Read it Later
You did not follow anybody yet.

Când vine vorba de hotărârile făcute la început de an, începem cu elan și terminăm dezamăgiți. Mai jos veți găsi câteva lucruri care, odată implementate, vor oferi un profit pe măsura investiției. Unele durează doar câteva minute, altele sunt doar ajustări, însă toate îți pot schimba viața în bine și te pot ajuta să devii un bărbat mai bun. Alege-ți câteva anul acesta.

1. Ai nevoie de un ceas cu alarmă
Primul lucru pe care-l faci dimineața și ultimul pe care îl faci în ziua respectivă arată ceea ce prețuiești cel mai mult. Dacă primul și ultimul lucru pe care-l faci e să te uiți la ecranul telefonului, creezi o fundație superficială pentru acea zi și cea următoare. Ține-ți telefonul departe de dormitor, folosește un ceas cu alarmă tradițional și nu-ți verifica telefonul decât după ce ai făcut ceea ce reprezintă persoana care vrei să fii în ziua respectivă (rugăciune, flotări, citirea Scripturii, meditație).
2. Citește o carte în fiecare săptămână
În medie, o carte necesită între 5 și 7 ore de lectură. Acest lucru înseamnă că dacă citești o oră (sau mai puțin) pe zi, poți să citești o carte în fiecare săptămână a anului. Fiecare avem o oră pe care să o redirecționăm pentru citit: renunță la o oră de Netflix seara, citește o jumătate de oră la prânz și o jumătate de oră la cină, citește în timp ce folosești transportul în comun etc. Îți imaginezi cât de mult ai progresa ca om și ca bărbat dacă la sfârșitul anului ai avea 52 de cărți citite în spate?
3. Bea cât mai multă apă
Ce adaos caloric reprezintă băuturile carbogazoase! Nu sunt chiar atât de bune și valoarea nutrițională este aproape nulă. Dacă vrei să te răsfeți, consumă ceva care se poate mesteca. A bea doar apă și nimic altceva este cea mai ușoară metodă de a pierde din greutate și de a-ți îmbunătăți starea generală.
4. Începe antrenamentul de forță
Nu contează dacă ești sedentar sau preferi antrenamentul cardio, antrenamentul de forță îți poate aduce beneficii majore. Îți îmbunătațește starea de sănătate, te ajută să pierzi în greutate, îți reglează nivelul de testosteron și te face să te simți mai viril, în general.
5. Sună-ți mama cel puțin o dată pe săptămână
Știi că abia așteaptă să audă ce mai faci.
6. Fă cel puțin un compliment pe zi
Oamenii vor să fie remarcați și doriți, tânjesc după afirmare și apreciere aproape la fel de mult ca după apă sau hrană. Tu poți să le îndeplinești această nevoie, simplu și ușor. Obișnuiește-te să observi calitățile celorlalți, chiar și cele ascunse, să le remarci realizările comportamentale, telentele, caracterul, stilul, performanțele. Nu uita să-ți complimentezi și membrii familiei, pe care, ironic, îi trecem mereu cu vederea!
7. Fii o gazdă bună
Adunarea prietenilor în jurul unei cine gustoase constituie piatra de temelie a unei societăți moderne sănătoase, ne spun autorii cărții “Brunch is Hell”. De ce? Deoarece promovează relații pline și dătătoare de viață și conversații sănătoase. Gazda are parte de beneficii, la rândul ei: își exersează talentele culinare și sociale și este motivată, în sfârșit, să facă curățenie în casă.
8. Fă o plimbare în fiecare zi
Filozofi precum Aristotel sau Nietzsche aveau obiceiul de a se plimba în fiecare zi din motive întemeiate: plimbarea și aerul curat îți limpezesc mintea, te ajută să găsești soluții și să te introspectezi. Potrivit exploratorului Erling Kagge, mersul pe jos încetinește percepția timpului și face ca viața să pară mai memorabilă. Să nu uităm de beneficiile aduse sănătății.
9. Ține un jurnal
Acest lucru nu este pentru toată lumea (am renunțat, la rândul meu, la acest obicei), însă mulți găsesc că scrisul este o metodă eficientă de a procesa emoțional și cognitiv experiențele personale. Scrisul necesită o gândire logică și liniară, și oferă o privire de ansamblu asupra depresiei sau anxietății. Scrie potrivit propriului stil: spontan, despre evenimente, meditații. Scrie un paragraf sau o singură propoziție. Nu există reguli.
10. Postește 24 de ore, o dată pe lună
Postul are beneficii extraordinare asupra sanatații: normalizează nivelul insulinei, favorizează regenerarea celulară și secreția hormonului de creștere. De asemenea, este o metodă de a-ți stăpâni trupul și de a pune accent pe suflet.
11. Oprește-ți notificările
Dacă te-ai saturat ca atenția să-ți fie distrasă de telefon dar nu ai oprit notificările, atunci nu ai început lupta. Nir Eyal, autorul cărții “Indistractable”, îmi spunea într-un interviu: “Două treimi dintre oameni nu își schimbă setările notificărilor. Cum putem să ne plângem că tehnologia ne dă dependență, dar nu ne-am alocat 10 minute să schimbăm setarile?”
12. Fără muzică sau podcast o zi pe săptămână
În singurătate și liniște auzim cele mai importante “sunete” ale vieții: vocea noastra internă, inspirația, creativitatea, soluțiile, lucruri pe care trebuie să le facem sau să le spunem altora. Însă, mereu suntem înconjurați de zgomote și atenția ne este distrasă. Pune-ți timp deoparte, în fiecare săptămână (când faci sport, când mergi la muncă etc.) în care să stai în liniște, fără muzică sau podcast.
13. Mergi la biserică în fiecare săptămână
Chiar dacă credința ta este incertă și nu știi încă dacă crezi în nemurirea sufletului, un serviciu religios pe săptămână îți poate îmbunătăți viața și relațiile personale, te îndeamnă să meditezi la lucrurile transcendente și la faptul că viața este mai mult decât dimensiunile vizibile.

Brett and Kate McKay, Art of Manliness

Sursa foto: Kal Visuals on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close