1. Smartphone-ul tău nu este rău în totalitate.
Smartphone-ul meu este un asistent personal neobosit, tovarășul meu de călătorie de neînlocuit și conexiunea mea rapidă cu prietenii și familia. Realitate virtuală. Consola de jocuri video. Divertisment pentru viața de zi cu zi. Prietenul meu inteligent, colegul meu alert și colaboratorul meu întotdeauna pregătit.
2. Smartphone-ul tău nu este bun în totalitate.
Studii după studii au arătat că prea mult timp petrecut folosind telefoanele noastre are efecte profunde asupra sănătății noastre fizice, inclusiv (dar fără a se limita la) inactivitate și obezitate, stres și anxietate, insomnie și neliniște, postură incorectă a corpului și dureri de gât, oboseală oculară și dureri de cap, hipertensiune arterială și tipare de respirație neregulate induse de stres.
Consecințele fizice ale obiceiurilor noastre rele în folosirea smartphone-urilor trec adesea neobservate, deoarece, prinși în lumea digitală, pur și simplu ne pierdem atenția asupra posturii, respirației și ritmului cardiac.
3. Smartphone-ul tău îți amplifică dependența de distrageri.
Ne verificăm smartphone-urile de aproximativ 81.500 de ori în fiecare an sau o dată la fiecare 4,3 minute din viața noastră. În timp ce relațiile noastre cu telefoanele noastre ar putea să nu fie neapărat legături pe viață (deși contractele de telefonie mobilă s-ar putea să fie), nu aș fi primul care sugerează că deținerea unui smartphone este precum o relație cu un partener care pretinde toată atenția ta.
4. Smartphone-ul tău te împinge să evadezi limitele umanului.
Încercăm să depășim granițele timpului și spațiului și ajungem să ignorăm ființele din jurul nostru. În realitate, suntem limitați. Presupunem că putem conduce mașini și putem citi și scrie pe telefoanele noastre în același timp, dar suntem mai slabi decât am crede. A exista înseamnă a fi învăluit de limitări fizice – granițe și praguri care limitează ceea ce putem percepe și realiza. Când ne vedem mereu viața printr-un ecran, uităm că suntem făcuți din carne și oase.
5. Smartphone-ul tău îți alimentează nevoia de aprobare imediată.
Smartphone-urile intensifică nevoia primitivă pentru apreciere – de a fi văzuți, cunoscuți și iubiți – prin contactul constant cu alți oameni care caută să se afirme. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne este atât de greu să ne lăsăm telefoanele deoparte. Ne temem de părerile celorlalți, dar dorim să primim admirația lor, așa că cultivăm o dorință exagerată de aprobare prin intermediul platformelor noastre de socializare.
6. Smartphone-ul tău subminează abilitățile literare principale.
Întreaga noastră credință este construită pe o Carte, iar în interiorul acelei Cărți se află șaizeci și șase de cărți mai mici. Viața noastră spirituală este alimentată de cărți în cărți, precum roțile din interiorul altor roți ale cărții Ezechiel. Noi cărți creștine sunt lansate în fiecare zi în întreaga lume. Cărțile sunt importante pentru creștini. Publicarea acestora face parte din misiunea Evangheliei. Oriunde s-a răspândit Evanghelia, la fel s-a răspândit și alfabetizarea.
Cu toate acestea, în era digitală, cărțile sunt etichetate drept “plictisitoare”. În comparație cu jocurile video sau programele de televiziune, să te uiți la forme alb-negru timp de câteva ore pare o investiție proastă. Am fost inițiați într-un fel de comoditate a divertismentului care face cărțile să pară de-a dreptul depășite, incomode și mult prea solicitante.
7. Smartphone-ul dumneavoastră oferă o multitudine de produse media.
Nu numai că smartphone-urile noastre au camere performante care captează imagini și videoclipuri de calitate, acele camere sunt mereu cu noi și am dezvoltat aproape un reflex al degetelor, acestea fiind mereu gata să imortalizeze orice moment. Ajungem nu doar să consumăm cultura celebrităților, ci și să contribuim la aceasta.
8. Smartphone-ul tău îți depășește și îți distorsionează identitatea.
Ne aplecăm asupra telefoanelor – și ceea ce ne captează cel mai repede atenția este propria noastră reflexie: imaginile noastre, listele noastre de aprobare și „like-urile” acumulate. Rețelele de socializare au devenit noua firmă de relații publice a mărcii Self și ne verificăm fluxurile în mod obsesiv. Ne este aproape imposibil să ne întoarcem privirile si afecțiunile de la cel „de-al doilea sine” al nostru, proiectat pe ecran.
Când vorbim despre „dependența de smartphone”, adesea lucrul despre care vorbim este dependența de a ne privi pe noi înșine.
9. Smartphone-ul tău nu trebuie să aibă aceste efecte negative asupra ta.
Există câteva discipline vitale de viață pe care trebuie să le implementăm pentru a ne păstra sănătatea spirituală în era smartphone-urilor.
Reducem la minimum distragerile inutile ale vieții pentru a auzi vocea lui Dumnezeu și pentru a ne găsi locul în istoria care se desfășoară. Acceptăm alcătuirea noastră din carne și oase și ne purtăm unii cu alții cu har și blândețe. Țintim spre aprobarea supremă a lui Dumnezeu și constatăm că, în Hristos, nu avem regrete de care să ne temem. Prețuim darul educației și acordăm prioritate Cuvântului lui Dumnezeu. Ascultăm vocea lui Dumnezeu în creație și găsim un izvor de desfătare în Hristos. Îl prețuim pe Hristos pentru a fi modelați după chipul Lui și căutăm să slujim nevoilor aproapelui nostru.
10. Smartphone-ul tău poate fi un instrument de cunoaștere a lui Dumnezeu.
Scriptura face posibilă prioritizarea vieții în era digitală; și o face atunci când Isus reduce scopul și ținta vieții noastre la două obiective: prețuirea lui Dumnezeu cu toată ființa și revărsarea bucuriei centrată pe Dumnezeu în dragoste pentru alții. De aceste două principii depind toate celelalte reguli pentru smartphone-uri.
Când ne folosim corect smartphone-urile, mintea și timpul nostru sunt puse la dispoziția slavei lui Dumnezeu în Hristos și, prin acea strălucire de slavă, putem privi spre Paradisul promis.
Tony Reinke, Crossway
Sursa foto: Photo by Eddy Billard on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează