Economistul american Milton Friedman a devenit cunoscut în a doua jumătate a secolului al XX-lea ca unul dintre principalii critici ai teoriilor economice dominante ale lui John Maynard Keynes, al cărui model de economie mixtă a devenit standardul pentru multe țări dezvoltate în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.
Născut în Brooklyn, în 1912, într-o familie evreiască cu venituri modeste, Friedman s-a distins la o vârstă fragedă pe plan școlar. După ce a absolvit liceul la vârsta de 16 ani, a urmat cursurile Universității Rutgers, unde a studiat matematică și economie. Și-a continuat educația la Universitatea din Chicago, unde a obținut un masterat în economie și, în cele din urmă, s-a retras în 1977, după mai bine de 30 de ani de activitate didactică, la un an după ce a primit Premiul Nobel pentru contribuțiile sale în științele economice. Friedman a continuat să scrie și să vorbească în public prin diverse mijloace – rubrici în reviste și la televiziune, publicații academice și articole de opinie în ziare – până la moartea sa în 2006.
The Economist l-a descris pe Friedman ca fiind „un gigant printre economiști” și „cel mai influent economist din a doua jumătate a secolului XX”. Iată 10 lucruri pe care le-a spus ce pot servi drept hrană pentru reflecție:
- „La baza majorității argumentelor împotriva pieței libere se află lipsa de credință în libertatea însăși.”
- „Cu câteva excepții notabile, oamenii de afaceri sunt în autoreglării economice a afacerilor în general, dar se opun acesteia atunci când este vorba despre ei înșiși.”
- „Este o problemă morală faptul că guvernul transformă în infractori niște oameni care poate că fac ceva cu care noi doi nu suntem de acord, dar care fac ceva ce nu face rău nimănui altcuiva.”
- „Una dintre marile greșeli este de a judeca politicile și programele după intențiile lor și nu după rezultatele lor.”
- „Trebuie să faci o distincție clară între a fi pro libera inițiativă și a fi pro-business.”
- „Societatea care pune egalitatea înaintea libertății nu va sfârși prin a avea niciuna dintre ele. Societatea care pune libertatea înaintea egalității va sfârși cu o mare parte din ambele.”
- „Guvernele nu învață niciodată; doar oamenii învață.”
- „Trebuie să recunoaștem că nu trebuie să sperăm la o utopie care este de neatins. Mi-ar plăcea să văd o activitate guvernamentală mult mai redusă decât cea pe care o avem acum, dar nu cred că putem avea o situație în care să nu avem nevoie deloc de guvern.”
- „Marea virtute a unui sistem de piață liberă este că nu-i pasă ce culoare au oamenii; nu-i pasă ce religie au; îi pasă doar dacă pot produce ceva ce vrei să cumperi. Este cel mai eficient sistem economic pe care l-am descoperit pentru a le permite oamenilor care nu se plac unii pe alții să trateze unii cu alții și să se ajute reciproc.”
- „Există patru moduri în care poți cheltui banii. Poți să-ți cheltuiești proprii bani pe tine însuți. Când faci asta, atunci chiar ai grijă ce faci și încerci să obții cât mai mult pentru banii tăi. Apoi, îți poți cheltui proprii bani pe altcineva. De exemplu, cumpăr un cadou de ziua de naștere pentru cineva. Ei bine, atunci nu sunt atât de atent la conținutul cadoului, dar sunt foarte atent la costuri. Apoi, pot cheltui banii altcuiva pentru mine. Și dacă cheltuiesc banii altcuiva pe mine însumi, atunci sigur voi avea un prânz bun! În cele din urmă, pot cheltui banii altcuiva pe altcineva. Și dacă cheltuiesc banii altcuiva pe altcineva, nu mă interesează cât de mult costă și nu mă interesează ce primesc. Și acesta este guvernul.”
După un text de John Miltimore pentru Foundation for Economic Education
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează