Read it Later
You did not follow anybody yet.

Curățire, spălare, zidește, pune, dă-mi iarăși – ce serie de imagini!

7 Curăţeşte-mă cu isop, şi voi fi curat;
spală-mă, şi voi fi mai alb decât zăpada.
8 Fă-mă să aud veselie şi bucurie
şi oasele pe care le-ai zdrobit Tu se vor bucura.
10 Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule,
pune în mine un duh nou şi statornic!
11 Nu mă lepăda de la Faţa Ta
şi nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt.
12 -mi iarăşi bucuria mântuirii Tale,
şi sprijină-mă cu un duh de bunăvoinţă!

David cere restaurare, vrea să repare, în măsura în care se poate. Uneori nu se mai poate! Morții nu pot fi înviați, spălarea Batșebei nu înlătură sarcina nedorită. Șmecheriile și complotul, acoperirea, autoritatea politică și militară a lui David nu sînt de ajuns ca să anuleze faptele.

Este o mare diferență între REPARAȚIE (faci un lucru să redevină funcțional – asta poate face orice mecanic de biciclete), RECONDIȚIONARE (îl readuci la condiția inițială, dar nu cu piese originale – am recondiționat o bicicletă Ucraina. N-am mai găsit piesele originale, dar am pus unele asemănătoare) și RESTAURARE (obiectul este reparat și recondiținat, acest proces implică ambele acțiuni pomenite înainte, dar cu piesele și materialele pe care le-a folosit autorul original. Un Stradivarius nu se repară și nu se recondiționează se restaurează. Piesele de artă se restaurează!)

Noi sîntem piesele de artă ale lui Dumnezeu. Dumnezeu restaurează, nu ne pune din nou pe roate, ci redecorează cu materialul Lui, nu cu chinezisme, cu pedale din Polonia, cu cauciucuri din Ucraina, ci, așa cum am restaurat o bicicletă din 1940, un Condor. Am căutat de la aceeași firmă, Maloya, ca să obțin același tip de cauciucuri, am așteptat un an după același tip de pedală din același an, de la o altă bicicletă din 1938. A rezultat o bijuterie.

Dumnezeu ne re-creează, ca și cum Stradivarius însuși și-ar restaura viorile. De aceea se numește NAȘTERE DIN NOU! ANA-GENESIS!

Restaurarea este un proces migălos, durează ani, poate zeci de ani. Reparația se poate face sub ochii tăi într-un atelier mediocru. Restaurarea se face în studio, cu niște calificări speciale. Nu oricine pune mîna pe pînza lui Rembrandt. Ați văzut cum Mister Bean a făcut din nou funcțională o pictură peste care strănutase? A luat o copie trasă la xerox color și a dat-o cu ouă crude, apoi a montat-o în ramă. Semăna cu originalul, dar era un fals. În lumea recuperărilor dumnezeiești nu se pune vopsea peste rugină!

METANOIA – pocăința autentică presupune o schimbare radicală, fără reîntoarcere la vechile obiceiuri precum scroafa la propria balegă, în care se răsucește, sau cîinele care dă să își mănînce propria vomă.

Restauratul nu revine la vechile reflexe, o vioară reparată nu mai încape în mîna urechistului, a lăutarului, ci este vîndută la licitație să fie folosită de un mare artist. Și va cînta din nou în orchestră și cu orchestra…

Dumnezeu practică kintsugi.

Va urma.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close