Read it Later
You did not follow anybody yet.

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, l-a admonestat pe premierul Viktor Orban la întrunirea Uniunii Europene de la Bruxelles, spunându-i să respecte drepturile comunității LGBT sau să iasă din Uniune. Potrivit lui Reuters, participanții au descris declarația ca fiind “cel mai intens conflict personal dintre liderii statelor din ultimii ani.”

Ce a cauzat conflictul?

Ungaria a promulgat recent o lege care interzice folosirea în școli a materialelor percepute ca pro-homosexualitate. Conform lui AP (un program pentru elevii de liceu care oferă cursuri similare celor din universități), noua lege “interzice distribuirea de materiale cu conținut despre homosexualitate sau schimbare de sex tinerilor sub 18 ani prin programe de educație sexuală, filme sau reclame.”

Rutte a relatat înfocat detalii despre confruntarea acestuia cu Orban: “A fost o confruntare dură; am avut sentimentul că nu e real acel dialog. Este vorba despre valorile noastre, despre ceea ce vrem să apărăm.”

“Am spus: ‘Oprește lucrul acesta, trebuie să abrogi legea; și dacă nu-ți place treaba aceasta și vei spune că valorile europene nu sunt valorile tale, trebuie să iei în considerare părăsirea Uniunii Europene.’”

Orban se autointitulează un luptător al libertății și un apărător al valorilor tradiționale catolice, care crede în democrație, însă nu în liberalism: “Națiunea maghiară este mai mult decât o grămadă de indivizi.”

Aproape toți liderii l-au criticat pe Orban.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a reamintit lui Orban că “valorile libertății, toleranței și demnității umane sunt părțile centrale ale Uniunii Europene.”

Câteva dintre statele membre ale UE au semnat o scrisoare care declara: “Respectul și toleranta sunt esența proiectului european. Suntem determinați să continuăm acest efort, să ne asigurăm că viitoarele generații europene vor crește într-o atmosferă de egalitate și respect.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost de asemenea la întâlnire și, întrebat fiind de noua lege a Ungariei, a declarat: “Orice formă de discriminare este inacceptabilă în totalitate și evident, orice formă de discriminare a persoanelor LGBTQ+ este total inacceptabilă.”

Consecințele acestor confruntări sunt numeroase.

În primul rând, cei care atenționau că UE – care a fost la început Comunitatea Europeană a cărbunelui și oțelului, o zonă de comerț liber germano-franceză cuprinzând 6 state – va evolua și se va extinde, inevitabil, într-un regim transnațional care va urmări să-și impună “valorile” asupra membrilor, au avut dreptate.

Ce sunt “valorile Uniunii Europene”? Cine le afirmă, cine le definește?

Învățăturile creștine au o descendență veche de milenii.

Dar care este sursa autorității morale pentru doctrina modernității, care spune că homosexualitatea este morală, în afară de vreo ideologie trecătoare, despre care Russell Kirk spunea că este doctrina politică?

Care este sursa moralității care ne învață că căsătoriile de același sex sunt echivalente cu căsătoriile tradiționale, iar orice guvern care nu susține acest principiu este un regim habotnic cu care nu ar trebui să ne asociem?

Pentru că poziția pe care UE o adopta azi – cea care susține că homosexualitatea este naturală și normală și ar trebui egalată, moral și legal, cu celelalte forme de expresie sexuală – contrazice categoric acele crezuri și valori creștine pe care Europa însăși le-a oglindit la începuturile Uniunii.

Se schimbă valorile? Sau, pur și simplu, oamenii sunt convertiți unor credințe noi, convingeri noi, idei noi și “valori” noi, care nu corespund celor vechi, care au fost predate și crezute de-a lungul secolelor?

Dacă toleranța este o valoare a Uniunii Europene, cum declara Michael, nu este acoperământul toleranței destul de spațios și cupola toleranței destul de largă încât să includă valorile creștine pe care Orban le îmbrățișează, chiar dacă contrazic valorile Uniunii  susținute de Rutte și de ceilalți?

Nu este Ungaria subiectul discriminării UE din cauza ofensei morale de a adera la convingeri care diferă de noul consens adoptat de Uniune?

Este liberalismul UE atât de intolerant cu părerile diferite, încât ar exclude un membru care nu aderă la doctrinele drepturilor comunității LGBT ale secolului XXI?

Doar în acest secol a fost declarată homosexualitatea un drept constituțional, în SUA. Judecătorul Antonin Scalia a fost în dezacord cu această decizie.

Dacă Ungaria își va păstra poziția cu privire la ideile și convingerile ei, la fel cum a făcut Scalia și cum zeci de milioane de americani încă și le păstrează, dar este exclusă din UE pentru acest lucru, de ce americanii nu ar susține Ungaria în dreptul ei de a avea o poziție diferită?

Valorile americane, care odată erau considerate ca fiind libertatea, autonomia și independența, au evoluat în a fi inclusivitatea, diversitatea și toleranța.

… ceea ce ne conduce spre “cancel culture” (cultura anulării).

Unde este toleranța pentru opiniile diferite cu privire la moralitatea homosexualității? Nu pot cei care resping noua ideologie încetățenită să se bucure în continuare de compania oamenilor respectabili? Sau valorile diversității și incluziunii nu se extind atât de departe?

De ce trebuie ca cei care nu cred în egalitatea morală a homosexualității să fie excluși din cercurile oamenilor respectabili?

Ne apropiem de ceea ce înseamnă “cancel culture” cu adevărat.

Vor fi învățate viitoarele generații europene că poziția creștină asupra homosexualității era retrogradă, habotnică și plină de ură, iar abandonarea acestei poziții a însemnat un pas uriaș în progresul umanității?

Dacă națiunea maghiară realizează că valorile UE sunt conflictuale cu valorile catolice și naționale, ar trebui să-și declare independența față de UE, rămânând doar în relații comerciale.

EU to Orban: Back Gay Rights or Get Out!

Sursa foto: Photo by Lāsma Artmane on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close