Read it Later
You did not follow anybody yet.

Știm cu toții cât de important este cititul: favorizează legăturile de familie, ajută la dezvoltarea limbajului și, conform unor studii recente, prelungește viața oamenilor.

Asemenea beneficii ne fac să fim surprinși atunci când aflăm că un sfert din americani nu au citit o carte anul trecut.

Dar ce se poate spune despre noi, cei care am citit? Ne maximizăm timpul și efortul?

În numărul pe septembrie din 1863 al revistei Universității Harvard a apărut un scurt articol despre citit. În material erau avansate două întrebări: „Ce ar trebui să citesc?” și „Cum ar trebui să citesc?” La prima întrebare autorii sugerau un meniu echilibrat de istorie, romane și poezie.

Răspunsul la cea de-a doua întrebare poate fi rezumat în următoarele trei puncte:

1. Ai grijă la selecție. Conform „Harvard Magazine”, „este complet imposibil să devii familiar cu fiecare autor care a scris ceva semnificativ.” Soluția la această problemă, în opinia autorilor, este de a alege câțiva autori și a-i cunoaște foarte bine.

2. Propune-ți drept scop calitatea, și nu cantitatea. În loc de a parcurge cât mai multe cărți cu putință, citește mai puțin și asigură-te că stăpânești foarte bine ceea ce ai citit.

3. Devino un cititor activ. Articolul recomandă cititorilor să interacționeze cu materialul punând întrebări, discutând și făcând comentarii pe marginea lui: “Simpla citire a unei cărți are un efect benefic asupra minții, însă minor. Doar când autorul ne atrage atenția, ne fixează mintea asupra propozițiilor sale, incită în noi gândirea, ne ademenește să argumentăm împotriva unora din pozițiile sale, atunci beneficiem cu adevărat de pe urma lecturii.”

Societatea americană este inundată de cuvântul scris, până într-acolo încât mă întreb dacă nu îi sperie pe unii oameni să stea departe de cărți, pentru că pur și simplu nu știu de unde să înceapă sau cum să se descurce prin imensul noian de opțiuni.

Dacă vă aflați în situația aceasta, de ce nu ați asculta sfatul celor de la Harvard de a alege o mână de autori pe care să-i citiți cu răbdare și a învăța de la ei?

Annie Holmquist, Intellectual Takeout

Sursa foto: Photo by Thought Catalog on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close