Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Rasismul sistemic” din SUA, ilustrat într-un singur grafic: se profilează o relație invers proporțională între acuzații și realitate. Cea din urmă arată că numărul anual de plângeri pe motiv de discriminare rasială la Comisia pentru Șanse Egale de Angajare a  scăzut cu 35% față de 2010. Se mai poate observa și că scăderea a fost continuă și abruptă pe toată perioada președinției Trump (cu excepția unui scurt interval, la început). Iată un regres enigmatic chiar în perioada celui mai rasist președinte american din 1851 încoace, de când există New York Times.

Un sondaj publicat de Gallup la început de iunie 2021 constată că viața cotidiană din SUA  revine la normal pe măsură ce se risipesc temerile legate de Coronavirus. De la cei 91% care în martie 2020 preferau să se izoleze în casă pentru a preveni răspândirea  virusului, s-a ajuns acum la 56% care consideră că a sosit momentul ca oamenii să ducă o viață normală.

Componența acestei majorități reflectă însă diferențe majore în funcție de identificarea politică. Peste patru cincimi (87%) dintre susținătorii Republicani doresc reluarea vieții normale, urmați de independenți (64%) și de numai 29% dintre susținătorii Democrați. Așadar, numărul Democraților care preferă întoarcerea la normalitate, după aproape un an și jumătate de la instituirea spaimei, restricțiilor și măsurilor abuzive, este de trei ori mai mic decât cel al Republicanilor.

Pew Research a întreprins o cercetare sociologică în martie 2020 și datele culese au fost analizate de Zach Goldberg, doctorand în științe politice. Iese în evidență faptul că persoanele cu vederi politico-ideologice de stânga (în SUA numite „liberale”) sunt afectate în mod disproporționat de tulburări mintale comparativ cu moderații și conservatorii, iar în acest segment albii sunt cei mai numeroși din punct de vedere rasial.

Luând în considerare numai albii, se observă o scădere a incidențelor de tulburări mintale pe măsura creșterii vârstei în cadrul fiecărui segment ideologic, dar grupul liberal conduce în toate categoriile de vârstă. Puncte de interes:

  • Un procent foarte ridicat (aproape unul din doi) de tineri în grupul liberal, cu vârsta între 18-29 ani, care au raportat probleme de sănătate mintală.
  • Un contrast puternic între liberali și conservatori. Numărul celor cu probleme de sănătate mintală este, în medie pentru toate categoriile de vârstă, cu aproximativ 53% mai mare printre cei cu orientare de stânga (liberali) decât la cei cu orientare de dreapta (conservatori) .

Urmează un grafic similar, dar defalcat pe sexe în cadrul fiecărei orientări politico- ideologice. Femeile se arată a fi în general mai predispuse la tulburări mintale decât bărbații, dar liberalele foarte tinere, din cadrul segmentului de vârstă cuprins între 18- 29 ani, prezintă o incidență foarte ridicată de diagnosticare pozitivă.

Frecvența sporită a tulburărilor mintale la femei s-ar putea datora unei diferențe fiziologice. Serotonina este o substanță hormonală prezentă și în sistemul nervos central, cu rol de neurotransmițător. Mai multă serotonină și mai rapid disponibilă înseamnă, printre altele, o stabilitate emoțională sporită și, implicit, o predispoziție mai mică la manipulare emoțională. Una dintre deosebirile fiziologice dintre femei și bărbați constă în faptul că nivelul serotoninei este cu 52% mai redus la femei.

Expunerea îndelungată la ideologia stângii deprimă persoana prinsă în mrejele ei. Stânga lucrează cu trucarea realității și manipularea sentimentelor. Minciuna reprezintă argumentul ei rațional, iar frica sentimentul ei preferat. La acestea nu se poate răspunde eficient decât prin afirmarea neîncetată a adevărului. Ea rămâne datoria oricărui om cu capul pe umeri și, cu atât mai mult, a oricărui bun creștin. Vampirii ideologici se feresc și ei de lumină.

Autor: Emil Borcean

Sursa foto: Photo by Clay Banks on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close