Read it Later
You did not follow anybody yet.

Chiar dacă omul modern ar supraviețui propriilor aspirații, el și-ar sacrifica umanitatea – anonim, absorbit de tehnologie. Guardini a anticipat apariția unui nou tip de ființă umană care se definea prin înregimentare și conformism. Acest „om fără personalitate” nu ar face niciun efort pentru a-și afirma identitatea sau pentru a atinge excelența individuală, două dintre semnele distinctive ale Epocii Moderne. Mai degrabă, individul postmodern ar dispărea în colectivitate, încetând să mai existe ca persoană și devenind o abstracție biologică, sociologică, economică, politică și psihologică.

Responsabilitatea umană ar fi cea mai importantă victimă a acestui proces. Oamenii nu ar mai da socoteală de comportamentul lor și nici nu ar mai dori să facă acest lucru. În lipsa lor de responsabilitate s-ar afla libertatea lor. Conștienți și încrezători în puterea lor absolută, ființele umane, a prezis Guardini, vor ajunge să trăiască viața fără un simț al limitelor. Ar lua în stăpânire pământul și ar manipula creația însăși pentru a-și atinge obiectivele fără să se teamă de consecințe. După cum a înțeles Guardini, istoria – înregistrarea acțiunilor din trecut – a demonstrat că aceste convingeri sunt eronate. Ființele umane erau libere să facă atât răul, cât și binele. Puteau să construiască și să păstreze sau puteau să demoleze. „Faptele dovedesc că omul o apucă adesea pe o cale greșită”, a afirmat Guardini. „Epoca noastră este conștientă de realitatea forței distructive deliberate din spiritul uman, iar epoca noastră este tulburată până în adâncurile sale.” Departe de a-și asigura un viitor mai bun, la sfârșitul Epocii Moderne, omenirea era în pericol de a se pierde pe sine, de a distruge natura și de a anihila lumea de care depinde însăși viața.

Începând cu secolul al XVII-lea, ipoteza modernă a fost că o putere sporită accelerează progresul și a sporește siguranța. Dar, din moment ce intemperanța și iresponsabilitatea au ghidat comportamentul uman, problema viitorului, așa cum o vedea Guardini, era limitarea, nu extinderea puterii. În opinia sa, puterea devenise demonică. „O examinare atentă dovedește că ultimii ani [scria Guardini la sfârșitul anilor 1940] au fost marcați de o creștere monstruoasă a puterii omului asupra ființei, asupra lucrurilor și asupra oamenilor, dar responsabilitatea gravă, conștiința clară, caracterul puternic necesar pentru a exercita bine această putere nu au ținut deloc pasul cu creșterea ei.” Ca urmare, presupunea Guardini, viitorul va fi încărcat și definit de o singură caracteristică: pericolul. Ființele umane se vor confrunta cu pericolul la fiecare pas – pericol din partea statului, din partea culturii, din partea naturii, din partea celorlalți.

Odată cu apariția științei și a tehnologiei, este posibil ca ființele umane să fi câștigat un avantaj asupra naturii. Este posibil ca ele să fi modelat o cultură care să fie opera mâinilor omului, complet independentă de Dumnezeu. Cultura, începând cu Renașterea, a fost concepută ca fiind produsul inteligenței, imaginației și creativității umane. Aceasta a înlocuit revelația divină ca sursă de sens și a făcut din umanitate stăpânul creației. În același timp, realizările umane i-au deposedat pe oameni de umanitatea lor și i-au aruncat în derivă. Nu mai aveau loc în lume și nici casă în cosmos. Erau dezorientați. Oamenii moderni nu învățaseră cum să își controleze aspirațiile și, prin urmare, nu învățaseră să stăpânească utilizarea puterii. Acest pericol pentru Guardini era moștenirea Epocii Moderne. A dus la dispariția marilor speranțe de democrație, prosperitate, justiție, egalitate și progres. Civilizația își inversa cursul, „toate abisurile epocilor primordiale se deschideau în fața omului, toată creșterea sălbatică și sufocantă a pădurilor demult moarte înaintează cu ajutorul acestei a doua sălbăticii, toți monștrii deșerturilor, toate ororile întunericului se abat din nou asupra omului”. La sfârșitul Epocii Moderne, omenirea s-a confruntat cu perspectiva înspăimântătoare a unei decăderi în haos.

„Progresul”, discernea istoricul francez Albert Sorel, „nu era decât una dintre frumoasele teorii ale filosofilor”. La apogeul Epocii Moderne, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a existat un lung moment de sublimă liniște, un echilibru prețios care însă nu a dus la stagnare. Epoca Modernă a fost un pas cu o dezvoltare unică a civilizației occidentale și a aparținut mai ales istoriei Europei. Astfel, europenii au fost cei care au inițiat disoluția sa mai întâi în certurile lor în legătură cu „chestiunea răsăriteană”, competiția pentru a pune mâna pe rămășițele unui Imperiu Otoman în disoluție, și apoi i-au finalizat distrugerea în cele două războaie mondiale din secolul XX. „S-ar fi putut întâmpla evenimentele din ultimele decenii la apogeul unei culturi adevărate în Europa?”, se întreabă Guardini. „Această distrugere înspăimântătoare nu a căzut din cer; în realitate, ea s-a ridicat din Iad!”

„O cultură marcată de o adevărată ordine nu ar fi putut inventa astfel de sisteme de degradare și distrugere oarbă. Monstruozitățile cu o asemenea arhitectură nu apar din calculele câtorva oameni degenerați sau ale unor grupuri mici de persoane; ele provin din procese de agitație și otrăvire care au fost îndelungate. Ceea ce noi numim standarde morale – responsabilitate, onoare, sensibilitate a conștiinței – nu dispar din întreaga umanitate dacă oamenii nu au fost deja de mult timp incapacitați. Aceste degradări nu s-ar fi putut întâmpla niciodată dacă cultura sa ar fi fost atât de robustă pe cât credea lumea modernă.”

Marele Război nu numai că a distrus guverne și imperii, a devastat orașe și ferme, a măcelărit milioane de oameni și a dat naștere unor idei radicale despre artă, literatură, modă, maniere și sexualitate, ci, așa cum a arătat clar Guardini, a generat o nepăsare și o iresponsabilitate în reglementarea chestinilor umane din care au apărut pericole noi și chiar mai sinistre.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, europenii occidentali au trăit cu bani și timp împrumutați. Cei mai mulți au simțit că norocul lor era temporar și că depindea de resursele și generozitatea americană, dar au preferat-o sărăciei pe care au suferit-o omologii lor din Europa de Est. Învățaseră cum să trăiască cu sentimentul unei condamnări iminente, așa că și-au prețuit bunăstarea cât a durat. Treptat, americanii au început, de asemenea, să recunoască faptul că țara și modul lor de viață nu erau imune la declinul lumii moderne. Până la mijlocul anilor 1960, tot mai mulți americani au început să simtă un element de disperare care se profila sub suprafața vibrantă a vieții americane. Pentru restul lumii, și în special pentru europeni, americanii reprezentau culmea succesului. Ei păreau tineri, puternici și bogați. Dar acea imagine, acel cult al tinereții, al puterii și al bogăției era aproape complet lipsit de substanță. În ciuda suspiciunilor că ceva nu era în regulă, americanii au continuat să se considere pe ei înșiși și țara lor ca fiind excepționale. Credeau pentru că doreau cu disperare să creadă că, prin favoarea specială a cerului, Statele Unite vor scăpa de pericolele și necazurile istoriei care, de două ori în secolul al XX-lea, devastaseră Europa. S-au înșelat.

Statele Unite, bineînțeles, nu au copiat soarta Europei în secolul al XX-lea. Nicio bombă nu a căzut asupra orașelor americane. Nu s-au purtat mari războaie pe teritoriul american. Cu toate acestea, Statele Unite, considerate cândva un far pentru umanitate, ultima și cea mai bună speranță a omenirii, nu au anticipat și nici nu au evitat criza Epocii Moderne. America prezintă nenumărate simptome de decădere, manifestând atât infantilismul, cât și senilitatea care însoțește bătrânețea prematură. La fel ca europenii de acum un secol, americanii resping ideile, valorile și instituțiile Epocii Moderne, adică ideile, valorile și instituțiile Iluminismului, ale Revoluției Franceze și ale Războiului de Independență american. Guardini a detectat în Epoca Modernă, și mai ales în perioada de apus a modernității, un egoism nihilist care contrasta puternic cu viziunea despre lume predominantă în Evul Mediu.

Evul Mediu creștin, a afirmat Guardini, a oferit compensații pentru prejudiciile, nedreptățile, umilințele și mizeria acestei lumi, cel puțin pentru cei devotați, credincioși și cu inima curată. În locul unei Epoci de Aur din trecut, creștinismul promitea un regat din altă lume, care exista în afara timpului. Teologia creștină a atribuit o semnificație universală vieții umane, anunțând că toate ființele umane contează pentru Dumnezeu. Astfel, a înlocuit pesimismul și resemnarea Antichității cu speranța. Guardini susținea că gândirea medievală avea și o unitate. Gânditorii medievali nu au abandonat rațiunea. În schimb, au folosit-o în slujba credinței. „Adevărul crucial pentru omul medieval a fost faptul Revelației Divine.” Nefiind mulțumiți să explice misterele lumii prin aplicarea științei sau a rațiunii, gânditorii medievali nu erau foarte interesați să acumuleze cunoștințe pur empirice, deși tânjeau după adevăr. În schimb, ei au construit o lume „din conținutul Revelației… Summae [lucrarea în mai multe volume Summa Theologica a lui Toma din Aquino] reprezintă acea lume așa cum a fost ea ridicată din mintea umană”, lume care a forjat principii și idei divergente într-o „sinteză puternică… o unitate arhitectonică” ce a constituit un întreg diversificat, dar ordonat.

Un text de Mark Malvasi pentru Voegelin View

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close