Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Tineri curajoși, care au învins teroarea prin dorința lor de a lupta, au venit din câmpiile americane hrănite cu porumb pentru a lupta împotriva tiraniei. Mulți dintre ei au făcut sacrificiul suprem, sângerând pe nisipul de sub mine. A fost oare sacrificiul acesta de sânge din Ziua Z pe măsura vieților moi, efemere și autocompătimitoare ale europenilor, precum cele de la petrecerea de nuntă a contelui?”

Încă ușor mahmură după ce am băut prea multă șampanie și coniac franțuzesc la nunta unui conte francez, conduceam din Franța în Germania pe 6 iunie 1994, la cea de-a cincizecea aniversare a Zilei Z. Ceremonia superficială de nuntă fusese o chestiune tristă și nimeni nu se aștepta ca mariajul să dureze. Era a treia căsătorie a lui, a doua a ei, cu douăzeci și șapte de ani diferență de vârstă. Mireasa arăta o cantitate exagerată de piele, iar trandafirul nu mai era în mod clar înflorit. Dar să trecem la petrecere – desfaceți șampania! Cel puțin seara de la castelul contelui din Normandia promitea să fie distractivă.

Servitorii cu mănuși albe au servit șampanie în amurg, imediat după ce o ploaie torențială cu nori din Atlantic a necesitat un pod improvizat către cortul de petrecere. Doamnele își ridicau cu grijă fustele în timp ce traversau scândurile cu un echilibru elegant și nesigur. Cantități ample de șampanie, caviar și foie gras au transformat atmosfera letargică în una mai spumoasă. Oaspeții, mulți dintre ei nobili, au fost apoi escortați pe câmpul umed până la castel, din care o mare parte zăcea în ruine de ani de zile. Am coborât în pivniță, singura parte sănătoasă a structurii care oferea adăpost de ploaia persistentă, oferind în același timp un cadru perfect pentru petrecere. Conții și baronii se compătimeau plini de bunăvoință în legătură cu costul inuman al întreținerii castelelor de familie. Oaspeții aristocrați au închinat cu amabilitate un toast pentru tinerii căsătoriți, în ciuda îndoielilor tuturor cu privire la pereche.

Mesele strămoșești au gemut sub greutatea celor șapte feluri de mâncare bogată. Am manevrat prin flotila de pahare de vin de la fiecare masă și prin câmpul de luptă strategic al tacâmurilor de argint, fiecare piesă având monograma cu blazonul familiei. Mai întâi am folosit cuțitul pentru stridii și o furculiță mică și am alungat aperitivul alunecos cu un pahar de Pouilly-Fuisse. Peștele acoperit cu langustă a fost mâncată cu cuțitul de pește și furculița următoare, însoțită de un pahar de Sancerre. Apoi a urmat un sorbet de lămâie pentru a curăța papilele, împreună cu o înghițitură de șampanie. Au urmat medalioanele de miel și cartofii gratinați cu sparanghel alb (următoarea furculiță din stânga, următorul cuțit din dreapta) și un Beaujolais roșu în paharul mai mare spre centru. Apoi antricot cu un sos redus de vin roșu și boabe de piper verde, cartofi Grenaille, cu un vin roșu de Burgundia bogat în cea mai mare cupă (următoarea furculiță din stânga, cuțitul zimțat spre dreapta). Apoi salată de verdețuri de câmp, următoarea furculiță din stânga. Apoi o pauză.

Fumul se ridica de la mese în timp ce oaspeții se aprindeau și încercau să digere mâncarea orgiastică. Mai mult vin curgea, inducând toasturi care deveneau din ce în ce mai răutăcioase pe măsură ce seara avansa. Vinul a dezlegat limbile și a făcut ca oamenii care vorbeau limbi diferite să găsească mai ușor o limbă comună. (Predominant franceză și germană, un strop de engleză și ceva italiană pentru a condimenta totul.) Nimeni nu a discutat despre sărbătorirea Zilei Z, un subiect care s-ar putea dovedi incomod pentru oaspeții germani și francezi adunați. Râsetele au bolborosit pe cerul nopții deasupra ruinei. Tarta cu mere à la Normande a fost servită ca desert (mâncată cu furculița perpendicular pe partea de sus a fiecărui tacâm), urmată de un platou de brânzeturi cu delicatese franceze completate de coniac și Calvados. Gazda noastră ne-a explicat că brânza cu trei creme a fost numită după Jean-Anthelme Brillat-Savarin, un magistrat francez care a scris în cartea sa despre gastronomie că „desertul fără brânză este ca o femeie frumoasă cu un singur ochi”.

După ce au terminat în sfârșit cina și și-au desfăcut discret centurile, oaspeții au urcat în șovăială scările pivniței castelului pentru a ieși afară pentru distracția serii. Contele aranjase un meci de turnir, unul adevărat, cu echipe de călăreți îmbrăcați în culorile heraldice ale strămoșilor lor nobili din acea regiune a Normandiei. Acești tineri nobili se îmbrăcau în mod regulat în armuri complete pentru a concura în astfel de turniruri, doar de dragul sportului. Trompetele anunțau începutul fiecărui meci. Caii maiestuoși tronau pe teren, se îndreptau unul spre celălalt, în timp ce fiecare dintre călăreții lor întindea o lance spre adversarul îmbrăcat în armură, în încercarea de a-l da jos de pe cal. Aplauze sălbatice au izbucnit pentru învingători, în timp ce călăreții învinși cădeau pe solul umed în timp ce armăsarii lor pufneau și se învârteau pentru a-i recupera. Părea greu de crezut că o astfel de luptă străveche era practicată undeva, darămite pentru distracția unei nunți. Focurile de artificii au încheiat seara cu un spectacol spectaculos care a luminat cerul Normandiei.

A doua zi dimineață, după această manifestare fastuoasă de decadență opulentă, oarecum pedepsit de excesul de indulgență, mă întorceam cu mașina pe coasta Normandiei, trecând pe lângă aceleași plaje unde trupele americane debarcaseră cu exact cincizeci de ani mai devreme, în Ziua Z, când forțele aliate au ajuns pe plajele Normandiei. Eram extrem de conștient de contrastul dintre viețile lor, atât de multe dintre ele curmate pe nisipurile de dedesubt în timp ce veneau să îi elibereze pe europeni de naziști, și viața mea, trăind în mijlocul luxului generației următoare de germani și francezi. Focurile de artificii pe care le-au trăit soldații noștri în Ziua Z au fost adevărate bombe, iar acestor oameni nu le păsa deloc ce furculiță să folosească, dacă trăiau să mai ia o masă.

Aveam o hartă comemorativă a Zilei Z și, în timp ce treceam în viteză prin orașe, ne trasam progresul pe urmele trupelor aliate. Utah, Omaha, Gold, Juneau, Sword. Numele de cod date acelor plaje au răsunat de strigătele oamenilor care au murit acolo. Imaginile din filmul The Longest Day (Ziua cea mai lungă) îmi treceau prin minte, în timp ce încercam să reconstitui invazia. În timp ce treceam pe lângă Ste-Mère-Église, puteam să îmi imaginez parașuta încâlcită prinsă în clopotnița bisericii, de la unul dintre numeroșii parașutiști din divizia a 82-a Aeropurtată și a 101-a Aeropurtată, care fuseseră parașutați în noaptea precedentă.

Un text de Barbara J. Elliott pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close