Read it Later
You did not follow anybody yet.

De ce reactivare după pocăință autentică? Pentru că lui Dumnezeu nu
Îi place ca diavolul să cîștige două bătălii la rînd într-un război. Dacă i s-a permis diavolului să cîștige o primă bătălie în viața lui David, următoarea este cîștigată de Dumnezeu.

Ce psalmi ascultăm și citim noi acum? Psalmii unui împărat, din ăștia au mai fost! Psalmii unui curvar, și din ăștia au mai fost, ai unui ucigaș? Nu! Psalmii „omului după inima lui Dumnezeu”, pentru că așa a fost numit de Însuși Domnul un ucigaș și un adulterin care a pierdut enorm, dar a fost reactivat într-un mod nou pentru slava Sa!

13 Atunci voi învăţa căile Tale pe cei ce le calcă,
şi păcătoşii se vor întoarce la Tine.
14 Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele! Izbăveşte-mă de vina sângelui vărsat,
şi limba mea va lăuda îndurarea Ta.
15 Doamne, deschide-mi buzele,
şi gura mea va vesti lauda Ta.
16 Dacă ai fi voit jertfe, Ţi-aş fi adus,
dar Ţie nu-Ţi plac arderile-de-tot.
18 În îndurarea Ta, varsă-Ţi binefacerile asupra Sionului
şi zideşte zidurile Ierusalimului!
19 Atunci vei primi jertfe neprihănite, arderi-de-tot şi jertfe întregi;
atunci se vor aduce pe altarul Tău viţei.

Ce se pierde și ce se cîștigă cînd ne pocăim? Există lucruri care te descalifică pentru totdeauna, chiar dacă Dumnezeu și Biserica te iartă. Se poate reclama revenirea în aceleași poziții de slujire, de autoritate? A rămas viața lui David intactă, autoritatea lui neștirbită, poziția lui egală cu cea dinainte? L-a repus Dumnezeu în aceleași roluri?

Nu!

A pierdut 4 copii, a pierdut granițe, a pierdut autoritate, a pierdut binecuvîntări, sabia nu s-a depărtat de casa lui. Cicatricile au rămas și au durut pînă la finalul vieții sale și urmele faptelor sale au avut ecouri chiar în generațiile următoare.

Ce mai putem face și ce nu mai putem face după un păcat public, după o cădere vizibilă?

Da, există păcate după care putem fi iertați și reactivați în lucrarea publică, dar sînt căderi, alunecări și păcate în urma cărora se pierde încrederea.

Încrederea ca o FOAIE DE HÎRTIE! Încrederea este ca o foaie de hîrtie foarte fragilă, care este șifonată. Mai poate aceasta fi îndreptată după ce o vom fi mototolit cu totul în pumn? Niciodată, chiar dacă o vom călca cu fierul încins. Dacă a fost descoperit un pedofil și este condamnat, cînd se pocăiește, îl punem învățător la școala duminicală a copiilor? Nu! Un casier care a furat din banii bisericii poate fi iertat, dacă se pocăiește, dar nu îl mai pui din nou la casierie.

Păcatul desfigurează și dezonorează. De aceea Dumnezeu restaurează la David ce se mai poate restaura, pentru că nu s-a putut îndeplini aceasta cu totul!

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl recîștigăm este relația cu Dumnezeu. Sîntem lipiți cu aurul harului Său!

Ce recuperăm? Bucuria iertării: „deschide-mi buzele la laudă, la glorificare!”

Nimeni nu te oprește, dragul meu, să Îl lauzi pe Domnul comunitar, să te bucuri de doxologia Bisericii, dar nu cred că trebuie să îți mai dăm ocazia de a avea solo-uri, de a fi vedetă, de a ne fascina cu talentul tău actoricesc și carisma ta la spus poezii, aceleași talente naturale pe care le-ai folosit în ademenirea altuia spre păcat.

Da, poți să înveți pe alții cum să nu calce pe urmele tale, dar nu de la amvon.

Primul nostru cuplu pe care l-am consiliat împreună cu soția mea în lucrarea de la Casa Păcii, o inițiativă care se ocupă de consilierea cuplurilor care contemplă varianta divorțului, a reprezentat un caz extrem de greu. Amîndoi implicați în adulter. Ea a început, El s-a răzbunat, făcînd aceeași faptă. Fiul și fiica, adolescenți! Patru inimi frînte! Dumnezeu s-a îndurat de ei, le-a dat bucuria iertării, copiii s-au recuperat. A fost o minune dumnezeiască. După cîțiva ani și-au construit o nouă casă, după ce s-au mutat din casa în care își adunaseră amintirile urîte. Au construit o anexă specială pentru musafiri speciali.

Mi-au spus: „Marius, noi numai putem să slujim așa cum am slujit înainte. Rușinea încă ne apasă. Dar putem face ceva. Dacă mai întîlniți cupluri nenorocite de păcat ca noi, trimiteți-i la noi, îi găzduim noi, stăm de vorbă cu ei și le povestim despre costul păcatului și despre harul lui Dumnezeu. Stăm cu ei, plîngem cu ei, îi ajutăm să vadă cu ochii lui Dumnezeu și grozăvia păcatului, dar și dulceața iertării!”

Și așa au făcut!

Dumnezeu lipește cu aur!

Reactivarea uneori înseamnă că te pune să îi înveți pe păcătoși ca tine calea Domnului, așa cum o urmezi tu acum după ce vei fi fost iertat, răscumpărat, rededicat.

Frumusețea artei kintsugi este că nu neagă istoricul. Nu acoperă urmele fracturilor, ci înnobilează chiar cicatricile

În privat, sub autoritate, sub supraveghere, parte dintr-o lucrare în care nu mai poți fi model și să spui… „călcați pe urmele mele… ”. Sînt lucruri care se pierd definitiv în procesul pocăinței. Se pierde faimă, strălucire, imagine publică, mărturie, influență, încredere. Unele este bine că s-au pierdut! Slavă Domnului! Pentru altele ne pare rău, dar este ca atunci cînd încerci să cînți din nou la un instrument după ce ți-ai tăiat degetele la fierăstrăul electric. Ai dorința de a cînta, cititul notelor nu s-a uitat, anii de studiu nu s-au risipit… dar nu vei mai putea cînta niciodată, deși tînjești cu amar.

Domnul s-ar putea să nu te mai pună în același loc în care ai fost, te va pune în altă parte, în altă slujire, dar experiența pocăinței autentice îți va fi cel mai mare cîștig. Nu luminile scenei sînt de dorit după ce ai căzut, ci îmbrățișarea în lacrimi a Domnului, care te primește după ce vei fi risipit totul. Fiului risipitor, este adevărat, i-a fost recunoscut statutul de fiu, prin inel și mantie, dar tatăl nu i-a dat din nou o altă parte de avere ca să o cheltuie din nou. Aceea a rămas risipită. A primit dragostea, dar nu tot ce va fi risipit.

Odată ce săgeata s-a dus înspre țintă și ai ratat, nu se mai poate reîntoarce în arc.

Va urma.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close