Read it Later
You did not follow anybody yet.

Nimic nu este judecat mai aspru de cultura de azi decât afirmarea absolutului feminității și masculinității biblice. S-ar putea să fim în stadiul în care Dumnezeu lasă cultura noastră “pradă necurăției”, în voia “patimilor scârboase” și în cele din urmă în “voia minții lor blestemate” (Romani 1:26-32). În toate acestea, sexualitatea umană a fost ținta principală. Dușmanul schimbă starea firească a lucrurilor: răul e bun, binele e rău și adevărul este schimbat pe o minciună.

Acest schimb este cel mai ușor de observat în atacul asupra sexualității umane, deoarece lovește în nucleul ființei. Dumnezeu a făcut ființa umană bărbat sau femeie, i-a creat pentru o relație și pentru un scop unic. Și totuși, acest lucru a ajuns centrul controverselor actuale. Gândiți-vă câte dintre problemele presante ale zilelor noastre sunt înrădăcinate în concepțiile contrare planului lui Dumnezeu: pornografia, avortul, adulterul, sexul în afara căsătoriei, homosexualitatea, lesbianismul, LGBTQIA+, transgenderismul, pansexualitatea, pronumele personale, disforia de gen etc. În plus, avem problemele de sexualitate care sunt folosite ca ciocan politic și social: toxicitate masculină, #metoo, ERA, roluri stereotipe, hărțuire etc. Sexualitatea umană este în centrul acestor lucruri și nimic nu pare să provoace o ostilitate mai profundă.

 

Trebuie să rămânem tari în Cuvantul lui Dumnezeu sau ne vom pierde în marea de emoții și lupte pentru putere, control și semnificație. Dintre toate forțele care se aliniază în formație de luptă în zilele noastre, aceasta poate fi cea mai periculoasă dintre toate; deoarece atunci când schimbăm fundamentele unui om, totul devine extrem de strâmb.

 

Această amenințare a devenit o convingere universală care penetrează fiecare aspect al culturii. Am putea-o numi “feminizarea societății”, însă asta ar însemna să aruncăm o lumină proastă asupra adevăratei feminități și nu ar exprima întru totul adâncimile amenințării pe care o reprezintă pentru cultura modernă.

 

Când Dumnezeu descrie căderea cetății Ninive, a Babilonului și a Egiptului, face o declarație aproape identică pentru fiecare dintre ele: au devenit “ca femeile”: “Iată, poporul tău este ca femeile în mijlocul tău; porţile ţării tale se deschid înaintea vrăjmaşilor tăi; focul îţi mistuie zăvoarele!” (Naum 1:13). Aceasta nu înseamnă o denigrare a femeilor, ci o condamnare a feminizării bărbaților și consecințele acestui fapt. Biblia “Thompson’s Chain Reference” enumeră toate aceste pasaje sub titlul “Efeminare”. Pierzarea orașului sau națiunii este hotărâtă. Nu mai este păzită și protejată; porțile sunt deschise, iar inamicul poate jefui în voie.

 

Aceasta este o amenințare gravă. Când o cultură respinge adevărul și neprihănirea, efectul este dezastruos atât asupra rolului de bărbat, cât și asupra rolului de femeie. Ambele au un efect dezastruos asupra culturii.

 

Haideți să analizăm aceste afirmații.

 

Nu trebuie să uităm niciodată ce importanță fundamentală reprezintă diversitatea masculină și feminină pentru rasa umană. Acesta este proiectul lui Dumnezeu: au aceeași esență, însă sunt foarte diferiți în personalitate.

 

Bărbatul Nobil este acționat de două motoare, ca un tren. Primul motor este adevărul, neprihănirea și înțelepciunea, al doilea gentilețea și compasiunea. Principala forță care îl motivează este zelul pentru adevăr și neprihănire, iar gentiletea și compasiunea îl frânează.

 

Femeia Virtuoasă este condusă de aceleași două motoare, însă în ordine inversă. Principala forță care o motivează este gentilețea și compasiunea, frânată de adevăr, neprihănire și înțelepciune.

 

Ea nu acționează neînțelept datorită gentileții și compasiunii, la fel cum el nu este condus de o  logica rece și fără inimă, ci de o înțelepciune pașnică.

 

Bărbatul Nobil a fost făcut pentru a proteja și apăra. Așa este construit, să apere ceea ce e bun și adevărat. Își dă viața pentru cauza nobilă. Stă pe puntea Titanicului care se scufundă, ajutând femeile și copiii să urce în puținele bărci de salvare. Acoperă cu trupul său o grenadă pentru a-i proteja pe alții. Intră într-o clădire în flăcări pentru a-i salva pe cei prinși înăuntru. Merge la eșafod pentru adevăr și neprihănire.

 

Femeia Virtuoasă a fost făcută pentru a îngriji și a mângăia. Așa este construită, să îngrijească și să mângâie ceea ce este bun și adevărat. Ea este Femeia Virtuoasă din Proverbe 31, pricepută la comerț, puternică și conștientă că gentilețea și compasiunea ei trebuie ghidată de înțelepciune și adevăr. 

 

Cu toate acestea, când o cultură îl respinge pe Dumnezeu și adevărul absolut, când leapădă metanarațiunea despre Dumnezeu, atunci Bărbatul Nobil și Femeia Virtuoasă sunt dezbrăcați de busola divină. Bărbatul își pierde rolul principal și femeia își pierde frâna.

 

Bărbatul nu mai vede nimic în afară de el însuși demn de a fi apărat și protejat și ajunge să devină un bufon egocentric sau o brută egoistă.

 

Bufonului egocentric îi pasă doar de sine însuși, își abandonează familia (la propriu sau la figurat), se angajează în activități egoiste ca băutură, sport, jocuri video etc. Este prezentat în divertismentul de azi, de la “Everyone loves Raymond”, la desene animate sau cărți pentru copii, unde tatăl este un adolescent cu chip de adult, mama este întotdeauna cea înțeleaptă, dându-și ochii peste cap la cele spuse de tată. Am încetat să le citesc astfel de cărți copiilor mei.

 

Bruta egoistă iese la iveală în fiecare tiran din istorie. În ISIS și găștile de cartier sau bestia care-și bate soția sau prietena. Când o cultură își pierde Bărbatul Nobil, se îndreaptă către același sfârșit ca Babilon și Ninive.

 

Când adevărul dispare, rolul principal al femeii nu mai este îngrădit de nimic, ea începe să îngrijească și să mângâie în moduri neînțelepte, chiar rele. Aceasta este compasiunea răuvoitoare, nucleul amenințării care ne stă înainte.

 

Știm că puterea, neîngrădită de adevăr și neprihănire, poate deveni catastrofal de malefică. Am văzut acest lucru de-a lungul istoriei și în zilele noastre. Însă puțini își dau seama ce se întâmplă când compasiunea nu este îngrădită de adevăr și neprihănire. În mod eronat, credem că toată compasiunea existentă este bună și îndreptățită. Nu e. De fapt, poate aduce ruină unei culturi sau unei familii.

 

Aceste rolului, ale Bărbatului Nobil și al Femeii Virtuoase au fost menite să fie complementare. Bărbatul Nobil ar vrea să izgonească puiul de pasăre din cuib în aprilie, însă Femeia Virtuoasă ar vedea că mai are nevoie de puțin timp. Pană la sfârșitul lui mai, însă, amândoi îl vor determina să zboare.

Dr. Del Tackett, drjamesdobson.org

Sursa foto: Photo by Tinh Nguyen on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close