Read it Later
You did not follow anybody yet.

Există două imagini competitive ale rolului de tată în Geneza, care sunt în legătură cu tema stăpânirii – cine o deține, care este natura ei și cum este exercitată. Putem folosi cuvântul “stăpânire” pentru prima imagine, care înfățișează rolul de tată dătător de viață și “dominație” pentru a descrie perspectiva tiranică a tatălui și, prin extensie, masculinitatea în general. “Stăpânire” (dominium) și “dominație” au aceeași rădăcina latină în “dominus”, care înseamnă “domn” sau “stăpân”, cel care își exercită autoritatea asupra “domusului”, care înseamnă “casă”. Aceeași rădăcină se află în “domesticus” (casnic, domestic). Dominația are sensul controlului activ, al autorității străine sau greșit aplicate și, de obicei, exprimă o forță străină domusului, dar care îl controlează. Tiranii conduc din exterior, din afara împărăției.

În primul rând, ce ne spune Geneza despre stăpânirea dată omului? Când Dumnezeu a creat lumea, ordinea lucrurilor create a fost așezată în două grupuri. Al doilea grup îl “stăpânește” pe primul, îl guvernează sau îl conduce. Acesta este primul grup:

Ziua 1 – Lumina și întunericul

Ziua 2 – Cerul și marea

Ziua 3 – Pământul

Priviți cum cel de-al doilea grup îl stăpânește pe cel de-al doilea:

Ziua 4 – Soarele și luna

Ziua 5 – Peștii și păsările

Ziua 6 – Viețuitoarele pământului

La început, Dumnezeu a creat lumina și întunericul, iar la începutul celui de-al doilea grup, Dumnezeu a creat soarele și luna. Prima dată este creat domeniul aflat sub stăpânire, apoi stăpânul domeniului. V-ați întrebat de ce lumina și întunericul sunt create înaintea surselor de lumină (soarele)? Geneza explică faptul că soarele “stăpânește” lumina zilei. Soarele (creat în al doilea grup) stăpânește lumina (creată în primul grup). Celelalte creaturi repetă acest tipar. Peștii și păsările stăpânesc marea și văzduhul, iar viețuitoarele pământului stăpânesc uscatul.

Ultimul creat este omul, căruia i-a fost dată stăpânirea tuturor lucrurilor. Porunca asupra creațiunii este clară atunci când Dumnezeu spune: “el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” (Geneza 1:26).

Omul nu numai că este creat cel din urmă și cel mai măreț, ci și continuă lucrarea pe care a început-o Dumnezeu. Omul, spre deosebire de celelalte creaturi, primește privilegiul de a se asocia stăpânirii de drept a Creatorului: primește privilegiul de a numi animalele și de a îngriji grădina, într-un soi de completare sau perfecționare a ceea ce era deja complet și perfect, deoarece era făcut de Dumnezeu. Stradford Cladecott arată importanța misiunii lui Adam de a numi viețuitoarele:

“Trebuie să ținem minte că numirea viețuitoarelor nu a fost înțeleasă ca ‘punerea unei etichete’, ci reprezintă mai degrabă stabilirea unui anumit loc în lume sau desemnarea unei misiuni, la fel cum Isus l-a numit pe Simon ‘Petros’ (piatra), pe care va zidi Biserica Sa… s-ar putea ca prin numirea viețuitoarelor, Adam să nu facă altceva decât să stăpânească…”.

Această stăpânire era o extensie a iubirii lui Dumnezeu față de creație, nu doar o exercitare a puterii. La fel cum un tată are puterea și dreptul să-și numească copiii, la fel Adam primește de la Dumnezeu dreptul de a numi viețuitoarele, de a da viață prin stăpânirea sa, “nu pentru preamărirea sa egoistă, ci în conformitate cu realitatea lucrurilor și cu înțelepciunea lui Dumnezeu”, cum spune Caldecott. Meditați asupra acestui lucru.

Când ne creștem fiii în acest adevăr al măreției și dăruirii, recunoaștem o realitate, nu orchestrăm modul în care am dori să fie în viitor. În Geneza, Dumnezeu dă din stăpânirea Sa omului printr-un act real de bunătate. Orice altă creatură nu face altceva decât să existe în grădină, să își caute mâncare și parteneri, să își urmeze instinctele, și, deși nu sunt abuzate de Adam, ele se află totuși sub stăpânirea lui. Stăpânirea lui se face printr-un spirit de comuniune ale unei alte făpturi create, și totuși, mult mai mult decât o făptură creată, deoarece el poartă chipul lui Dumnezeu.

Jason M. Craig, Those Catholic Men

Sursa foto: Wikimedia Commons

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close