În decursul acestui an, mai multe studii și articole au pus într-o lumină proastă tehnologia, în special smartphone-urile: “Smartphone-ul îți descarcă bateriile căsniciei” – CNN, “Sunt dormitoarele fără tehnologie secretul unei relații fericite?”, “Părinții, conectați la distragere” -The New York Times, “Vrei să îți îmbunătățești viața amoroasă? Lasă telefonul din mână” – NPR.
Nu există nicio îndoială că dispozitivele inteligente au devenit din ce în ce mai prevalente în căminurile și familiile noastre. Fiecare nou studiu al Pew Research Centre arată numărul crescând al adulților în mediul online, al adulților care dețin smartphone etc. De exemplu, în 2014, 8 din 10 adulți cu vârstele cuprinse între 18 și 49 dețineau un smartphone.
Mă bucur de telefonul și tableta mea, așa că știu câte beneficii vin din accesul la tehnologie, cum ar fi conexiunea ridicată și comunicarea ușoară.
Însă există reversul fiecărei medalii, iar această conexiune are potențialul de a crea probleme. Dat fiind că tehnologia este întotdeauna (sau aproape întotdeauna) cu noi, adeseori în buzunarul nostru, este ușor să umplem golurile din viața noastră prin folosirea ei. De vreme ce sunt într-un campus universitar, tot ceea ce trebuie să fac este să mă uit în jurul meu de fiecare dată când se termină o ședință sau un curs: multe persoane părăsesc sălile cu capul aplecat asupra telefonului și rămân așa până când începe următorul curs sau până ajung în camera lor.
Unii indivizi folosesc în mod problematic, asemănător unei dependențe tehnologia, până în punctul în care ajunge să le afecteze viețile și relațiile.
Mulți ar sugera, pe drept, că vina nu poate fi atribuită în exclusivitate tehnologiei. Uneori, individul care folosește frecvent un anumit tip de tehnologie are anumite caracteristici. Studiile arată că tinerii adulți și bărbații sunt cei care preferă, cu precădere, tehnologia nou apărută. Diferența dintre sexe însă se restrânge, deoarece femeile au tot atâtea (sau chiar mai multe șanse) să folosească abuziv aceste tehnologii. Cei sociabili și cei care sunt depresivi sau singuri au șanse crescute de a dezvolta tipuri problematice de folosire a tehnologiei.
Însă chiar și cei care nu sunt mereu lipiți de telefoanele lor pot fi întrerupți uneori de sunetele și notificările produse de acestea, atunci când interacționează cu alți oameni. Aceste întreruperi cauzate de tehnologie pot fi supărătoare uneori, însă probabil asta se întâmplă când ești cu persoana de care îți pasă cel mai mult.
Astfel, împreună cu colega mea, Sarah Coyne, am pornit un demers de studiere a fenomenului pe care l-am numit “tehnoferență”, adică “intruziunea zilnică sau întreruperile interacțiunilor de cuplu sau al timpului petrecut împreună datorită tehnologiei”. Am vrut să aprofundăm studiile cercetătorilor care au analizat felul în care folosirea tehnologiei poate deveni problematică și cum acest lucru afectează negativ relațiile.
Am ales un grup de 143 de femei căsătorite sau care locuiau cu partenerul lor. Fiecare femeie a raportat cât de des dispozitivele inteligente (telefoanele, tabletele, computerele și televizoarele) întrerup interacțiunile pe care le au cu soțul sau partenerul lor. Femeile au evaluat cât de des apar anumite întreruperi specifice tehnologiei, cum ar fi trimiterea de mesaje altor persoane în timpul unei conversații față în față a cuplului sau folosirea telefonului în timpul mesei.
Per ansamblu, 70% dintre femeile care au participat la studiu au spus că telefonul, computerul sau TV au interferat în relația cu partenerul lor. Multe femei au declarat că următoarele situații s-au întâmplat cel puțin o dată pe zi:
– 62% au spus că tehnologia interferează cu timpul petrecut împreună
– 40% au spus că partenerul lor este distras de TV în timpul unei conversații
– 35% au spus că partenerul își scoate telefonul dacă primește o notificare, chiar dacă este în mijlocul unei conversații
– 33% au spus că partenerul lor își verifică telefonul în timpul meselor luate împreună
– 25% au spus că partenerul lor trimite mesaje activ în timpul conversațiilor față în față ale cuplului.
Multe dintre aceste întreruperi sunt neintenționate sau sunt făcute inconștient, însă transmit că dispozitivul respectiv este mai important în momentul dat decât partenerul romantic. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, relația are de suferit. Iar rezultatele cercetărilor noastre arată că adeseori, acest lucru se întâmplă: femeile care au declarat că există unui grad ridicat de “tehnoferență” în relația de cuplu au raportat conflicte mai mari din cauza folosirii tehnologiei, mai puțină satisfacție în relație, mai multe simptome depresive și satisfacție a vieții mai scăzută.
Dacă ai experimentat tehnoferență și conflict legat de tehnologie în relația ta sau dacă dorești sa le eviți încă înainte să apară, îți oferim câteva recomandări pe care să le iei în considerare.
1. Vorbește despre folosirea tehnologiei cu partenerul tău și stabiliți reguli cu care amândoi sunteți de acord, mai ales cum să folosiți tehnologia în timpul în care sunteți (sau ați putea fi) împreună. Aveți grijă, acesta poate fi un subiect sensibil pentru unii și trebui abordat cu tact.
2. Examinează-ți critic și cu grijă modul în care folosești tu însuți tehnologia. Întreabă-te:
Cât de des ești aplecat asupra telefonului în timpul petrecut cu familia?
Este necesar să folosești atât de îndelungat telefonul?
Care este motivul pentru care intri pe telefon?
Cum crezi că partenerul tău sau familia ta se simte atunci când îți scoți telefonul sau primești notificări în timpul mesei luate împreună?
3. Alege-ți un timp în care să nu folosești tehnologia în fiecare zi, în care să fii cu partenerul tău sau cu familia ta. De exemplu, părinții pot decide să-și oprească dispozitivele de îndată ce ajung acasă de la muncă și să le pună deoparte. Le pot folosi după ce copiii au adormit și părinții au stat un timp de vorbă. Alte persoane pot să își pună telefoanele și tabletele deoparte atunci când stau la masă. Acestea sunt doar câteva exemple. Puteți să fiți creativi, însă asigurați-vă că atât tu, cât și partenerul tău sunteți de acord.
Brandon McDaniel, IFStudies
Photo by Henri Pham on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează