„TikTok a devenit sursa nr. 1 pentru informații despre sănătatea mintală în rândul copiilor”, a declarat Sissy Goff, terapeut licențiat și autor creștin de titluri precum „Brave: Ghidul unei adolescente pentru a învinge îngrijorarea și anxietatea”. „Am tot timpul fete care reproduc ceea ce au auzit un influencer spunând despre orice problemă de sănătate mintală.”
Goff spune că părinții se simt neajutorați în timp ce încearcă să îi învețe pe copii să funcționeze social și să folosească tehnologia în mod responsabil: „Cred că acest lucru le provoacă părinților mai multă anxietate decât probabil orice altceva pe care îl vedem astăzi.”
Katie Flinn este terapeut licențiat și conduce, de asemenea, un cabinet privat pentru copii. Părinții copiilor care suferă de boli mintale, traume sau alte probleme o roagă adesea să discute cu copilul lor despre stabilirea unor limite pentru social media sau despre cum să scape complet de platformele de socializare. Conversațiile nu merg niciodată bine. „Este ca și cum le-aș cere să trăiască fără brațul stâng”, a spus ea.
Din ce în ce mai mult, tinerii clienți ai lui Flinn s-au autodiagnosticat deja cu o boală mintală. Dar se împotrivesc atunci când le sugerează că au nevoie de un diagnostic formal sau când ea le atrage atenția cu blândețe asupra altor probleme subiacente.
Social media „pare să facă parte din ei, și arată natura adictivă a acesteia”, îmi spune ea la o cafea, într-o sâmbătă dimineață.
Un nou studiu realizat de cercetătorii în neuroștiințe de la Universitatea din Carolina de Nord a efectuat scanări succesive ale creierului unor elevi de gimnaziu cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Acesta a constatat că cei care își verificau în mod obișnuit feed-urile din social media au prezentat o sensibilitate sporită la feedback-ul colegilor.
Flinn spune că tinerii ei clienți se luptă să se separe de ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare și de aprobarea pe care o găsesc acolo. „Deci, vorbim despre asta? Da. Dar nici măcar nu este ca un subiect individual, pentru că face parte din existența lor.”
Opt din 10 adolescenți au declarat că social media îi ajută să se simtă mai conectați cu prietenii lor, potrivit unui sondaj recent realizat de Pew. Aproape 70% au spus că social media îi ajută să se simtă susținuți în momentele dificile. Dar acest sprijin este adesea detașat de relațiile reale, a spus Flinn. Un tânăr client a făcut referire la un grup apropiat de prieteni timp de luni de zile. „Ai ieșit cu ei în acest weekend?”, a întrebat Flinn în timpul unei sesiuni. Fata i-a spus lui Flinn că nu i-a întâlnit niciodată pe acei prieteni în persoană și că îi cunoștea doar prin intermediul rețelelor de socializare. Unii locuiau în țări străine – sau cel puțin așa au spus.
Un studiu recent a arătat că structura familiei joacă un rol important în modul în care adolescenții folosesc tehnologia. Copiii cu părinți căsătoriți au petrecut cu două ore pe zi mai puțin timp folosind mediile digitale, a constatat o cercetare a Institutului pentru Studii Familiale a Institutului Wheatley. De asemenea, copiii care provin din familii intacte au fost, de asemenea, mai predispuși să raporteze că familia lor avea reguli în ceea ce privește tehnologia, inclusiv limitarea social media și interzicerea smartphone-urilor la ora cinei sau în dormitoarele lor pe timp de noapte.
Flinn și soțul ei au două fiice mici. Ea este deja preocupată de modul în care le va educa în era digitală. „Ce trebuie să fac? Pentru că, dacă nu le lași să aibă social media, nu sunt în măsură să se conecteze cu colegii lor într-un mod care li se pare relevant pentru ei”, a spus ea. „Dar vrei, de asemenea, să îi protejezi. Unde găsești echilibrul?”.
Un text de Mary Jackson pentru World
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează