Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Am fost credincios?” este o întrebare de o importanță mai eternă decât „Am fost productiv?”. Credința nu prea poate exclude productivitatea. Ea pune doar limite realiste și onorabile pentru Dumnezeu în jurul productivității. Credința conferă productivității un scop transcendent.

Să te gândești în mod natural la productivitate în termeni de relații și mentorat – acesta este adesea un punct orb pentru oameni ca mine, care sunt consumați de productivitate. Deseori vedem oamenii ca pe niște obstacole în calea „adevăratei” activități productive, cum ar fi scrierea unei cărți. Totuși, câți dintre noi se pot gândi la un părinte, pastor sau alt mentor care poate că nu a avut atât de mult succes în termeni lumești, dar care, cu toate acestea, a avut un impact nesperat asupra persoanei care suntem astăzi? Personal, mă pot gândi la un astfel de mentor al cărui impact personal asupra mea a fost vast și de durată. Cum poți contabiliza o astfel de productivitate într-o evaluare anuală a performanțelor? Isus a avut un impact relațional direct doar asupra unui mic grup de discipoli. Dar nu a fost el veșnic și productiv în economia divină?

Există doar un număr limitat de „prieteni” adevărați (prieteni în carne și oase, nu „prieteni pe Facebook”) cu care putem întreține relații edificatoare. Pentru introvertiții ca mine, capacitatea de a avea astfel de conexiuni este probabil și mai mică. Studiile arată că adulților de astăzi le este din ce în ce mai greu să își facă și să păstreze prieteni apropiați, în comparație cu generațiile anterioare. Situația COVID din ultimii ani cu siguranță nu a facilitat menținerea unor prietenii consistente. Astfel, ar trebui să facem alegeri bune în lumina nevoii noastre esențiale de a avea prietenii, precum și a timpului și energiei limitate pe care le avem pentru acestea. Să ne amintim, de asemenea, de valoarea unei căsnicii și a unei familii stabile. Pentru majoritatea adulților, există o singură persoană – soțul/soția – despre care pot spune cu o încredere rezonabilă că vor fi prieteni „la bine și la rău” și „până când moartea îi va despărți”. Aceasta este o parte din ceea ce este atât de alarmant în ceea ce privește devalorizarea galopantă a căsătoriei în societățile occidentale. Subminarea căsătoriei desființează cea mai esențială structură a prieteniei de care se vor bucura vreodată majoritatea adulților. Ea are o calitate unică de legământ pe care nicio altă prietenie nu o are. Căsătoria reprezintă, de asemenea, structura concepută de Dumnezeu pentru procreare, care, în mod ideal, duce la un nou nivel de prietenie și sprijin.

Limitarea finală de care voi aminti este una foarte necesară în zilele noastre: limitarea accesării spațiului online și a streaming-ului. Nu putem gestiona timpul, dar ne putem gestiona pe noi înșine. Cu toții avem aceleași 24 de ore într-o zi. În timp ce căutăm să folosim cât mai bine aceste ore, luptăm împotriva unei industrii de divertisment masive și insidioase, reprezentată de companii precum Facebook și Netflix. Ar trebui să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne umple zilele cu prietenii relevante, cu muncă importantă și cu contribuții înțelepte (Biblia în primul rând), mai degrabă decât cu scandalurile, videoclipurile cu pisici și imaginile obscene accesibile la orice oră prin glisarea unui deget. Cu toate acestea, disciplina este mai ușor de clamat decât de practicat, iar simplul efort uman de obicei nu funcționează. Pentru un creștin, o dependență activă și plină de rugăciune de Duhul Sfânt și o legătură vitală cu o biserică sau o comunitate parohială sunt esențiale pentru a scăpa de cultura mediatică ieftină, efemeră și izolatoare în care suntem cu toții scufundați.

Unii cititori ar putea găsi această abordare prea superficială, prea practică, dar ea se inspiră dintr-o vastă experiență profesională și familială. De asemenea, ea beneficuază de o bază intelectuală potrivită cu interese în istoria religioasă și antropologia teologică. În cele din urmă, suntem chemați să trăim, să lucrăm și să ne închinăm în acord mai deplin cu identitatea noastră ca bărbați și femei creați după chipul lui Dumnezeu. Nu-mi pot imagina ceva mai pe deplin productiv decât asta

Un text de Thomas Kidd pentru Acton Institute

 

Citește prima parte aici: Vestea bună despre limitările tale (I)

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close