Citirea Bibliei înseamnă să privim dincolo de încercările vieții și să îmbrățișăm dragostea lui Dumnezeu în Hristos, în timp ce ne fixăm inimile asupra promisiunilor Sale. Bucură-te de această dragoste și descoperă cât de solidă este stânca atunci când viața este grea. Vei descoperi îndrumări practice și o reasigurare covârșitoare pentru fiecare problemă și provocare.

 

Fiind oameni ai Cuvântului, spune apostolul Pavel, 

 

“De aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuşi omul nostru dinăuntru se înnoieşte din zi în zi. Căci întristările noastre uşoare  de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veşnică de slavă. Pentru că noi nu ne uităm  la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd, căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veşnice.” (2 Corinteni 4:16-18).



Lewis și Sarah Allen, Crossway



Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close